Tuesday, January 15, 2008

Δηλητηριάζουν τις λύκους και όχι μόνο

Δελτίο Τύπου της ΜΚΟ ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Επτά λύκοι, πολλοί κυνηγετικοί - ποιμενικοί σκύλοι και άλλα είδη της άγριας πανίδας «θυσιάζονται» στο βωμό της παράλογης ανθρώπινης δραστηριότητας στα δάση. Συνεργάτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» περισυνέλεξαν νεκρό λύκο από ορεινή περιοχή του νομού Γρεβενών και συγκεκριμένα από το δημοτικό διαμέρισμα Λάβδας.

Το ζώο είναι ο 7ος λύκος που βρίσκεται δηλητηριασμένος στα Γρεβενά από τους συνεργάτες της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται στο νομό, στο πλαίσιο πολυετούς προγράμματος παρακολούθησης των μεγάλων θηλαστικών (αρκούδα, λύκος). Εκατοντάδες επίσης κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι εκτός από είδη της άγριας πανίδας, θανατώνονται κάθε χρόνο από την παράνομη αυτή πρακτική. Οι αρμόδιες υπηρεσίες (δασική υπηρεσία, αστυνομία, συνοριοφυλακή) φαίνεται να αδυνατούν να ελέγξουν το φαινόμενο που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις.

Το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση λίγο μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου (την άνοιξη) και συμπίπτει χρονικά με την περίοδο «εκγύμνασης» των κυνηγετικών σκύλων. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων υποτίθεται ότι γίνεται για την καταπολέμηση της αλεπούς. Δυστυχώς πολλοί παραγωγοί τα «αξιοποιούν» ως μέσο αντεκδίκησης αλλά και καταπολέμησης των μεγάλων θηλαστικών, όταν αυτά προκαλούν ζημιές στην παραγωγή.

Πληροφορίες: Γ. Ηλιόπουλος, Βιολόγος (6978-210075) & Γ. Μερτζάνης Δρ. Βιολογίας (6999-230693)

Συνημμένες φωτογραφίες

Photo 1: Νεκρός δηλητηριασμένος λύκος, Λάβδα Γρεβενών, 3ος 2007.nekros_lykos_dolomata2.JPG

Photo 2: Δηλητηριασμένοι ποιμενικοί σκύλοι και αλεπούδες από δηλητηριασμένα δολώματα, Κρανιά Γρεβενών.
nekra_skylia_dolomata2.jpg
Φωτογραφίες: Ηλιόπουλος Γιώργος, «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».

Η Περιβαλλοντική ΜΚΟ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» [www.callisto.gr] σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και της βιοποικιλότητας σε ορεινές περιοχές.

Από εδώ.

Παλιό αλλά επίκαιρο.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home