Monday, January 28, 2008

λαδι...

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;
Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες.Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε? Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια..Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ,ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!
Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί.Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!!!
Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD
ΥπεύθυνοςΠεριβαλλοντικήςΔιαχείρισης ΣΕΥ

7 Comments:

Blogger Μαρία Έλενα said...

Και εγώ το ίδιο έκανα.
Ευχαριστώ για την πληροφορία.
Τώρα θα κάνω το σωστό.
Φιλάκια ...

January 29, 2008 at 5:18 AM  
Blogger Tasos said...

ποτέ δεν το είχα ξανακούσει αυτό...τώρα θα φροντίζω να μην πετάω το λάδι στο νεροχύτη!!!Πραγματικά πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου!!!

January 29, 2008 at 6:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

παντα ειχα την αισθηση οτι ειναι λαθοσ να πεταμε το λαδι στην αποχετευση, εγω συνηθως το πεταω σε μια γωνια του κηπου...

Υπαρχει εναλλακτικη μεθοδος δηλαδη ανακυκλωση λαδιου η κατι παρομοιο;

January 30, 2008 at 2:26 AM  
Blogger Utopia said...

Με το τηγανισμένο λάδι,μπορούμε να ανάβουμε το τζάκι...
Σχετικό ποστ,θα βρείτε στην..."ανακύκλωση"...(ετικέτες).

January 30, 2008 at 3:38 AM  
Blogger Τζεφέρης Πέτρος said...

Προσοχή. Φυσικά και δεν είναι το σωστό αυτό το ποστ φίλοι μου.
Καλή η προσπάθεια αλλά οχι ολοκληρωμένη.
ΜΗΝ πεταξετε φυσικά τα λάδια στην αποχέτευση, αυτό ειναι μια σωστή διαπίστωση. Ομως μην βάλετε τα λάδια της κουζίνας και του τηγανίσματος σε μία σακούλα ΟΥΤΕ να τα πετάξετε στα σκουπίδια σε πλαστική μποτίλια, όπως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ παροτρύνεσθε .
ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ και φυσικά δεν αποτελεί ουτε ανακύκλωση, ούτε αποδόμηση των λαδιών, ούτε φυσικά και της πλαστικής σακούλας ή μποτίλιας. Απλώς αποτελεί μια λανθασμένη "ενδιάμεση λύση" για τους τεμπέληδες...

Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε το κέντρο συλλογής αυτών των υλικών στη γειτονιά μας (αν υπάρχει) και να τα απορρίψουμε εκεί।

Ήδη λειτουργούν εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ Συστήματα που συλλέγουν τα λιπαντικά και τα λάδια και τα επαναφέρουν σε χρήση (ανακύκλωση). Ελέγξτε αν στον Δήμο σας λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.

Αν οχι, επικοινωνήστε με....

Δείτε εδώ: http://elladitsamas.blogspot.com/2007/07/blog-post_01.html

και εδώ:http://www.ecoweek.gr/ (στο ενεργώ και ανακυκλώνω..)

January 30, 2008 at 12:42 PM  
Blogger water girl said...

αγαπητοι οικολογουντες,ευχαριστω ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ για τη διορθωση στο ποστ μου.Επισης σας ευχαριστω επισης ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ για το"χερι"που βαζετε στους ολιγους ανθρωπους που ενδιαφερονται να κουνησουν το χερι τους και να διαχειριστουν με καποιο τροπο τα οικιακα απορριματα τους.Οταν αποκαλειτε καποιον τεμπελη,εστω και με χαριτωμενο τροπο,τον αποτρεπετε απο το να κανει εστω και το ελαχιστο που μπορει.Το περιβαλλον δεν σωζεται ουτε προστατευεται με το να κουνας αυστηρα το δαχτυλο στη μουρη αυτου που τουλαχιστον προσπαθει...κι οσο για τα κεντρα ανακυκλωσης,ας γελασω....με την αδεια σας φυσικα.Τουλαχιστον εδω στη Θεσσαλονικη,οι καδοι ανακυκλωσης χαρτιου απεχουν 20 λεπτα απο τα σπιτια μας στην καλυτερη,καδοι ανακυκλωσης γυαλιου υπαρχουν στο χιλιομετρο κι ολα τα υπολοιπα μονο στη φαντασια μας.Αφηστε μας λοιπον να κανουμε τουλαχιστον το λιγο που μπορουμε...και μετα πετροβοληστε μας.
Χαιρετε....

February 4, 2008 at 10:12 AM  
Blogger Τζεφέρης Πέτρος said...

ας το παρουμε παλι χαριτωμένα..
εδώ δεν υπάρχει η διάθεση για πετροβολισμούς τουλάχιστον από μέρους μου..
μια ματιά στο μπλοκάκι (www.elladitsamas.blogspot.com) θα λύσει την απορία..για το αν κουνάω κανένα δάκτυλο σε "τεμπέληδες" ή προσπαθούντες ή όχι.. Αλλωστε οι "οικολογούντες" ειναι και οι πρώτοι τεμπέληδες...απέχουν πολύ από το να γίνουν οικοπράττοντες...
Ομως πρέπει να ξεχωρίσουμε κάτι.
Καλόν είναι να ακριβολογούμε σε κάτι που ποστάρουμε, επιτρέποντας έτσι στον αναγνώστη να αποφασίζει για τις διαπιστώσεις και πράξεις του. Αν κάτι δεν είναι ακριβές ή καλύτερα είναι επιστημονικά ανακριβές ή περίπου ακριβές μπορεί να προκαλέσει παρερμηνείες.
Φυσικά και συμφωνούμε για το πόσο απέχουν οι κάδοι απορριμάτων και το πόσο καλά ...οργανωμένα και πιστοποιημένα ειναι τα λιγοστά κέντρα συλλογής ελαίων και λιπαντικών. Πάντως ευτυχώς υπάρχουν σήμερα και η διάθεση των λιπαντικών και ελαίων πρέπει να γίνεται μέσω αυτών που κατέχουν αδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Μάλιστα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις (πχ. πρατήρια καυσίμων) που έχουν τέτοια απόβλητα, οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί τους όροι, τους υποχρεώνουν να τα διαθέτουν μέσω της ως άνω διαδικασίας.
Οταν πετάς τα ΑΛΕ (απόβλητα λιπαντικών ελαίων) ανεξέλεγκτα μέσα στις χωματερές χωρίς να διασφαλίσεις την αποτροπή κινδύνου φωτιάς και διαρροών προς τους υδροφόρους ορίζοντες, δεν βοηθάς και πολύ.
Ο ρόλος μας εδώ ειναι λοιπόν να ενημερώνουμε σωστά και αυτό προσπαθώ να κάνω, στο βαθμό που μπορώ και με την όποια επιστημονική κατάρτιση που διαθέτω. Δεκτή κάθε κριτική..
Το πόσο απέχει το δέον γενέσθαι από το γίγνεσθαι ή από αυτό που εμείς νομίζουμε σωστό, ας αφήσουμε τον αναγνώστη να το κρίνει..
Ειδικά οταν δανειζόμαστε το θέμα από αλλους.
Πάντως, δεν παραγνωρίζω οτι ο,ποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται εδώ, είναι αξιέπαινη και την επικροτώ..

February 5, 2008 at 1:06 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home