Friday, September 21, 2007

Η Κορώνεια και η αδιαφορία

ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ δάκρυα των αρμοδίων εκ των υστέρων

Ούτε ένα ευρώ δεν απορρόφησαν!

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Ούτε ένα ευρώ από το κονδύλι ύψους 20.182.500 ευρώ, που διέθετε το Ταμείο Συνοχής για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης λίμνης Κορώνειας, δεν απορροφήθηκε, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Χούμπνερ.

Αντί για μέτρα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έβγαζε κορόνες βλέποντας την Κορώνεια να πεθαίνει...
Τα κροκοδείλια δάκρυα του νομάρχη Θεσσαλονίκης και τα παράπονα για δήθεν έλλειψη χρημάτων φαίνεται δεν έπεισαν και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, παρήγγειλε χθες τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε πταισματοδίκη.

Εκτός από τον κ. νομάρχη εξηγήσεις καλούνται να δώσουν ο υπεύθυνος του φορέα διαχείρισης Σάββας Αναστασιάδης και άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως μας ενημερώνει ο συνάδελφος Νίκος Φωτόπουλος.

Το θέμα της λίμνης Κορώνειας, στην οποία έχουν παρατηρηθεί μαζικοί θάνατοι πουλιών (2004) όπως αγριόπαπιες. αργυροπελεκάνοι, καλαμοκανάδες , και φέτος σε μικρότερη κλίμακα, έφερε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η επιτροπή κίνησε το 2004 διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για «την έλλειψη κατάλληλου καθεστώτος προστασίας της λίμνης, την οποία και τερμάτισε το 2006, θεωρώντας ότι ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα».

Δυστυχώς αλλά στην Εσπερία η οικολογία δεν είναι παρά μία καραμέλα στα χείλη των ιθυνόντων, στους οποίους περισσεύει η αναλγησία. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος μετά τους νέους μαζικούς θανάτους πουλιών η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ζητεί -το θεωρεί επιβεβλημένο- την απαγόρευση του κυνηγιού των υδρόβιων πουλιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού για την ανάκαμψη των θηρεύσιμων ειδών (αγριόπαπιες κ.ά.) οι πληθυσμοί των οποίων έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω του βοτουλισμού (βοτουλισμός ή αλλαντίαση είναι μια σοβαρή ασθένεια που οφείλεται στην τοξίνη του βακτηριδίου Clostridium botulinum, προσβάλλει δε πολλά είδη ζώων και τον άνθρωπο. Δεν αποκλείεται να οφείλεται σε τοξικά κυανοβακτήρια).

Τα λογής τοξικά απόβλητα που οι γύρω βιομηχανίες-βιοτεχνίες ρίχνουν εδώ και χρόνια αλόγιστα στη «λίμνη» μαζί με τις εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις έφεραν την Κορώνεια σ' αυτή την κατάσταση.

Μία κατάσταση για την οποία ο κ. Ψωμιάδης έπρεπε να πάρει πάνω του και όχι να αποδίδει ευθύνες για τη μη απορρόφηση κονδυλίων στις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Πού είναι ο τσαμπουκάς σας απέναντι στις παρανομίες αυτές κύριε νομάρχα;

Οσο για τον επικεφαλής του φορέα διαχείρισης του ανύπαρκτου «εθνικού πάρκου Κορώνειας - Βόλβης - Μακεδονικών Τεμπών» ότι «τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη» για την αποκατάσταση της λίμνης, τι να πει κανείς παρά αλίμονό μας.

Από την Ελευθεροτυπία

Ενα δελτίο τύπου της Ορνιθολογικής Εταιρείας του 2004


Μπροστά σε μια νέα οικολογική κρίση βρίσκεται η πολύπαθη λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης, τρία χρόνια μετά τον μαζικό θάνατο 30.000 άγριων πουλιών. Περίπου 200 πουλιά, κυρίως φλαμίνγκο, αβοκέτες και βουτηχτές, βρέθηκαν νεκρά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και σήμερα συνέρχεται το συντονιστικό όργανο οικολογικών κρίσεων για τη λήψη μέτρων, καθώς έντονη είναι η ανησυχία των αρμόδιων υπηρεσιών για επανάληψη του φαινομένου του Σεπτεμβρίου 2004, που αποδεκάτισε την άγρια πτηνοπανίδα της περιοχής.

Περισσότερα εδώ.

Μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ κ. Φιλ. Πάσιος επισήμανε την ανάγκη απαγόρευσης του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή και εντατικοποίησης των μέτρων που έχουν χαλαρώσει το τελευταίο διάστημα.

Περισσότερα εδώ.

1 Comments:

Blogger KitsosMitsos said...

Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ελλάδα. Μεγαλύτερη ακόμη κι από τις φωτιές.

September 22, 2007 at 10:49 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home