Monday, February 4, 2008

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ

ΟΙ ΑΣΤΑΚΟΙ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΠΟΝΟ! (και τα καβούρια, και όλοι οι κάτοικοι του βυθού)

· Τα καβούρια και οι αστακοί έχουν πολύπλοκα νευρικά συστήματα, σχεδόν μινιατούρες του ανθρώπινου συστήματος, τα οποία τους επιτρέπουν να αισθάνονται πόνο.

* Οι αστακοί έχουν εννιά εγκέφαλους σε όλο τους το σώμα. Αν ένας καταστραφεί, προκαλεί απίστευτο πόνο στον αστακό.

* Όταν εμείς τραυματιστούμε σοβαρά, το σώμα μας προσπαθεί να μουδιάσει το σημείο που πονάει -Με τον ίδιο τρόπο οι αστακοί έχουν ένα μηχανισμό αναισθητοποιήσης του σημείου που έχει τραυματιστεί - γεγονός που δείχνει πως νιώθουν πόνο.

* Οι αστακοί έχουν καταπληκτική ικανότητα να εξερευνούν το περιβάλλον τους, να επικοινωνούν και να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις.

* Οι αστακοί έχουν ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της γεύσης και της μυρωδιάς - μπορούν να 'μυρίσουν' τα χημικά στο νερό με τις κεραίες τους, και να γευτούν με τις μικροσκοπικές τρίχες που έχουν στα πόδια τους.

*Αν αποφύγουν την αιχμαλωσία και τη θανάτωση από τους ανθρώπους, οι αστακοί ζουν μέχρι 100 χρόνια.

* Οι αστακοί όπως και οι άνθρωποι έχουν μία μακρά παιδική ηλικία και περίεργη εφηβεία.

* Πιστεύεται πως οι αστακοί στην πραγματικότητα μπορούν να είναι αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες (!)

* Τα ψάρια και τα οστρακοειδή μπορούν να παράγουν απίστευτα επίπεδα τοξινών στη σάρκα τους (σχεδόν 9 εκατομμύρια φορές περισσότερες τοξίνες από αυτές που υπάρχουν στο νερό που κολυμπούν), όπως PCB, διοξίνες, υδράργυρο, μόλυβδο, αρσενικό, και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας που ποικίλουν από νεφρική ανεπάρκεια μέχρι νοητική στέρηση και καρκίνο.

* Όταν θανατώνονται, οι αστακοί συνήθως τοποθετούνται ζωντανοί σε καυτό νερό ή σε νερό που σταδιακά θερμαίνεται. Για μερικά πιάτα, τους κόβουν ή τους ψήνουν στα κάρβουνα ενώ είναι ακόμη ζωντανοί και με πλήρεις αισθήσεις. Η μους αστακού γίνεται με την αφαίρεση της σάρκας από το κέλυφος του αστακού ενώ το ζώο είναι ακόμη ζωντανό!

* Όταν βράζουν, οι αστακοί χτυπούν τις ουρές τους ή προσπαθούν να βγουν από το καυτό νερό. Μπορεί να πάρει από 15 δευτερόλεπτα μέχρι 7 λεπτά για να ξεψυχήσουν...

http://www.lobsterlib.com/lobstersfeelpain.html

http://www.sarconline.co.uk/lobsters/index.html

http://www.animalaid.org.uk/h/n/CAMPAIGNS/vegetarianism/ALL/522/
http://www.trevorcorson.com/book/book.asp

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home