Μέχρι και το 60% των δασών του Αμαζονίου μπορεί να έχει καταστραφεί στα επόμενα 23 χρόνια σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση υπολογίζει ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου θα απελευθερώσει από 55,5 έως 96,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των σημερινών εκπομπών σε διάστημα δύο χρόνων.

Η οργάνωση σημειώνει ότι η καταστροφή του Αμαζονίου θα εξαλείψει έναν από τους πιο κρίσιμους σταθεροποιητικούς παράγοντες του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος καθώς ο Αμαζόνιος, όπου βρίσκονται περισσότερα από τα μισά τροπικά δάση του κόσμου, λειτουργεί ως ένας σημαντικός πνεύμονας για τον πλανήτη.

Τα δέντρα του Αμαζονίου απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την παγκόσμια υπερθέρμανση αλλά η υλοτομία και διάφορες μέθοδοι κοπής και καύσης δέντρων που χρησιμοποιούνται για να καθαριστεί η γη και να προκύψει χώρος για γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα το αποθηκευμένο διοξείδιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν συνεχιστεί η παρούσα τάση στην επέκταση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι φωτιές, η ξηρασία και η υλοτομία, το 55% των δασών του Αμαζονίου θα έχουν είτε εξαφανιστεί, είτε καταστραφεί μέχρι το 2030 ενώ άλλο 4% θα καταστραφεί εάν η υπερθέρμανση, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, προκαλέσει μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10%.

Όμως το WWF προειδοποιεί ότι μία καλύτερη εκτίμηση ανεβάζει τη μείωση της βροχόπτωσης στην περιοχή στο 20% στα επόμενα 50 χρόνια, ειδικά στον ανατολικό Αμαζόνιο και προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν και πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου και σε κάποιες περιπτώσεις έως και τους 8 βαθμούς.

Η σημασία των δασών του Αμαζονίου για το παγκόσμιο κλίμα δεν μπορεί να υποτιμηθεί", δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης, Νταν Νέπσταντ, ανώτατος ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Δασών της Μασαχουσέτης, ο οποίος τόνισε ότι "τα συγκεκριμένα δάση δεν είναι απλώς σημαντικά για την ψύχρανση του κλίματος αλλά αποτελούν επίσης μια τεράστια πηγή φρέσκου νερού και μπορεί να είναι αρκετά για να επηρεάσουν ορισμένα από τα τεράστια ρεύματα των ωκεανών ενώ επιπλέουν λειτουργούν και ως μία τεράστια αποθήκη διοξειδίου.

"Με την περαιτέρω καταστροφή των δασών του Αμαζονίου, θα πρέπει να αναμένεται λιγότερη βροχόπτωση και στην Ινδία, την Κεντρική Αμερική και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου στις ζώνες των δημητριακών στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία", είπε ο Νεπσταντ.

Το WWF προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες για τον Αμαζόνιο, τους πόρους της ζωής για τους κατοίκους της Νότιας Αμερικής αλλά και για το κλίμα όλου του πλανήτη και πρότεινε την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων της κτηνοτροφίας των βοοειδών και των έργων υποδομών, όπως οι δρόμοι με παράλληλη επέκταση των προστατευομένων περιοχών.

"Μπορούμε ακόμη να σταματήσουμε την καταστροφή του Αμαζονίου αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη των πλουσίων χωρών", είπε η Κάρεν Σουασούνα, αναλύτρια κλίματος της οργάνωσης στη Βραζιλία, διευκρινίζοντας ότι η προστασία του Αμαζονίου συναρτάται με το πόσο σύντομα, οι πλούσιες χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων που καταστρέφουν το κλίμα για να επιβραδυνθεί η παγκόσμια υπερθέρμανση.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης συνέπεσε με την έναρξη της συνόδου που γίνεται στο Μπαλί της Ινδονησίας για το θέμα με της αντικατάστασης του πρωτοκόλλου του Κιότο για τις περικοπές των εκπομπών αερίου. Το πρωτόκολλο είχε υπογραφεί το 2002 με δεκαετή διάρκεια και λήγει το 2012.

"Η νέα συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τα δάση και μία αποτυχία να προστατευθεί ο Αμαζόνιος, θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για τα εκατομμύρια που ζουν στην περιοχή αλλά για τη σταθερότητα του κλίματος παγκόσμια", προειδοποίησε ο επικεφαλής του προγράμματος του WWF για την κλιματική αλλαγή, Χανς Βερολμ.