Wednesday, September 19, 2007

Φαινόμενο θερμοκηπίου υπέστη η Γη και πριν 55 εκατ. χρόνια

















ΜΕΘΑΝΙΟ
που απελευθερώθηκε από βάλτους μετέτρεψε τη Γη σε θερμοκήπιο πριν 55 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα και θα μπορούσε να ρίξει φως στη σημερινή κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ερμηνεύσει τις αιτίες του σπάνιου κλιματικού φαινομένου που σημειώθηκε 10 εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Την εποχή εκείνη, η επιφάνεια της Γης θερμάνθηκε τουλάχιστον κατά πέντε βαθμούς Κελσίου, σε διάστημα μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων ετών.

Ο Αρκτικός ωκεανός είχε τότε θερμοκρασία 23 βαθμών Κελσίου, αντίστοιχη με εκείνη ενός χλιαρού μπάνιου, προτού ο πλανήτης ψυχρανθεί. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία, Ρίτσαρντ Πάνκοστ, προχώρησε σε ανασκαφή στη Νοτιοανατολική Αγγλία και ανακάλυψε τα γεωλογικά ίχνη του βάλτου που συνέβαλε στο φαινόμενο.

Η ομάδα του δρ Πάνκοστ, συνέλεξε δείγματα εδάφους και τα υπέβαλε σε ραδιοχρονολόγηση με τη βοήθεια άνθρακα-1, ενώ διαπίστωσε ότι η ποσότητα οπανοειδών ισοτόπων, που αποτελούνται από βακτήρια, σημείωνε ραγδαία πτώση, τη γεωλογική περίοδο που συμπίπτει με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η πτώση αυτή στους αριθμούς οπανοειδών μπορεί να ερμηνευθεί μόνο εξαιτίας της μεταβολής της δίαιτας των βακτηρίων, που άρχισαν ξαφνικά να τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με μεθάνιο.

Η επιστημονική ομάδα εκτιμά, σε δημοσίευμά της στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», ότι το μεθάνιο είχε παραμείνει θαμμένο στο υπέδαφος για εκατομμύρια χρόνια, προτού απελευθερωθεί ύστερα από υπερθέρμανση. Καθώς τα επίπεδα μεθανίου αυξάνονταν στην ατμόσφαιρα, το ίδιο συνέβαινε και με τη θερμοκρασία της Γης. Η επιστημονική ομάδα αδυνατεί, όμως, να εξηγήσει το μηχανισμό που οδήγησε στην απελευθέρωση του μεθανίου.

Αυτός ο «φαύλος κύκλος» μπορεί να πλήξει και σήμερα τη Γη, εάν απελευθερωθούν οι γιγατόννοι μεθανίου, που κρύβονται κάτω από τους αιωνόβιους πάγους της Σιβηρίας.


από την Καθημερινή
Ενα άρθρο της Greenpeace.
Γίνε υπερασπιστής των ωκεανών εδώ.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://www.blurty.com/users/accutro5573/]Watches[/url]
Watches

November 3, 2010 at 7:53 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home