Friday, January 11, 2008

Τι τρέχει με τις απομακρύνσεις των δασαρχών;

Απομακρύνεται ο Δασάρχης
που δικαίωσε το Σύλλογο Χολαργιωτών και κύρηξε αναδασωτέα την Αγία Ελεούσα.


Με πολλά ερωτηματικά σχολιάζουν τις περίεργες αλλαγές που έγιναν εν μέσω Χριστουγέννων, στην θέση του Δασάρχη και του Διευθυντή Αναδασώσεων Πεντέλης στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκει και ο Υμηττός, οι εφημερίδες Καθημερινή και Ελευθεροτυπία. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα Καθημερινή στο φύλλο της, της 3/1/08 αναφέρει «ερωτήματα εγείρονται και από τη μετακίνηση του διευθυντή Αναδασώσεων Αττικής κ. Αποστ. Ανδρου, που ήταν ο ιθύνων νους του σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων του εθνικού δρυμού, έργων που κατά γενική ομολογία κρίνονται αποτελεσματικά� Τέλος, ο δασάρχης Πεντέλης κ. Αλέξ. Ρήγας μετακινείται λίγους μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων του στην περιοχή όπου οι πιέσεις για αυθαίρετη δόμηση ενίοτε γίνονται ασφυκτικές.
Την ίδια μέρα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναφέρει: «Ο Απόστολος Ανδρου, διευθυντής αναδάσωσης της Περιφέρειας Αττικής, που επίσης είχε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της Πάρνηθας, μετατέθηκε στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής.
Και λίγο πιο κάτω: «Ο κ. Ρήγας δασάρχης Πεντέλης, είχε επιλεγεί σε αυτή τη θέση πριν από λίγους μήνες και στις τελευταίες κρίσεις προσωπικού θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να καταλάβει θέση δασάρχη! Υπενθυμίζεται ότι ο Υμηττός, όπου βρίσκεται το «αναψυκτήριο» Μαγγίνα και άλλων επωνύμων, ανήκει διοικητικά στο Δασαρχείο Πεντέλης. Με δεδομένο ότι και τα δύο στελέχη είχαν καίριες θέσεις, η απομάκρυνσή τους θεωρείται ότι συνδέεται με τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον δασικών περιοχών που δέχονται έντονες οικιστικές πιέσεις».

Να θυμίσουμε ότι με απόφαση του Δασάρχη κ. Ρήγα η διεκδικούμενη περιοχή της Αγίας Ελεούσας κυρήχθηκε αναδασωτέα πριν από ένα μήνα, ενώ η άμεση επέμβαση με αντιδιαβρωτικά έργα στον Υμηττό οφείλεται στον κ. Ανδρου.

Επίσης όπως αποκαλύπτει τοπικό έντυπο που έχει αναλάβει χρέη γραφείου τύπου του Δήμου Χολαργού ορθώς ο Σύλλογος Χολαργιωτών διατύπωσε τις επιφυλάξεις του στο θέμα της αναδάσωσης αφού οι πληροφορίες περί αντιρρήσεων του Δασάρχη τις οποίες επιμελώς απέκρυψε ο Δήμος του Χολαργού ήταν σωστές.
Όπως αποκαλύπτει άθελά του το έντυπο στις 5 Δεκεμβρίου στάλθηκε από τον Δασάρχη κ. Ρήγα επιστολή στο Δήμο Χολαργού στην οποία αναφέρει τα εξής: «Σας πληροφορούμε ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση αναδάσωσης του Δήμου σας για τις 9/12/2007 θα πρέπει να αναβληθεί γιατί επίκειται μελέτη αναδάσωσης από την Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής. Πριν την ολοκλήρωση της μελέτης δεν επιτρέπεται καμία επέμβαση εντός της καμένης δασικής έκτασης» Και συνεχίζοντας την αποκάλυψη το ίδιο έντυπο, αναφέρει ότι και ο Διευθυντής Αναδασώσεων κ. Ανδρου έστειλε σχετική επιστολή στην οποία αναφέρει: «Σας πληροφορούμε για γνώση σας ότι η υπηρεσία μας έχει ξεκινήσει την λήψη σχετικών στοιχείων υπαίθρου για τη σύνταξη μελέτης αναδάσωσης στην καμένη περιοχή των Δήμων Χολαργού και Αγίας Παρασκευής».
Ορθώς λοιπόν ο Σύλλογος Χολαργιωτών εξέφρασε εγγράφως τις επιφυλάξεις του στο Δήμαρχο και του ζήτησε την σχετική άδεια του Δασάρχη. Ο Δήμαρχος βέβαια δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει στην ερώτηση του Συλλόγου παρά την υποχρέωσή του από το νόμο, καθώς όχι μόνο απέκρυπτε τις επισημάνσεις του δασάρχη αλλά προσφάτως είχε παραπλανήσει και το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας ότι διαθέτει μελέτη του ΣΠΑΥ η οποία βέβαια ουδέποτε εκπονήθηκε.
Επίσης επιβεβαιώθηκε και ο πληροφορία ότι την αναδάσωση την έκανε η διεύθυνση δασών κατόπιν ενεργειών του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ρίζου και όχι το ΥΠΕΧΩΔΕ όπως ψευδώς διέδιδε ο κ. Νικολάου.

πηγή



Οι κρίσεις «έκαψαν» και δασάρχες
Αλλαγή καθηκόντων για τους υπευθύνους Πάρνηθας και Πεντέλης μετά πολλών ερωτημάτων


Πάρνηθα, Πεντέλη και νέοι δασάρχες


***

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι στο σύνολό της αλλά σε πολλές περιπτώσεις, έχει χάσει προφανώς την αξιοπιστία της και την φιλοπεριβαλλοντική της ευαισθησία.

Υπάρχουν έγκυρότατες πληροφορίες ότι και άλλος δασάρχης κινδυνεύει να απομακρυνθεί επειδή έχει διαφωνήσει και έχει καταγγείλει αυθαιρεσίες δημάρχων.

Χρέος του Οικολογικού και Περιβαλλοντικού κινήματος οφείλει να υπερασπίσει - ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ - τους δασικούς υπαλλήλους που εξακολουθούν να υπερασπίζουν το Σύνταγμα και τους δασικούς νόμους.
Ο πρώην Δασάρχης Πάρνηθας και διευθυντής των αισθητικών δασών που φύτεψε χιλιάδες αγριελιές στη δεκαετία του ΄70 στο Ποικίλο Όρος και έδωσε εντολή για κατεδαφίσεις στην Πάρνηθα την ίδια δεκαετία, αλλά και αργότερα, ας είναι το φωτεινό παράδειγμα για όσους στελεχώνουν τις δασικές υπηρεσίες.
ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ σε κάθε προσπάθεια που θα υπερασπίζει τον χαρακτήρα των βουνών και που θα στέκει εμπόδιο στις αυθαιρεσίες από αποιονδήποτε και αν προέρχεται.

Κώστας Φωτεινάκης
από το ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home