Tuesday, January 22, 2008

Όαση ηλιακής ενέργειας


Η πρώτη πόλη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα κατασκευάζεται στο Αμπου Ντάμπι


Την πόλη σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster and Partners
Αμπου Ντάμπι: Η πρώτη πόλη του κόσμου με μεδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ξεκινά να κατασκευάζεται τον επόμενο μήνα στο Αμπου Ντάμπι, το εμιράτο με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, και μάλιστα με την υποστήριξη της WWF.
Το Μάσνταρ, μια κοινότητα 50.000 ανθρώπων ελεύθερη από αυτοκίνητα, θα εκμεταλλεύεται την αδιάκοπη παροχή λιακάδας της ερήμου και θα περιλαβάνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υδρογόνου στον κόσμο.
Σχέδιο της παραλληλόγραμμης πόλης από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster and Partners παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο περιθώριο του World Future Energy Summit που πραγματοποιείται στην πόλη του Αμπου Ντάμπι, πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Όταν η κατασκευή ολοκληρωθεί το 2013, οι κάτοικοι θα μετακινούνται στην πόλη των έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων με τρένο αλλά και με αυτόματα οχήματα. «Είναι σαν οριζόντιοι ανελκυστήρες. Απλά λες που θες να πας και σε μεταφέρει εκεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλέντ Αουάντ, διευθυντής οικιστικής ανάπτυξης του σχεδίου.
Η πόλη τοποθετήθηκε σε τέτοια θέση ώστε να κλιματίζεται από τη θαλάσσια αύρα, ενώ ένα περιμετρικό τοίχος θα προστατεύει από τον καυτό αέρα της ερήμου και το θόρυβο από το γειτονικό αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι. To σχέδιο προβλέπει κυρίως χαμηλή δόμηση με φωτοβολταϊκά στοιχεία σε κάθε στέγη.
Η πόλη του Μάσνταρ («πηγή» στα αραβικά) εντάσσεται στην ευρύτερη Πρωτοβουλία Μάσνταρ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το 2006 και σχεδιάζεται με τη στήριξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.
Η αρχική επένδυση των 15 δισ. δολαρίων θα καλύψει μέρος της κατασκευής της μεγαλύτερης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας που λειτουργεί με υδρογόνο, τελικής ισχύος 500 Megawatt. Το υπόλοιπο 40% της επένδυσης θα καταβάλουν οι εταιρείες BP και Rio Tinto.
Δεδομένης της αφθονίας πετρελαίου, οι επιδόσεις των Ηνωμένων Αραβικών στην ηλιακή ενέργεια είναι σήμερα χαμηλές, παρά την άφθονη λιακάδα. Μόνο τα παρκόμετρα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά στοιχεία, ενώ ακόμα και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες σπανίζουν.

Labels: ,

2 Comments:

Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Πολύ περίεργο που οι συνεργοί της προσπάθειας δε νοιάζονται για την αποκέντρωση σε μικρές αυτάρκεις πόλεις για την υπόλοιπη εγκλωβισμένη ανθρωπότητα... Μάλλον το αντίθετο κάνουν: την αποσιωπούν και όπου μπορούν την εμποδίζουν, ώστε να νιώθουν "εκλεκτότεροι" από μας που θέλουν να τους τρέφουμε.
Ματαιοδοξίες μεγαλομανών...

January 22, 2008 at 7:16 PM  
Blogger ellinida said...

Ενα φωτεινό παράδειγμα, ας ελπίσουμε πως θ'ακολουθήσουν κι'άλλα.

January 23, 2008 at 9:20 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home