Friday, January 25, 2008

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ..ΣΟΥΦΛΙΑΣ..ΤΕΕ..ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ επιταχύονονται οι εντάξεις χιλιάδων στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης
ΑθήναΤελευταία ενημέρωση 24/01/08 20:00

Με το ποσό των 18 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γ.Σουφλιάς ότι θα χρηματοδοτήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ την ολοκλήρωση και αποπληρωμή 20 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, 130 Πολεοδομικών Μελετών και 7 Μελετών Πράξεων Εφαρμογής, με τις οποίες εντάσσονται στο σχέδιο πόλης 112.053 στρέμματα. Θετική χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) την απόφαση αυτή.
Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αφορούν σε δεκάδες μελέτες πολεοδόμησης (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, Πολεοδομικές Μελέτες, Πράξεις Εφαρμογής), οι οποίες αν και ανατέθηκαν ακόμα και προ 25 ετών και εντάχθηκαν στο Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ, ουδέποτε τελικά ολοκληρώθηκαν. Και αυτό, γιατί μέχρι το 2002 απεντάχθηκαν από το Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ όλες αυτές οι μελέτες.
Αυτό, όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να έχουν μπλοκάρει επί πολλά χρόνια οι μελέτες πολεοδόμησης για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι μελέτες αυτές είχαν ανατεθεί σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και το 1997. «Το 2004 όταν παραλάβαμε το πρόβλημα αυτό προχωρήσαμε σε μία καταρχήν εξέτασή του και στη συνέχεια ακολούθησε συστηματική μελέτη και καταγραφή της κατάστασης. Όμως, δεν μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες λόγω μεγάλου ελλείμματος του ΕΤΕΡΠΣ και αδυναμίας του προϋπολογισμού του Υπουργείου να καλύψει το σχετικό κόστος» είπε ο κ. Σουφλιάς
«Τώρα, όμως, με την περιστολή δαπανών και τη χρηστή διαχείριση που έχουμε εφαρμόσει από το 2004 και μετά, διαθέτουμε ένα υγιές ΕΤΕΡΠΣ και έχουμε τη δυνατότητα μέσω αυτού να καλύψουμε το κόστος χρηματοδότησης» προσέθεσε.
Η εικόνα των εκκρεμοτήτων, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός, και η αντιμετώπισή τους έχουν ως εξής:
1) Από 20 μελέτες Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων που ανατέθηκαν το 1997 έχουν ολοκληρωθεί επτά, εκ των οποίων έχουν αποπληρωθεί οι τρεις. Το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδοτεί την ολοκλήρωση και αποπληρωμή των υπολοίπων.
2) Από το πακέτο των 130 Πολεοδομικών Μελετών και Μελετών Πράξεων Εφαρμογής που αφορούν στο σύνολο της επικράτειας και βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης, έχουν ήδη παραληφθεί 11, εκ των οποίων ορισμένες δεν έχουν αποπληρωθεί. Το υπουργείο θα δώσει 17 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση και ολοκλήρωση των υπολοίπων.
3) Χρηματοδοτείται, επίσης, η ολοκλήρωση τεσσάρων Μελετών Πράξεων Εφαρμογής της περιοχής του Ελαιώνα, που εκκρεμούν από το 1991 και αφορούν σε τμήματα των Δήμων Αθηναίων, Ταύρου, Αιγάλεω και Περιστερίου.
4) Τέλος, χρηματοδοτείται η ολοκλήρωση τριών Μελετών Πράξεων Εφαρμογής της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, που αφορούν τις περιοχές «Θέατρο» και «Γεφύρια» του Δήμου Αργους και την περιοχή «Ατταλος - Αγιος Νικόλαος Γειτονιά 2» του Δήμου Καματερού. Πρόκειται για μία εκκρεμότητα που υφίσταται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ικανοποίηση εκφράζει το ΤΕΕ
Θετική χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος την ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΤΕΡΠΣ της συνέχισης δεκάδων πολεοδομικών μελετών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες. «Γίνεται έτσι το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός οδυνηρού προβλήματος που κρατούσε σε ομηρία 1.500 διπλωματούχους μηχανικούς-μελετητές χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, όπως άλλωστε είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή του και το ΤΕΕ στις 8 Νοεμβρίου 2007, ενώ ταλάνιζε και εκατομμύρια πολίτες που περίμεναν οι ιδιοκτησίες τους να ενταχθούν στα σχέδια πόλης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ και προσθέτει ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, θα παρακολουθεί και θα συμβάλλει στην υλοποίηση της απόφασης.
Newsroom ΔΟΛ

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home