Saturday, January 12, 2008

Καθυστέρηση παρατηρείται στο σχέδιο αναδάσωσης της Πάρνηθας



ΑΠΕ
Με αργούς ρυθμούς επιστρέφει το πράσνο στην Πάρνηθα


Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις -αμέσως μετά την καταστρεπτική φωτιά του Ιουλίου- ότι η αναδάσωση την Πάρνηθα θα άρχιζε την 1η Νοεμβρίου, σήμερα ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι δεν θα φυτευτούν τα νέα φυτά- κυρίως έλατα από το Μαίναλο.

Ο χρόνος ήδη κυλάει αντίστροφα, αφού η φυτευτική περίοδος για τον Εθνικό Δρυμό δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τα μέσα Μαρτίου, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των νέων φυτών.

«Εκτιμώ ότι σε αυτήν τη φάση δεν θα γίνει αναδάσωση, αφού όλος ο σχεδιασμός κυρίως λόγω γραφειοκρατίας έχει πέσει έξω», λέει στην εφημερίδα Τα Νέα ο καθηγητής Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευθύμης Λέκας.

«Για την Πάρνηθα η φυτευτική περίοδος αρχίζει τον Νοέμβριο και δεν διαρκεί -αναλόγως και τον καιρό- πάνω από 40 ημέρες. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παρά τις αρχικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, δεν έχει γίνει τίποτα», προσθέτει.

Την ίδια άποψη έχει και ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης Φωτιάδης. «Όλα δείχνουν πως η περίοδος που έπρεπε να έχουν φυτευτεί τα φυτά έχει χαθεί. Εμάς όμως μας απασχολεί και το γεγονός ότι τα κορμοφράγματα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, με συνέπεια αν βρέξει πολύ να κινδυνεύουμε. Οι φόβοι μας ενισχύονται ακόμη περισσότερο και από το ότι ακόμη δεν έχει γίνει ο διαγωνισμός για τη διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς».

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στο σχέδιο αναδάσωσης, σε πρώτη φάση φύτευση 80.000 ελάτων από το Μαίναλο, οφείλεται στη σύγκρουση απόψεων συναρμόδιων φορέων για τα είδη χλωρίδας που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Την καθυστέρηση επιτείνουν και οι αλλαγές στο Δασαρχείο Πάρνηθας και στη Διεύθυνση Αναδάσωσης Αττικής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές από το δασαρχείο, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση αναδάσωσης ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν έχει ακόμη αρχίσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Newsroom ΔΟΛ

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home