Sunday, September 30, 2007

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΑ ΦΥΤΑ



ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΑ ΦΥΤΑ


Απομονωνουμε το DNA με τα επιθυμητα γνωρισματα(αντοχη π.χ.).Τα γονιδια αυτα απομωνονται με τη βοηθεια ενζυμων και κατοπιν εισαγονται σε ενα βακτηριο.Το βακτηριο εισαγεται στο κυτταρο του φυτου οπου εισχωρει στο κυτταρικο τοιχωμα κι απο κει στον πυρηνα του κυτταρου.Τα γονιδια με τα επιθυμητα χαρακτηριστικα συνδυαζονται με το DNA των κυτταρων του φυτου κι απο δω και περα το κυτταρο μπορει να εξελιχθει σε ενα νεο φυτο με τα επιθυμητα χαρακτηριστικα

ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ



-Εμφανιση αλλεργιων
-Αυξηση αντιστασης μικροβιων στα αντιβιοτικα
-Παραγωγη τοξικων ουσιων
-Μεταφορα γονιδιων σε συγγενικα ειδη
-Απροβλεπτη και ανεξελεγκτη τροποποιηση δεκαδων οργανισμων

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΑ ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΟΥΣ


ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚI(NOVARTIS/MYCOGEN)
το φυτο παραγει την τοξινη ΒΤ(πατεντα της μονσαντο)η οποια σκοτωνει χορτοφαγους οργανισμους
κι ετσι προστατευεται απο αυτους
(χορτοφαγοι οργανισμοι=συνηθως καμπιες και σκουληκακια)
AgrEvo
το φυτο ειναι ανθεκτικο στο ζιζανιοκτονο της ΙΔΙΑΣ εταιρειας(για τα αλλα ζιζανιοκτονα δεν μας κοφτει)
monsanto
Παραγει(το φυτο το ιδιο,μονο του)την τοξινη Βτ και ειναι ανθεκτικο στο φυτοφαρμακο Round up Ready που παραγει η ιδια η εταιρεια

Η ΣΟΓΙΑ (ΜONSANTO)
Αντοχη στο Round up Ready
AGREVO
Aνθεκτικη στο glufosinate(ζιζανιοκτονο)
DUPONT
Παραγει περισσοτερο ελαι'ι'κο οξυ,πανω απο 80% ενω η συμβατικη σογια φτανει το 45% του βαρους των ελαιουχων σπορων

H NTOMATA(MONSANTO)
καθυστερει η ωριμανση του καρπου
AGRITOPE
χαμηλοτερη συνθεση αιθυλενιου δλδ της ορμονης που γερναει αρα που επιταχυνει το σαπισμα της ντοματας
CALGENE/MONSANTO
περιεχει την τοξινη Βτ για προστασια απο εντομα
DNA PLANT TECH.
καθυστερει την ωριμανση

TO BAMBAKI(MONSANTO/CALGENE/RHONE POULENC)
ανθεκτικοτητα στο bromoxylin που περιεχεται στο φυτοφαρμακο που φτιαχνει η ιδια η εταιρεια
MONSANTO
περιεχει την τοξινη Βτ

H ΠΑΤΑΤΑ(MONSANTO)
περιεχει την τοξινη Βτ


Η ΠΑΤΕΝΤΑ "TERMINATOR"


Αυτη η τεχνικη εξασφαλιζει τη 'στειροτητα' των σπορων της σογιας που εμπορευεται η Monsanto.Οι παραγωγοι που αγοραζουν τα προ'ι'οντα της υπαχρεωνονται ετσι να καταβαλλουν καθε χρονια το τιμημα για την αγορα του σπορου εφοσον δεν ειναι δυνατον να κρατησουν μερος των σπορων που προκυπτουν απο τη δικη τους παραγωγη.

Η Μονσαντο ειναι εντελως συμπτωματικα ειναι η εταιρεια που το 40 αρχιζει την παραγωγη ενος ζιζανιοκτονου που λεγεται 2,4,5-Τ.Μετα απο 10 χρονια γινεται γνωστο οτι το υλικο αυτο κατα την εκλυση του παραγει τη γνωστη δηλητηριωδη διοξινη.
Ειναι επισης μια απο τις εταιρειες που στα χρονια 1962-1971 κατασκευαζαν το γνωστο ζιζανιοκτονο"Agent Orange"με το οποιο ψεκαζε ο στρατος των ΗΠΑ στο Βιετναμ με στοχο να αποψιλωσει τη ζουγκλα που προστατευε τους Βιετκονγκ και να καταστρεψει τη σοδεια τους.

