Thursday, January 24, 2008

Η ιστορία διάσωσης μιας φώκιας


Hμερομηνία : 24-01-08

Με παραμύθι θα μπορούσε να μοιάζει η ιστορία της μικρής φώκιας Βικτώριας που την έσωσε μια γυναίκα από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα της Τήνου. Όμως, η ιστορία της μικρής ορφανής φώκιας είναι αληθινή και θα συνεχιστεί στο σπίτι της, στο φυσικό της περιβάλλον, τη θάλασσα.

Πριν από τρεισήμισι μήνες ήταν ένα μικρό νεογέννητο φωκάκι που πάλευε με τα κύματα στη θάλασσα της Τήνου και σώθηκε όταν μια γυναίκα, η Βικτωρία Δρούγα, βούτηξε με τα ρούχα, ακούγοντας τις χαρακτηριστικές κραυγές του, και το μάζεψε.

Χάρη στη φροντίδα των ανθρώπων της ΜΟm, της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, η Βικτόρια κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά είναι πλέον έτοιμη να επιστρέψει σπίτι της και μάλιστα πολύ νωρίτερα από ό,τι θα περίμεναν οι ειδικοί.

Η Βικτώρια -που πήρε το όνομά της από την κυρία που την έσωσε- ξεπέρασε τις αρχικές δυσκολίες και μεταφέρθηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.

«Στην αρχή η Ομάδα Περίθαλψης και εθελοντών της ΜΟm τάιζαν τη μικρή φώκια με ψαροπολτό με τη διαδικασία του force feeding (τάισμα με το ζόρι), προσπαθώντας να υποκαταστήσουν τη μητέρα φώκια», εξήγησε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Mom, Πέπη Λαγωνίκα. «Σταδιακά, προσπαθήσαμε να της μάθουμε να κολυμπάει, βάζοντάς την στην πισίνα. Αντιδρούσε και δεν ήθελε το νερό και έπρεπε να την εκπαιδεύσουμε, όπως κάνουμε με ένα μικρό μωρό», πρόσθεσε.

Αφού συνήθισε το νερό, η Βικτώρια έπρεπε να μάθει να τρώει και μόνη της. «Μετά τον ψαροπολτό, αρχίσαμε να της δίνουμε φιλετάκια ψαριού με το χέρι, αλλά στη συνέχεια έπρεπε να την εκπαιδεύσουμε για να κυνηγάει μόνη την τροφή της», ανέφερε η κ. Λαγωνίκα.

Έτσι, οι ειδικοί της ΜOm, πετούσαν στο νερό νεκρά αλιευμένα ψάρια, τα οποία η Βικτώρια επεξεργαζόταν και νόμιζε πως ήταν ένα παιχνίδι σαν εκείνα που είχε στην πισίνα της για να απασχολείται. Αφού ανακάλυψε πως τρώγονται, άρχισαν να της πετούν ζωντανά ψάρια και συγχρόνως την άφηναν αρκετές ώρες μόνη για να αγριέψει. Στο μεταξύ, την παρακολουθούσαν μέσω κάμερας. Η μικρή φώκια monachus-monachus που γεννήθηκε 15 κιλά, σήμερα έφτασε τα 50 κιλά και είναι έτοιμη να επιστρέψει το Σάββατο στη θάλασσα.

Θα τα λένε από το... τηλέφωνο.

Ωστόσο, η ομάδα της Mom και η μικρή Βικτώρια δεν θα χάσουν επαφή. Θα επικοινωνούν μέσω κινητού. Για πρώτη φορά παγκοσμίως θα τοποθετηθεί στη μικρή φώκια πομπός που θα στέλνει πληροφορίες στη MOm, με sms.

«Μέσω γραπτού μηνύματος, που θα λαμβάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πληροφορούμαστε για το γεωγραφικό στίγμα της νεαρής φώκιας, το βάθος κατάδυσης, το χρόνο που περνάει μέσα και έξω από το νερό, καθώς και την ταχύτητα κολύμβησης», ανέφερε η κ. Λαγωνίκα.

Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα πάντα με την υπεύθυνη επικοινωνίας της MOm, θεωρείται ακόμη πιο αξιόπιστη από τη μέθοδο παρακολούθησης μέσω δορυφόρου, που χρησιμοποίησε, επίσης για πρώτη φορά, η MOm το 2004, στην περίπτωση του «Δημήτρη», μιας άλλης φώκιας. Τα δεδομένα αυτά είναι πολύ σημαντικά για ερευνητικούς λόγους.

«Η νεαρή φώκια, εφοδιασμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά και εμβολιασμένη για επικίνδυνους ιούς, είναι η 16η Monachus monachus που επιστρέφει υγιής στο φυσικό της περιβάλλον μετά από περίθαλψη και αποτελεί διπλή χαρά για τη MOm, καθώς αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις 20ετείς προσπάθειες της οργάνωσης για την επιβίωση αυτού του σπάνιου είδους», όπως υπογράμμισε η κ. Λαγωνίκα.

Η μεσογειακή φώκια είναι απειλούμενο με εξαφάνιση είδος. Από τις συνολικά 500 φώκιες Μonachus Μonachus που υπάρχουν στον κόσμο, οι μισές ζουν στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους για το είδος τους.

Πηγή:Καθημερινή με πληροφορίες από AΠΕ - ΜΠΕ

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home