Thursday, January 17, 2008

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων στο Δήμο Αξιού


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων είναι ήδη κοντά και ήδη κρατικοί φορείς, μη κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και ιδιώτες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, με το συντονισμό της Γραμματείας της Συνθήκης Ραμσάρ προετοιμάζουν δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις οικολογικές αξίες και τα οφέλη που εξασφαλίζουν οι υγρότοποι, αλλά και σχετικά με τη Συνθήκη Ραμσάρ. Ο εορτασμός της Ημέρας των Υγροτόπων γίνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη το 1971, στην ιρανική πόλη Ραμσάρ, η Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των υγροτόπων.
Για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων είναι «Υγιείς υγρότοποι, υγιείς άνθρωποι». Η επιλογή του θέματος από τη Γραμματεία της Συνθήκης Ραμσάρ έγινε με σκοπό να αναδειχθούν οι άμεσες θετικές συνέπειες της διατήρησης των υγροτόπων στην ανθρώπινη υγεία (όπως η προμήθεια τροφής, καθαρού νερού, φαρμακευτικών προϊόντων κλπ), αλλά και οι άμεσες αρνητικές συνέπειες της κακής διαχείρισης των υγροτόπων στην ανθρώπινη υγεία (για παράδειγμα οι ασθένειες που συνδέονται με την ποιότητα του νερού, οι πλημμύρες, η μόλυνση του πόσιμου νερού). Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με τους υγροτόπους περίπου 3 εκατ. άνθρωποι. Η Ελλάδα ήταν η έβδομη χώρα που υπέγραψε -και ενεργοποίησε με την υπογραφή της- τη Συνθήκη Ραμσάρ με το Ν.Δ. 191/74, ανακηρύσσοντας 11 υγροτοπικές περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας.

Εορτασμός στο Δήμο Αξιού
Το υγροτοπικό σύστημα του Δέλτα Αξιού (το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Δέλτα του Αλιάκμονα, τις εκβολές του Λουδία και του Γαλλικού, καθώ και τις Αλυκές Κίτρους) είναι μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Ραμσάρ. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία –Αλιάκμονα επέλεξε φέτος να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στο Δήμο Αξιού, δράττοντας έτσι την ευκαιρία για ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού σχετικά με την προστατευόμενη περιοχή, τους περιορισμούς που προκύπτουν από την προστασία της, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της ημέρας θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με ενημερωτική εκδήλωση για τους «μεγάλους», ενώ το μεσημέρι η προσοχή θα στραφεί στους μικρούς φίλους (παιδιά του Δημοτικού). Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια αλλά και να συζητήσουν περιβαλλονικά θέματα με τον... Καραγκιόζη (θα γίνει παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών Γιάννη Χατζή). Επίσης, το Δημοτικό Σχολείο Νέων Μαλγάρων θα καταθέσει την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Socrates – Comenius. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με τις παρουσιάσεις των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από διάφορα σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος των Νέων Μαλγάρων, σε συνεργασία με το Δήμο Αξιού, αλλά και με τη βοήθεια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, ενώ την παρθενική της είσοδο θα κάνει η νεοσυσταθείσα εθελοντική Ομάδα Φύσης Δέλτα.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home