Συμφωνα με μελετη του Πανεπιστημιου του Ονταριο η εκθεση της πεταλουδας Monarchus στη γυρη του καλαμποκιου Βτ ειναι τοξικη.Οι λαρβες της πεταλουδας αυτης πεθαναν ασχετα απο τη δοση της γυρης στην οποια εκτεθηκαν.Το ιδιο ισχυει-ισως σε μικροτερο βαθμο-και για τα υπολοιπα λεπιδοπτερα,πραγμα που συμφωνα με τη μελετη,δεν τους προκαλει καμια εκπληξη!
Στην ιδια μελετη αναφερεται οτι σημειωθηκε αυξηση της υπαρξης ζιζανιων(μια και το Βτ σκοτωνει μονο εντομα).Συνηθως τα ζιζανια ειναι το καταφυγιο των εντομων οπου εκει αφηνουν τα αυγα τους.Στη δικη μας περιπτωση τωρα,εχουμε 371 φυτα ζιζανιου που μελετηθηκαν,στα οποια βρεθηκαν 24 αυγα απο τα οποια βγηκαν ΜΟΝΟ 2 λαρβες.Συμπερασμα;Μειωση του πληθυσμου καποιου ειδους απο το περιβαλλον.Οταν χανεται ενα ειδος σπαει η τροφικη αλυσιδα δλδ ή χανεται μαζι με την τροφη κι αυτος που το τρωει ή αυτος αναγκαζεται να αλλαξει τροφικες συνηθειες οποτε ξεσκιζει αλλο ειδος που αποκτα εναν εχθρο παραπανω κι οδηγειται κι αυτος σταδιακα στην εξαφανιση
Μεταφορα γονιδιων απο φυτο σε φυτο,ναι,μπορει να γινει..ειναι κατι που γινεται εδω και αιωνες αρκει να υπαρχει συμβατοτητα.Π.χ. η αγριοφραουλα με τη φραουλα δεν...γιατι δεν εχουν συμβατοτητα.Το μουρο ομως με το βατομουρο εχουν...
Οι σποροι των φυτων παλι,στειροι ή οχι δεν εχει σημασια,τρωγονται απο πολλους ζωντανους οργανισμους,οπως πουλια και ζουζουνια(σκαθαρια,μυρμηγκια...)
Απο πρωτες μελετες εχει βρεθει ξενο DNA στο γονιδιωμα μελισσων γιατι η μελισσα εχει τεραστια ακτινα δραστηριοτητων και δεν μπορεις να την περιορισεις,ασε που παει παντα εκει που υπαρχει αφθονια γυρης.
Αν ο σπορος του Βτ νομισει οτι βρισκεται σε εχθρικο περιβαλλον κι αρχισει την παραγωγη τοξινης;Θανατος..γι'αυτο ειναι προγραμματισμενος αλλωστε.(το να αναγνωρισει το περιβαλλον σαν εχθρικο εξαρταται απο διαφορες χημικες διαδικασιες οπως ολα αλλωστε)
Πολλες φορες χρησιμοποιουνται στελεχη αντιβιοτικων...αν ειναι κανεις αλλεργικος στα αντιβιοτικα;Προφανως κι ο οργανισμος του θα αντιδρασει...μονο που επειδη ΔΕΝ θα γνωριζει τι καταναλωσε,οι γιατροι δεν θα μπορουν να τον βοηθησουν.
Το ιδιο ισχυει φυσικα και για τροφικες αλλεργιες,οπως την αλλεργια στους ξηρους καρπους,η οποια μπορει να σε στειλει κυριολεκτικα.

Υπαρχει εδω ενα εγκλημα που διαπραττουν οι συναδελφοι μου γεωπονοι...οι κρατικοι λειτουργοι,αδιαφορουν πληρως,μονο για καταγραφη ζημιων περνουν απο το χωραφι.Αυτοι που περνουν τακτικοτατα ειναι οι γεωπονοι που δουλευουν για τις εταιρειες αγροχημικων που ενημερωνουν πληρως τους αγροτες για τα προ'ι'οντα της εταιρειας κι οχι για τις συνεπειες της χρησης τους.
Οταν ακουει λοιπον ο αγροτης που δεν εχει σπουδασει οπως εγω οτι θα γλυτωσει χρημα μια και δε θα χρειαστει να αγορασει φυτοφαρμακα,αγαλλιαζει.Σκοπος ειναι το κερδος με το μικροτερο κοστος.
Οσο για το μελλον,χεστηκε..γιατι ο ιδιος ειναι 60 χρονων στην καλυτερη,κουρασμενος και τα παιδια του,αν εχει,ή θα ειναι στην πολη ή πιθανοτατα δεν ενδιαφερονται για τη γη τους.



2 Comments:

Blogger ellinida said...

Καλά έκανες και άνοιξες αυτό το θέμα γιατί δεν είχαμε ασχοληθεί μ'αυτό.

September 30, 2007 at 1:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

πολυ καλο , ΄σ' ευχαριστώ

Ελλην Φορολογουμενος

March 3, 2008 at 11:14 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home