Sunday, February 3, 2008

Η WWF για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου

Με την ευκαιρία της αυριανής ετήσιας παγκόσμιας γιορτής για τους υγροτόπους του πλανήτη, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς ζητάει την προσοχή σας σε μια εκπληκτική ιδιαιτερότητα του μεγαλύτερου αρχιπελάγους της Μεσογείου: το Αιγαίο φιλοξενεί 700 μικρούς και μεγάλους υγρότοπους σε 75 νησιά!

700 οάσεις στο κατά κανόνα ημίξηρο νησιωτικό περιβάλλον, οι υγρότοποι αυτοί στηρίζουν τη ζωή καθώς αποτελούν ενδιαιτήματα πολλών ειδών φυτών και ζώων (μερικά από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά), δημιουργούν σπάνιους τύπους οικοτόπων και αποτελούν πολύτιμους σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και διατροφής εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών.

Η αξία τους για τους νησιώτες είναι πολύ μεγάλη καθώς είναι απαραίτητοι για την αρδευτική και υδρευτική επάρκεια και αυτονομία, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ποικιλία και την ομορφιά των τοπίων και τονίζουν τη γραφικότητά τους.

Ταυτόχρονα όμως, οι νησιωτικοί υγρότοποι αποτελούν και τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα του Αιγαίου. Δυστυχώς, εκατοντάδες από αυτούς υποβαθμίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς. Αλλοιώνονται και ρυπαίνονται έντονα και συρρικνώνονται καθημερινά λόγω εκχερσώσεων, μπαζωμάτων και δόμησης. Αυτά και άλλα πολλά προκύπτουν από την ειδική έρευνα του WWF Ελλάς "Προστασία των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου".

Τα απογραφικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με επιτόπιες επισκέψεις της ερευνητικής ομάδας της οργάνωσης παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο "Απογραφή των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου: ταυτότητα, οικολογική κατάσταση και απειλές", το οποίο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στάλθηκε σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

Όμως η απογραφή συνεχίζεται και επεκτάθηκε φέτος και στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί κατ’ αρχήν 230 υγρότοποι. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε 5 νησιά μέχρι στιγμής, ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που παρακολουθούν συστηματικά την κατάσταση των υγροτόπων και ενημερώνουν έγκαιρα ώστε να γίνονται ενέργειες πρόληψης ή αποκατάστασης της υποβάθμισης.

Ήδη έχουν ερευνηθεί και καταγγελθεί 11 τέτοιες περιπτώσεις υποβάθμισης. "Οι νησιωτικοί υγρότοποι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι φυσικοί πόροι και παράλληλα ένα διαχρονικό κοινωνικό αγαθό που στην Ελλάδα το καταναλώνουμε.

Καταστρέφονται και το κόστος της απώλειας θα το επωμιστούν κυρίως οι επόμενες γενιές. Χρειάζονται άμεσα πολιτικές αποφάσεις και η εφαρμογή τους", τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Καλούστ Παραγκαμιάν.

"Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, ώστε αυτά τα πολύτιμα φυσικά "διαμάντια" να τύχουν της απαραίτητης προστασίας και σωστής διαχείρισης.

Ας μην ξεχνάμε πως με δεδομένες τις συνθήκες που ήδη διαμορφώνονται στη Μεσόγειο από την κλιματική αλλαγή, κάθε μικρό ή μεγάλο υδάτινο οικοσύστημα γίνεται εξαιρετικά ευάλωτο και αποκτάει κορυφαία σημασία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο", δήλωσε ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Πηγή:aegeantimes

2 Comments:

Blogger Yannis Zabetakis said...

Στην Ελλάδα των 5 υπουργείων που ελέγχουν τα τρόφιμα και το περιβάλλον

τίποτα δεν πρόκεται να γίνει...
και θα συνεχίσουμε να πίνουμε βρώμικο νερό και να τρώμε δηλητήρια...

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20071113&nid=6572183&sn=&spid=

February 3, 2008 at 11:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

To be a good human being is to have a philanthropic of openness to the world, an ability to guardianship unsure things beyond your own restrain, that can lead you to be shattered in unequivocally outermost circumstances for which you were not to blame. That says something remarkably weighty about the condition of the honest autobiography: that it is based on a trustworthiness in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a shop than like a treasure, something somewhat dainty, but whose acutely item beauty is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 4:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home