Wednesday, January 9, 2008

Αναδασώσεις την Κυριακή 13/1

Αναδάσωση στην Πεντέλη από ομογενειακή οργάνωση

Πρωτοβουλία για την αναδάσωση περιοχών της Αθήνας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το περασμένο καλοκαίρι, αναλαμβάνει ομάδα αποτελούμενη από Ελληνοαμερικανούς και Κυπρίους επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, στελέχη πρεσβειών και άλλους, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε μία κοινή προσπάθεια με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διεύθυνση Αναδάσωσης Αττικής. Η πρωτοβουλία, που απέκτησε νέα ώθηση με τη σύμπραξη της ομογενειακής οργάνωσης «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» και την «Ανεξάρτητη Κίνηση Αναδάσωσης», ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή, 13 Ιανουαρίου, από το βουνό της Πεντέλης.

Η πρώτη φάση της αναδάσωσης, θα γίνει στο σημείο Κοκκιναρά, στα σύνορα Νέας Πεντέλης και Κεφαλαρίου (τέρμα Οδού Ξενίας). Στις δενδροφυτεύσεις αναμένεται να συμμετάσχει ο υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης, μαζί με εκπροσώπους και μέλη των δύο οργανώσεων, ομογενείς και ελλαδίτες εθελοντές, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους των γύρω περιοχών, ανώτερα στελέχη της βρετανικής πρεσβείας κ.ά. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει και ο κ. Στέλιος Χατζηιωάννου, πρόεδρος του ομίλου easyGroup, με έδρα το Λονδίνο.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα», που έχει ως έδρα το Σικάγο, ιδρύθηκε το 1991. Σήμερα, λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), καθώς και του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (Hellenic American National Council), ενώ διατηρεί γραφεία και στην Αθήνα. Η οργάνωση δραστηριοποιήθηκε έντονα από το 1999 και έχει διοργανώσει αναδασώσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Για το 2008 προγραμματίζει δεύτερη δενδροφύτευση σ' έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, στην Πιερία αλλά και στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι φίλοι του Πράσινου», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ξεκίνησε εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων για την περιοχή του Ταΰγετου, όπου υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Τώρα, η προσοχή του εστιάζεται στα βουνά που περιβάλλουν την Αθήνα. "Η αναδάσωση των περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτελεί τον κύριο σκοπό του οργανισμού μας», επισήμανε - μεταξύ άλλων - σε δηλώσεις του από το Σικάγο, ο πρόεδρος του ιδρύματος και συντονιστής του Σ.Α.Ε. Ηνωμένων Πολιτειών, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο οποίος ενδέχεται να παραστεί στην αναδάσωση μαζί με ομάδα ομογενών εθελοντών από τις ΗΠΑ. «Η Πεντέλη έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για το περιβάλλον της Αθήνας, όσο και συμβολική, καθώς από το μάρμαρό της χτίσθηκε ο Παρθενώνας». Στην Ανεξάρτητη Κίνηση Αναδάσωσης, που ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, συμμετέχουν ιστορικοί, πυροσβέστες, ξένοι ανταποκριτές και Έλληνες δημοσιογράφοι, μέλη οικολογικών οργανώσεων, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι.

Από την Καθημερινή

Επίσης

Αναδάσωση στο Πεντελικό Όρος - Κυριακή 13 Ιανουαρίου – ώρα 9.30 το πρωί στο Τρίστρατο (τέρμα οδού Ξενίας) - Ημερομηνία : 09/01/2008
Κοινή πρωτοβουλία των Δήμων Κηφισιάς – Μελισσίων – Νέας Πεντέλης σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Δεν Ξεχνώ – Αναδάσωση Τώρα»

Στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων του Πεντελικού Όρους προχωρούν την Κυριακή 13 Ιανουαρίου οι Δήμοι Κηφισιάς, Μελισσίων και Νέας Πεντέλης μαζί με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Δεν Ξεχνώ – Αναδάσωση Τώρα» σε μια κοινή προσπάθεια για την αποκατάσταση της περιοχής που καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά του περασμένου καλοκαιριού.

Η δενδροφύτευση θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της προσεχούς Κυριακής με σημείο συνάντησης το Τρίστρατο στο τέρμα της οδού Ξενίας.

Σκοπός της περιβαλλοντικής αυτής δράσης είναι να αποκατασταθούν οι καμένες εκτάσεις του Πεντελικού και γι’ αυτό καλούνται όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν, ώστε να δοθεί ξανά ζωή στον πολύτιμο αυτό πνεύμονα για το λεκανοπέδιο.

Συνολικά θα φυτευτούν 2000 δέντρα, ενώ παρακαλούνται οι εθελοντές που θα λάβουν μέρος να έχουν μαζί τους για τη διευκόλυνσή τους τα απαραίτητα εργαλεία για την αναδάσωση, όπως σκαλιστήρι, τσάπα ή φτυάρι.

«Η εκδήλωση της δενδροφύτευσης του Πεντελικού αποτελεί μια συμβολική αλλά και ουσιαστική ενέργεια των Δήμων που συνορεύουν με αυτό, προκειμένου να καταδειχθεί η αγωνία και το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ξαναπρασινίσει το όρος και να διαφυλαχθεί από τους διάφορους κινδύνους. Θέλουμε επίσης να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να τους κάνουμε συμμέτοχους στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προστασία μιας τόσο σημαντικής πηγής οξυγόνου για ολόκληρη την Αττική. Είναι η ώρα όλοι μας να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι εμείς χρειαζόμαστε τον πλανήτη και όχι ο πλανήτης εμάς», ανέφερε σε δήλωσή του για το θέμα ο Δήμαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος.

Από το Γραφείο Τύπου
του Δημάρχου Μελισσίων

Επίσης αναδάσωση θα γίνει την΄ίδια μέρα και στον Δήμο Βάρης
Συγκέντρωση στην πλατεία Δήμα στις 10:00.
τηλ. Δήμου Βάρης 213 20 30 412

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home