Φωτιά στα μπατζάκια μας
Labels: Εθελοντισμός, πυρκαγια
Η φύση ψιθυρίζει. Εσύ την ακούς;
Labels: Εθελοντισμός, πυρκαγια
Labels: αρκούδα, Αρκτική, υπερθέρμανση
Και κάτι άσχετο ... Τα πραγματικά αποτέλεσματα των πρόσφατων εκλογών θα τα βρείτε εδω.
Labels: αμαζόνιος, άνθρωπος και ζώα, δάση, περιβάλλον, Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
"Πρέπει πλέον να εξοικειωθούμε με προβληματισμούς όπως το δικαίωμα της ελευθερίας μιας κότας ή ενός βράχου" θα μας πει ο Holmes Rolston, ο σύγχρονος φιλόσοφος που θεμελιώνει σε στέρεες βάσεις το ζητούμενο της βιοκεντρικής ηθικής φιλοσοφίας.
Η παρούσα εισήγηση αναφέρεται ευθέως στο επιστημονικό άρθρο του Holmes Rolston που τιτλοφορείται αγγλιστί ως: "Environmental Ethics: Values in and Duties to the Natural World". (" Οι εγγενείς αξίες του Φυσικού Περιβάλλοντος και τα καθήκοντα που υπαγορεύονται προς αυτό .")
Δημοσιευμένο στο: "The Broken Circle: Ecology, Economics, Ethics. F. Herbert Bormann and Stephen R. Kellert, Eds. Yale University Press New Haven 1991. ISBN: 0-300-04976-5
Εδώ θα βρείτε το άρθρο.
Labels: Ασωπός, βιομηχανικά λύματα, μόλυνση, ποτάμι
Labels: άνθρωπος και ζώα, γούνα
Έκθεση για τη συνολική αποτύπωση των οικολογικών επιπτώσεων των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
Η έκθεση, που έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ, έρχεται να καλύψει ένα κενό στη συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών, καθώς μέχρι σήμερα η έμφαση έχει δικαιολογημένα δοθεί στην αποτίμηση και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, κοινωνικής και οικονομικής διάστασης.
Σύμφωνα λοιπόν με την περιβαλλοντική οργάνωση, οι συνολικές καμένες εκτάσεις της Πελοποννήσου φτάνουν τα 1.772.654 στρέμματα, εκ των οποίων 55% (975.180) ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις, 41% (781.043) γεωργικές καλλιέργειες και 1% (16.432) τεχνητές επιφάνειες (οικισμοί, δρόμοι, γήπεδα, κλπ). Από αυτά, περισσότερα από 300.000 στρέμματα βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι περιοχές με ιδιαίτερα οικολογική αξία που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές είναι οι εξής:
Δάσος και λίμνη Καϊάφα: Κάηκαν 7.577 στρέμματα (22,5% της προστατευόμενης περιοχής)
Ολυμπία: Κάηκαν 670 στρέμματα (21,3% της προστατευόμενης περιοχής)
Οροπέδιο Φολόης: Κάηκαν 29.943 στρέμματα (30,7% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρος Ταΰγετος: Κάηκαν 86.542 στρέμματα (16,3% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρος Πάρνωνας: Κάηκαν 45.066 στρέμματα (8,1% της προστατευόμενης περιοχής)
Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα: Κάηκαν 30.476 στρέμματα (50,4% της προστατευόμενης περιοχής)
Φαράγγι Βουραϊκού: Κάηκαν 6.362 στρέμματα (29,2% της προστατευόμενης περιοχής)
Όσον αφορά την πανίδα, σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν οι βιότοποι του τσακαλιού (Canis aureus)
4 από τα 5 ενδημικά είδη σαύρας του Ταΰγετου
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση-απολογισμό των πυρκαγιών εδώ.
