Monday, January 21, 2008

Πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα? Όχι, ευχαριστούμε

Δελτίο τύπου από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

Πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα? Όχι, ευχαριστούμε
Να πάρει θέση η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «το θέμα της στροφής στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα έχει αρχίσει να συζητείται -προς το παρόν ανεπισήμως- στα υψηλά κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης, Οικονομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ). Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ.Ε.» κυβερνητικός αξιωματούχος, «το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να το θέσει και επισήμως στην κυβερνητική ατζέντα...».
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύματα αναφέρονται στην προοπτική κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανάλογο δημοσίευμα -που δεν διαψεύστηκε- έκανε λόγο για απόρρητη εισήγηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση στην οποία αναφερόταν οτι «είναι σκόπιμο και χρήσιμο η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και σταδιακής ψυχολογικής προετοιμασίας (!!!) της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας».

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας. Ζητάμε για άλλη μιά φορά από την Ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο να πάρει θέση, αλλά και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, που σχεδιάζουν γειτονικές χώρες. Αμφισβητούμε οτι είναι κυριαρχικό δικαίωμα μιάς χώρας να αποφασίζει μονομερώς την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών, όταν από τη χρήση τους κινδυνεύει η ασφάλεια όλης της περιοχής. Ιδιαίτερα για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή -μιά περιοχή ούτως ή άλλως εύφλεκτη- η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών συνιστά κυριολεκτικά παιχνίδι με τη φωτιά.
Επιμένουμε οτι ευθύνες δεν αναλαμβάνουν όσοι αποφασίζουν το βήμα προς την πυρηνική τρέλλα, αλλά και όσοι ανέχονται ή διευκολύνουν αυτές τις εξελίξεις.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου οργάνωσε δύο διεθνείς συναντήσεις το 2005 και το 2006 στη Ρόδο για να φωτίσει όλες τις πλευρές της πυρηνικής απειλής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτών των συναντήσεων αλλά και όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα:
- Είναι μύθος η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας, για την οποία δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας, δεν μπορεί να αποκλείσει την πυρηνική εκτροπή.
- Είναι μύθος οτι παράγεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ιδιαίτερα σε περιοχές σεισμογενείς. Το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο λειτουργίας ενος αντιδραστήρα, καθώς και η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων και του ασφαλούς κλεισίματος ενός πυρηνικού σταθμού, κάνουν τελείως αντιοικονομική την επένδυση. Δεν είναι τυχαίο οτι αντιδραστήρες κατασκευάζονται σε όλο τον Κόσμο μόνο με κρατικές επιδοτήσεις.
- Εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα, η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ενεργά για πολλούς αιώνες, των εγκαταστάσεων των πυρηνικών εργοστασίων συμπεριλαμβανομένων.
Και όλα αυτά σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις καταστροφικές συνέπειες ενός ατυχήματος από βλάβη στον αντιδραστήρα, είτε στις δεξαμενές φύλαξης των αποβλήτων, είτε κατά τη μεταφορά τους, είτε από ένα «τυφλό» χτύπημα.
Τι απομένει ως επιχείρημα? Οτι η πυρηνική ενέργεια είναι «καθαρή» και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπους που ενισχύουν την αλλαγή του κλίματος. Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας επικαλούνται το Πρωτόκολλο του Κιότο, τις εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή. Τους απαντάμε: Είναι ένας ακόμα μύθος η καθαρή και χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια από αντιδραστήρες. Τόσο η μόλυνση με ραδιενεργά αέρια κατά τη λειτουργία τους, όσο και η ρύπανση με μεγάλες ποσότητες αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία διαχείρισης του πυρηνικού καυσίμου και των αποβλήτων, καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.
Συμπερασματικά: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά δεν είναι λύση.
Η λύση βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι οι τομείς, στους οποίους έξακολουθεί η ευλογημένη χώρα του Αιόλου και του Ήλιου Απόλλωνα να βρίσκεται στους ουραγούς, παρά τα αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Οι ευθύνες όλων και πρωτίστως αυτών που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, κάτι παραπάνω από προφανείς.



Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Δεν καταλαβαίνω τη δαιμονοποίηση της πυρηνικής ενέργειας; Ουραγοί και σε αυτόν τον τομέα θα είμαστε; Ναι να κατασκευάσουμε και στην Ελλάδα 2-3 πυρηνικά εργοστάσια να κλείσει η Πτολεμαΐδα να έχουμε πεντακάθαρη και άφθονη ενέργεια αντί να στήνουμε κάτι παλούκια σε βουνοκορφές και να νομίζουμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα της παραγωγής ενέργειας.

February 1, 2008 at 6:41 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home