Tuesday, January 8, 2008

Πίσσα και... πούπουλα για την εγκληματία ΒΡ

Αναδημοσιεύω από το http://forum.bloka.com/ το ομώνυμο άρθρο (της Κατ. Τζαβάρα):

Το μεγαλύτερο στην Ιστορία περιβαλλοντικό έγκλημα μεθοδεύει ο γίγαντας της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας, η εταιρεία ΒΡ, που μπορεί να βγαίνει προς τα έξω με ένα φιλικό πρόσωπο, αναζητώντας καθαρότερους τρόπους παραγωγής ορυκτών καυσίμων, αλλά επένδυσε ταυτόχρονα 1,5 δισεκατομμύριο στερλίνες στην εξόρυξη πετρελαίου από τον Καναδά με αδόκιμες για τους περιβαλλοντιστές μεθόδους.
Η πολυεθνική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είχε την περασμένη χρονιά κέρδη 11 δισεκατομμύρια στερλίνες, είναι τώρα αντιμέτωπη με την προοπτική μεγάλης σύγκρουσης με το πράσινο λόμπι των δασών της Βόρειας Αμερικής. Η περιβαλλοντική οργάνωση «Γκρινπίς» ζήτησε την άμεση ανάληψη δράσης εναντίον της ΒΡ, από τη στιγμή που αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική που επί μακρόν ακολουθούσε και να επενδύσει στην «άμμο» των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων της καναδικής επαρχίας Αλμπέρτα, που είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα παγκοσμίως μετά τις πηγές της Σαουδικής Αραβίας.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου από την πισσώδη άμμο που υπάρχει κάτω από χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δασών στη βόρεια Αλμπέρτα, προκαλεί την έκλυση τετραπλάσιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, που είναι και το μεγαλύτερης επικινδυνότητας αέριο από εκείνα που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η βιομηχανία αυτή θα παράγει 100 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το χρόνο μέχρι το 2012, ποσοστό αντίστοιχο του ενός πέμπτου των συνολικών ετήσιων εκπομπών της Βρετανίας. Οι ειδικοί εκτιμούν φυσικά ότι με τον τρόπο αυτό ο Καναδάς δεν θα επιτύχει τον περιορισμό των εκπομπών του στα επίπεδα που προβλέπονται με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Ταυτόχρονα, μια τεράστια «πληγή» ανοίγει στο τοπίο των δασών του Καναδά. Εκατομμύρια τόνοι φυτών και εδάφους σαρώνονται στα σημεία εξόρυξης και εκατομμύρια λίτρα νερού εκτρέπονται από τα ποτάμια.
Στην πολυεθνική αυτή βιομηχανία μετέχουν εξίσου η αγγλο-γερμανική Shell και η αμερικανική Exxon-Mobil, ενώ χρειάζονται περίπου δύο τόνοι άμμου για την παραγωγή ενός και μόνο βαρελιού πετρελαίου.
(Πηγή: environment.independent.co.uk)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2007

Labels: , , , ,

1 Comments:

Blogger ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ said...

!!!!!!!!!!

February 19, 2010 at 3:47 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home