Labels: WWF, οικολογία, Περιβαλλοντικές οργανώσεις
Labels: άνθρωπος και ζώα
Labels: ανακύκλωση
Marchalina hellenica - Εισαγωγή | ||||
Τι είναι η Marchalina hellenica, που προκαλεί τη λεγόμενη βαμβακίαση των πεύκων; Η Marchalina hellenica (Γεννάδιος Π.) είναι ένα φλοιομυζητικό έντομο που προσβάλλει το πεύκο, το εξασθενεί, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την μερική η ολική του νέκρωση. Υφίσταται σε διάφορες περιοχές της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα έντομο που εντοπίσθηκε στην Ελλάδα ήδη από τον εντομολόγο Παναγιώτη Γεννάδιο τον προηγούμενο αιώνα αλλά υπήρχε σε μικρούς μόνο, γεωγραφικά περιορισμένους πληθυσμούς. Το έντομο, ευρισκόμενο στο προνυμφικό στάδιο, παράγει κηρώδες προστατευτικό κάλυμα, τη γνωστή βαμβακάδα, ενώ τα πλούσια σε υδατάνθρακες (προιόντα αρχικά της φωτοσύνθεσης του πεύκου) περιττώματά της αποτελούν το γνωστό μελίτωμα που στάζει από τα πεύκα και αποτελεί την βασική τροφή της μέλισσας, παραγωγού του πευκόμελου. Υπολογίζεται ότι έως και το 60% της παραγωγής του πευκόμελου στην Ελλάδα και την Τουρκία παράγεται χάρις στη Marchalina hellenica. Η Marchalina hellenica αναπαράγεται με παρθενογένεση, μια φορά το χρόνο. Ζει στις σχισμές του δένδρου, κρυπτόμενη από τη βαμβακάδα που η ίδια παράγει και ρουφώντας χυμούς με το μακρύ της ρύγχος (διπλάσιο από το μήκος του σώματός της, εως 2cm) από το δένδρο για να τραφεί. Σύμφωνα με το τον Κ. Νικολόπουλο (1965) ο βιολογικός κύκλος του θηλυκού περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: αυγό, πρώτο στάδιο, δεύτερο στάδιο και ενηλικίωση. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου που διαχειμάζει αυξάνει δραματικά την άντληση χυμών από το προσβληθέν δένδρο, προκαλώντας άμεσα η έμμεσα τα φαινόμενα ολικής ή μερικής ξήρανσης που παρατηρούμε. Το έντομο αυτό αποφάσισαν κάποια στιγμή να διαδώσουν ανά την Ελλάδα ορισμένοι Μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες καταστροφικές οικολογικές συνέπειες, με τις οδηγίες και ευλογίες επιστημόνων του Υπουργείου Γεωργίας. Η τεχνητή αυτή διάδοση έλαβε χώρα χωρίς καμιά ειδική προηγούμενη μελέτη ή έρευνα, χωρίς ανάμειξη ούτε γνώση των κατ’ εξοχήν αρμοδίων δασικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας. Το αποτέλεσμα ήταν η ριζική διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας τουλάχιστον στο αστικό και περιαστικό πεύκο (άλση, δάση, αυλές , δεντροστοιχίες κλπ). Το έντομο αυτό με ελάχιστα αποτελεσματικούς φυσικούς εχθρούς αποδεκατίζει-άμεσα ή έμμεσα- τα πευκοδάση της χώρας μας. Περισσότερα θα βρείτε στο site της Φιλοδασικής. |
Labels: Πάρνηθα
Labels: Δάσος, Εθελοντισμός, πράσινο στις πόλεις
Labels: αντιπλημμυρικά, αυτάρκεια, σβώλοι
Αντί για μέτρα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έβγαζε κορόνες βλέποντας την Κορώνεια να πεθαίνει... |
Ο Δήμος Ζαχάρως στην προσπάθεια του για τουριστική αξιοποίηση της περιφέρειας του, αποφάσισε να παραχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ μια απαλλοτριωμένη από το ελληνικό δημόσιο έκταση, συνολικής επιφάνειας 246.420 τ.μ. στην περιοχή Χρυσοχωρίου εντός των ορίων του Δήμου Ζαχάρως.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Απόφαση Δημάρχου | ||
|
Labels: Ανταρκτική, παγκόσμια ψύξη, πάγοι
Labels: Διήγημα, περιβάλλον
Labels: εκδηλώσεις, πόλη
Αγαπητοί μας φίλοι, Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρατε, συνεισφέροντας πολλοί από εσάς στην προσπάθεια ανακούφισης των πυροπαθών. Χαιρόμαστε που η προσπάθειά μας για να βοηθήσουμε όλοι μαζί, ιδιωτικά και άμεσα, μακριά από την δημοσιότητα και τις καταγραφές ανθρωπιστικής βοήθειας, μακριά απ την βοήθεια σε χρήμα που κανείς δεν ξέρει που καταλήγει, είχε τόσο καλή ανταπόκριση. Μας δίνετε το κουράγιο να συνεχίσουμε! Και η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί! Όλοι μαζί και πάλι θα βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, γιατί τώρα είναι που ξεχαστούν οι πυροπαθείς. Το save-the-planet.gr θα σας ενημερώνει για τις επόμενες ενέργειες ή αποστολές, έτσι ώστε όσοι θέλετε και μπορείτε, να στείλετε την βοήθειά σας ή ακόμα και να έρθετε μαζί μας στις πληγείσες περιοχές. Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από τις 2 πρώτες αποστολές: 1η αποστολή: Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στο Λεοντάρι Αρκαδίας 2η αποστολή: Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στο Κάτω Αναβρυτό Αρκαδίας
Μετά την επίσκεψή μας στο Κάτω Αναβρυτό, μας ζήτησαν οι άνθρωποι του χωριού βοήθεια, έτσι ώστε να βρεθούν κάποιες υπηρεσίες όπως και κάποια υλικά και εργαλεία, που τα έχουν άμεση ανάγκη.
