Monday, September 24, 2007

Marchalina hellenica - βαμβακίαση των πεύκων

Marchalina hellenica - Εισαγωγή


Τι είναι η Marchalina hellenica, που προκαλεί τη λεγόμενη βαμβακίαση των πεύκων;

Η Marchalina hellenica (Γεννάδιος Π.) είναι ένα φλοιομυζητικό έντομο που προσβάλλει το πεύκο, το εξασθενεί, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την μερική η ολική του νέκρωση. Υφίσταται σε διάφορες περιοχές της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα έντομο που εντοπίσθηκε στην Ελλάδα ήδη από τον εντομολόγο Παναγιώτη Γεννάδιο τον προηγούμενο αιώνα αλλά υπήρχε σε μικρούς μόνο, γεωγραφικά περιορισμένους πληθυσμούς. Το έντομο, ευρισκόμενο στο προνυμφικό στάδιο, παράγει κηρώδες προστατευτικό κάλυμα, τη γνωστή βαμβακάδα, ενώ τα πλούσια σε υδατάνθρακες (προιόντα αρχικά της φωτοσύνθεσης του πεύκου) περιττώματά της αποτελούν το γνωστό μελίτωμα που στάζει από τα πεύκα και αποτελεί την βασική τροφή της μέλισσας, παραγωγού του πευκόμελου. Υπολογίζεται ότι έως και το 60% της παραγωγής του πευκόμελου στην Ελλάδα και την Τουρκία παράγεται χάρις στη Marchalina hellenica.

Η Marchalina hellenica αναπαράγεται με παρθενογένεση, μια φορά το χρόνο. Ζει στις σχισμές του δένδρου, κρυπτόμενη από τη βαμβακάδα που η ίδια παράγει και ρουφώντας χυμούς με το μακρύ της ρύγχος (διπλάσιο από το μήκος του σώματός της, εως 2cm) από το δένδρο για να τραφεί. Σύμφωνα με το τον Κ. Νικολόπουλο (1965) ο βιολογικός κύκλος του θηλυκού περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: αυγό, πρώτο στάδιο, δεύτερο στάδιο και ενηλικίωση. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου που διαχειμάζει αυξάνει δραματικά την άντληση χυμών από το προσβληθέν δένδρο, προκαλώντας άμεσα η έμμεσα τα φαινόμενα ολικής ή μερικής ξήρανσης που παρατηρούμε.

Το έντομο αυτό αποφάσισαν κάποια στιγμή να διαδώσουν ανά την Ελλάδα ορισμένοι Μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες καταστροφικές οικολογικές συνέπειες, με τις οδηγίες και ευλογίες επιστημόνων του Υπουργείου Γεωργίας. Η τεχνητή αυτή διάδοση έλαβε χώρα χωρίς καμιά ειδική προηγούμενη μελέτη ή έρευνα, χωρίς ανάμειξη ούτε γνώση των κατ’ εξοχήν αρμοδίων δασικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας. Το αποτέλεσμα ήταν η ριζική διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας τουλάχιστον στο αστικό και περιαστικό πεύκο (άλση, δάση, αυλές , δεντροστοιχίες κλπ). Το έντομο αυτό με ελάχιστα αποτελεσματικούς φυσικούς εχθρούς αποδεκατίζει-άμεσα ή έμμεσα- τα πευκοδάση της χώρας μας.


Περισσότερα θα βρείτε στο site της Φιλοδασικής.
4 comments:

Νίκος said...

Η Marchalina hellenica: Υπήρχε εδώ και χιλιάδες χρόνια στα πεύκα όλης της χώρας και συμβίωνε χωρίς να έχει παρατηρηθεί ζημιά στο δάσος.
Ακόμα στα δάση που είναι μακριά από αστικά κέντρα συζεί καλά με τα πεύκα. Εχθρούς έχει τη σφήκα, και μια σειρά από πουλιά που κρατάν την ισορροπία.. Στα δάση που χτίζονται όπως της Αττικής που δεν μπορούν να υπάρχουν σφήκες και πουλιά ,υπάρχει πρόβλημα. Στην Εύβοια, Θάσο, Χαλκιδική, Σκόπελο, Σκιάθο, κ.α. που δεν είναι χτισμένα , δεν παρατηρήθηκε να δημιουργεί ζημιά. Και κάτι άλλο. Παραμύθι είναι πως τα εμβολίασαν μελισσοκομικοί σύλλογοι. Χρήματα πήραν να εμβολιάσουν
εκεί που το παράσιτο υπήρχε. Όπως γίνεται σε όλες τις δουλειές στην Ελλάδα άλλωστε.

ellinida said...

Νίκο, κάποια πεύκα στην Αθήνα ειναι σε τρισάθλια κατάσταση.

Νίκος said...

Το πεύκο δεν είναι αστικό δέντρο. Φαίνεται πως δε συμβιώνει με τους ανθρώπους. Το ενοχλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Υπάρχουν άλλα δέντρα που μπορούν να ζήσουν με τους ανθρώπους να βάλουν στις αυλές, τα άλση και τις πλατείες.Το πεύκο θέλει μεγάλες αδιατάραχτες εκτάσεις, όπου θα υπάρχουν πολλών ειδών δέντρα και θάμνοι.
Θα υπάρχουν πουλιά, έντομα, αποδομητές, μύκητες και μια σειρά άλλα .

anywhere_Smile said...

javascript:void(0Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual. )