Friday, September 28, 2007

Υπάρχει ελπίδα για τον Ασωπό;

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

Των ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί η πολυετής αδράνεια για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης στον ποταμό Ασωπό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αποφάσισε χθες να παρέμβει ρίχνοντας τις ευθύνες στη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και υποσχόμενος ότι θα σφραγιστούν οι παράνομοι αγωγοί που αδειάζουν δηλητήρια και θα επιβληθούν πρόστιμα όταν έρθουν οι εισηγήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών.

Εναν από τους εκατοντάδες σωλήνες που αδειάζουν παρανόμως δηλητήριο στον Ασωπό,έσπασε η μπουλντόζα, που έφτασε χθες μαζί με το κλιμάκιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ
Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε το έργο «εθνικού επιπέδου» και έδωσε εντολή στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος που βρίσκονται από χθες στην περιοχή να κάνουν εντατικούς ελέγχους. Ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΙΤΑΠ), που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στα Οινόφυτα, μας είπε ότι το όλο εγχείρημα μοιάζει σαν ένα καλό πρώτο βήμα αλλά και «με εξαγωγή σάπιου δοντιού από ασθενή που πάσχει από καρκίνο στο συκώτι».

«Πέφτουν τα μαλλιά μας με αυτά που βλέπουμε... Πρέπει να ξηλώσουμε τα πάντα». Η ρήση αποδίδεται στον επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μ. Δερμιτζάκη και μας τη μετέφερε ο Θ. Παντελόγλου όπως την άκουσε χθες από τον ίδιο. Ο κ. Δερμιτζάκης αναφερόταν στους ελέγχους που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, γίνονται στην περιοχή από τις 10/8/2007. Χθες, επικεφαλής του κλιμακίου του υπουργείου ήταν ο γ.γ. Ευ. Μπαλτάς και βασικό έργο ήταν η διάνοιξη δρόμων δίπλα στις όχθες του ποταμού Ασωπού.

Λύματα

«Η διάνοιξη παρόχθιων δρόμων ήταν από παλιά αίτημά μας. Τα καλάμια δεν επέτρεπαν να γίνουν αυτοψίες και να εντοπιστούν οι αγωγοί μέσα από τους οποίους χύνονταν αγνώστου προελεύσεως και σύστασης λύματα» λέει ο κ. Παντελόγλου. Παράπλευρη απώλεια του καθαρισμού ήταν το σπάσιμο ενός τέτοιου αγωγού όταν πέρασε από πάνω του η μπουλντόζα.

Ο κ. Παντελόγλου, πάντως, διαπιστώνει ανεπίτρεπτη καθυστέρηση σε άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν γίνει: «Από τις 4 Αυγούστου που εντοπίστηκε το εξασθενές χρώμιο, θα έπρεπε να είχε κινηθεί, όπως προβλέπουν οι νόμοι για τη διαχείριση των αποβλήτων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, να είχε ενημερώσει το υπουργείο Εσωτερικών και την Πολιτική Προστασία, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες να είχε εξασφαλισθεί η παροχή καθαρού νερού στους κατοίκους. Αντί αυτού, δόθηκαν απλώς κάποια χρήματα στους δήμους προκειμένου να γίνουν έργα υδροδότησης τα οποία ακόμη εκκρεμούν».

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε άλλες δύο παρεμβάσεις:

- Θα στείλει στον εισαγγελέα τους φακέλους με τα στοιχεία των ελέγχων.

- Θα ζητήσει από τους νομάρχες και τον περιφερειάρχη να επανεξετάσουν τις άδειες διάθεσης αποβλήτων που έχουν χορηγηθεί. Υποσχέθηκε επίσης ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής θα ζητήσει το κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι οργανώνουν την αντίδρασή τους και πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Ωρωπού κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Θηβών κατά παντός υπευθύνου. Την επόμενη Κυριακή (7/10) οργανώνει επίσης επιστημονική ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων και των φορέων της περιοχής.

Από την Ελευθεροτυπία

παλιότερα άρθρα

Διαβάστε κι'αυτό.
Επιτέλους φρένο στις βιομηχανίες

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home