Λίστα αναγκών Κάτω Αναβρυτού Αρκαδίας :
Επιστημονικό προσωπικό - Υπηρεσίες Γεωπόνοι
Υλικά - Εργαλεία Μουριές για δενδροφύτευση |
Διαδώστε την προσπάθεια του save-the-planet.gr σε γνωστούς και φίλους. Η συμμετοχή σας είναι η δύναμή μας!
Με εκτίμηση
Η ομάδα του save-the-planet.gr
Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ερμηνεύσει τις αιτίες του σπάνιου κλιματικού φαινομένου που σημειώθηκε 10 εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Την εποχή εκείνη, η επιφάνεια της Γης θερμάνθηκε τουλάχιστον κατά πέντε βαθμούς Κελσίου, σε διάστημα μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων ετών.
Ο Αρκτικός ωκεανός είχε τότε θερμοκρασία 23 βαθμών Κελσίου, αντίστοιχη με εκείνη ενός χλιαρού μπάνιου, προτού ο πλανήτης ψυχρανθεί. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία, Ρίτσαρντ Πάνκοστ, προχώρησε σε ανασκαφή στη Νοτιοανατολική Αγγλία και ανακάλυψε τα γεωλογικά ίχνη του βάλτου που συνέβαλε στο φαινόμενο.
Η ομάδα του δρ Πάνκοστ, συνέλεξε δείγματα εδάφους και τα υπέβαλε σε ραδιοχρονολόγηση με τη βοήθεια άνθρακα-1, ενώ διαπίστωσε ότι η ποσότητα οπανοειδών ισοτόπων, που αποτελούνται από βακτήρια, σημείωνε ραγδαία πτώση, τη γεωλογική περίοδο που συμπίπτει με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η πτώση αυτή στους αριθμούς οπανοειδών μπορεί να ερμηνευθεί μόνο εξαιτίας της μεταβολής της δίαιτας των βακτηρίων, που άρχισαν ξαφνικά να τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με μεθάνιο.
Η επιστημονική ομάδα εκτιμά, σε δημοσίευμά της στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», ότι το μεθάνιο είχε παραμείνει θαμμένο στο υπέδαφος για εκατομμύρια χρόνια, προτού απελευθερωθεί ύστερα από υπερθέρμανση. Καθώς τα επίπεδα μεθανίου αυξάνονταν στην ατμόσφαιρα, το ίδιο συνέβαινε και με τη θερμοκρασία της Γης. Η επιστημονική ομάδα αδυνατεί, όμως, να εξηγήσει το μηχανισμό που οδήγησε στην απελευθέρωση του μεθανίου.
Αυτός ο «φαύλος κύκλος» μπορεί να πλήξει και σήμερα τη Γη, εάν απελευθερωθούν οι γιγατόννοι μεθανίου, που κρύβονται κάτω από τους αιωνόβιους πάγους της Σιβηρίας.
Τελικά ποιός φταίει; Τα αρνάκια, μήπως ; Κάποιες απαντήσεις, στο Κόβοντας Δρόμο
Labels: ηγεσία
Labels: e-διαδηλώστε, ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