Thursday, January 31, 2008

Λευτεριά στους Ελεύθερους Χώρους



Από inlovewithlife

Οι μεγάλες μάχες που δίνονται αυτή τη στιγμή για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας ονομάζονται Ελληνικό και Ελαιώνας. Τα κερδοσκοπικά σχέδια, που απεργάζονταν εδώ και καιρό διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα σε αγαστή συνεργασία με το κράτος για την τσιμεντοποίηση και την οικονομική εκμετάλλευση των δύο αυτών τεράστιων εκτάσεων στην καρδιά της πόλης, έχουν πλέον μπει σε εφαρμογή. Πολιτικοί και επιχειρηματίες επιτίθενται με κυνικότητα, για να μπαζώσαν τις τελευταίες ελεύθερες εκτάσεις στο λεκανοπέδιο.

Ενάντια σε κάθε λογική ο Σουφλιάς μεθοδεύει το χτίσιμο μίας μικρής πολιτείας 1.000 στρεμμάτων στο σχεδιαζόμενο πάρκο του Ελληνικού, η οποία θα έρθει να προστεθεί στα ήδη τσιμενταρισμένο κομμάτια του, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για ελεύθερους χώρους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει στον εξαθλιωμένο τόσα χρόνια λόγω κρατικής αδιαφορίας ελαιώνα την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αποκλειστικά με λεφτά του δημοσίου, διώχνει φασιστικά τους αθίγγανους που μένουν σε παραπήγματα στην περιοχή και και κάνει πάσα στον γνωστό από τη «δράση» του στο Μαρούσι Μπάμπη Βωβό, ανεβάζοντας με «πονηρή» τροπολογία στην περιοχή το συντελεστή δόμησης, ώστε να πυκνοδομήσει την περιοχή. Σε αμφότερες τις περιοχές δεν εφαρμόζεται τίποτε άλλο παρά η χρυσή συνταγή της «ανάπτυξης», μίας ανάπτυξης των ιδιωτικών κερδών σε βάρος του ανθρώπου και της ελευθερίας, μίας «ανάπτυξης» που πό το ’60 μέχρι σήμερα έχει καταντήσει την Αθήνα σε αυτό που όλοι βιώνουμε.

Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μπορεί ο κ. Σουφλιάς να είναι ένας απίστευτα κυνικός τύπος με αυθαίρετη βίλα σε προστατεύομενη ζώνη του Υμητού, που μπροστά της το αναψυκτήριο Μαγγίνα ωχριά, και με ένα υπουργείο, στο οποίο οι «εθνικοί ευεργέτες» (κατά διάσημη ρήση του) κατασκευαστικές εταιρείες κάνουν ό,τι θέλουν πάνω στο περιβάλλον μας αλλά η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτόν έχει αρχίσει. Μετά τις μέγα - φωτιές του καλοκαιριού και την καταστροφή όλων των δασών γύρω από το λεκανοπέδιο ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για θέματα πόλης και γενικότερα για οικολογικά θέματα. Σε κάθε γειτονιά ξεπετάγονται ομάδες ανθρώπων, που είναι έτοιμες να αγωνιστούν για τη βελτίωση της ζωής τους εδώ και τώρα χωρίς μεσάζοντες. Τα κινήματα πόλης έχουν αποκτήσει δικτυώσεις και συνεργασίες, που δημιουργούν τις συνθήκες για μετωπική σύγκρουση και νίκη.

Έτσι, διήμερο που διοργανώθηκε από δήμους όμορους στο Ελληνικό στάθηκε αφορμή για τη συνάντηση των κινημάτων πόλης της Αθήνας και για μαζική άμεση δράση με δεντροφύτευση στην έκταση που σχεδιάζεται να χτιστεί. Λίγο αργότερα, έγινε η πρώτη μεγάλη πορεία στον Ελαιώνα που έληξε με εκδήλωση – συζήτηση στη Γεωπονική σχολή. Τα κέρδη και από τις δύο κινητοποιήσεις, που είναι πολλαπλά σε κινηματικό και πρακτικό επίπεδο, δείχνουν ότι τα αντι – ανθρώπινα σχέδια του κέρδους μπορούν να ακυρωθούν.

Από εδώ και πέρα τι; Λόγω του μεγέθους τους αλλά και της κεντρικής τους θέσης στο λεκανοπέδιο, το Ελληνικό και ο Ελαιώνας έχουν καίρια σημασία για τα κινήματα πόλης. Η μετατροπή τους σε χώρους ελευθερίας μέσα σε μία πόλη που ασθμαίνει κάτω από το βάρος του τσιμέντου, της ρύπανσης και της ιδιώτευσης είναι αναγκαία και πλέον είναι και δυνατή. Ταυτόχρονα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας εστίες αντίστασης και δράσης. Οι προϋποθέσεις για την αλλαγή της πραγματικότητας της πόλης υπάρχουν. Αυτό που μένει μόνο να γίνει είναι η περιθωριοποίηση κάθε εναπομείνουσας προσπάθειας να καναλιζαριστεί ο αγώνας στα ακίνδυνα μονοπάτια της διαμεσολάβησης, της ιδιοτελούς πολιτικής εκμετάλλευσης και της κομματικοποίησης των αγώνων. Τα κινήματα πόλης οφείλουν να παραμείνουν αυτόνομα από κάθε εξουσία, αν θέλουν να νικήσουν.

4 Comments:

Blogger GerasimosGR said...

Χαίρετε και καλή χρονιά.
Κάθε φορά που ακούω ότι ετοιμάζουν νέο πάρκο ή ότι χτίσανε νέο νοσοκομείο, σκέφτομαι στη μια περίπτωση, για κάποιο άλλο πάρκο που παρατήσανε στις καιρικές συνθήκες και ούτε καν, συντήρησαν. Και στην άλλη περίπτωση, για ειδήσεις, του τύπου: μηχανήματα που αραχνιάζουν σε αποθήκες νοσοκομείων, είτε επειδή δεν προσλάβανε γιατρούς, είτε γιατί θα κοστίζει αρκετά, φαίνεται, η συντήρηση, ή στη χειρότερη περίπτωση, απλά οι εκάστοτε, ανά περιοχή, πολιτικοί ...άρχοντες, αδιαφορούν για τον άνθρωπο.

Κατά τη γνώμη μου, στο Ελληνικό θα έπρεπε να φτιαχτεί πίστα Φόρμουλα 1, μέσα στο πάρκο -εφόσον φυσικά όλος ο χώρος, γινόταν πάρκο. Εξάλλου, ανά χώρα, οι αγώνες φόρμουλα 1, συμβαίνουν μια φορά το χρόνο. Και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οδηγική αγωγή και άλλες χρήσεις, από τις οποίες θα βγαίνανε έσοδα για την συντήρηση του πάρκου.

Ελπίζω να μην σας κούρασα
Γεράσιμος

January 31, 2008 at 11:09 AM  
Blogger Kατερίνα said...

Se euxaristw polu kwsta!Osa gia to blog sou einai polu wraio afou asxoleitai me toso wraia themata!Sou euxomai ki egw me ti seira oti kalutero gia to diko sou blog!Kalws sas vrika(xi,xi)loipon...!

February 1, 2008 at 6:12 AM  
Blogger Μαρία Έλενα said...

Πολύ ενδιαφέρον.
Φιλάκια ...

February 1, 2008 at 6:23 AM  
Blogger maraki said...

telio blog ..... den exo logia

February 2, 2008 at 6:24 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home