Saturday, July 12, 2008

Και το όνομα αυτού: ατταπουλγίτης...

Ολοι μας, ειδικά οι ζωόφιλοι, που έχουν γατούλες στο σπίτι, ξέρουμε την "άμμο υγιεινής" ή Cat litter ή kitty litter...

Πρόκειται για το υλικό που προσφέρει ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για τις γάτες και για όσους ξέρουν η αγορά στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τεράστια ποικιλία προϊόντων, εν πολλοίς "εισαγόμενη" και απαιτητική. Υπάρχουν άμμοι από 1,5 μέχρι 11,00 ευρώ (το δεκάκιλο ή και το πεντάκιλο!!!), αλλες κολλάνε στο τρίχωμα της γάτας, άλλες σηκώνουν σκόνη, άλλες "μυρίζουν" γιατί δεν εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές ουρίας και αμμωνίας , άλλες έχουν άρωμα φρούτου, άλλες σχηματίζουν μαλακούς σβώλους που διασπείρονται στην υπόλοιπη άμμο μη επιτρέποντας να παραμένει καθαρή για την επόμενη χρήση. ...

Πόσοι ομως γνωρίζουν από που προέρχεται το υλικό αυτό; αν είναι εισαγόμενο ή οχι; και πώς έχει έρθει στα ράφια των σουπερμάρκετ; Ελάχιστοι γνωρίζουν οτι πρόκειται για ορυκτό (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) που παράγεται και στην Ελλάδα και επεξεργάζεται κατάλληλα μέχρι το τελικό προϊόν που εφοδιάζει τα εμπορικά ράφια..

Τα τελευταία χρόνια, στην Κνίδη Γρεβενών, η εταιρεία ΓΕΩΕΛΛΑΣ Α.Μ.Μ.Α.Ε ξεκίνησε τη βιομηχανική επεξεργασία ενός ορυκτού με εξαιρετικές απορροφητικές και θιξοτροπικές ιδιότητες , του ατταπουλγίτη, το οποίο εξορύσσεται επίσης από τα λειτουργούντα λατομεία της εταιρίας στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης. Απο το ορυκτό αυτό, που έχει ιδιότητες ανάλογες με τον επίσης ελληνικότατο μπεντονίτη της Μήλου, μετά από φυσικο μηχανική επεξεργασία , σε υποδειγματικές από ασφάλεια και υγιεινή συνθήκες και χωρίς απόβλητα, κατάλοιπα ή αέριες εκπομπές προς το περιβάλλον, παράγεται η περίφημη άμμος υγιεινής, που προσελκύει και τις πιο ιδιότροπες γάτες...

Τα κοιτάσματα του ατταπουλγίτη (αλλά και σαπωνίτη) της εταιρείας ειναι υψηλής ποιότητας, τα μοναδικά τέτοιου μεγάθους στην Ευρώπη και απο τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Ηδη τα επερξεγασμένα προϊόντα της υπόψιν εταιρείας καλύπτουν γενικότερα και άλλες ανάγκες: για συνεκτικό υλικό για χρήση σε μοριακά φίλτρα, anticaking agents, gels,thickeners, αποχρωστικές γαίες σπορελαίων και λιπαρών, παραφικών, λιπαντικών κλπ. καλύπτοντας ανάγκες ραφιναριών και δυλιστηρίων.

Τώρα μπορείτε να ξέρετε: υπάρχει και ελληνική άμμος υγιεινής στα σουπερ μάρκετ. Και μάλιστα αποτελεί απολύτως φυσικό προϊόν που σημαίνει οτι δεν είναι σε καμία περίπτωση καρκινογόνος... Ρωτήστε γι' αυτήν και προτιμήστε την...

Και κάτι γενικότερο: τα ορυκτά και η εξορυκτική δραστηριότητα, όπως ποικιλοτρόπως εχει αναφερθεί από το βήμα αυτό, δεν είναι a priori καταστρεπτική για το περιβάλλον. Αντίθετα, υπό προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ο ελληνικός μπεντονίτης και ο ατταπουλγίτης, μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη αλλά και στο περιβάλλον!

H συνέχεια στο Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Sustainable Development is the Real Global Challenge
[Πέτρος Τζεφέρης]

5 comments:

Mirage said...

Μια μόνο είναι η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ λύση, οι γάτες και οι σκύλοι να έχουν το περιβάλλον που τους αξίζει ... δηλαδή το ελεύθερο φυσικό περιβάλλον. Ας γκρεμίσουμε την μισή Αθήνα ή ας την εγκαταλείψουμε. Το ότι εμείς κλειστήκαμε μέσα σε μπετονένια κλουβιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκλαβώσουμε με το ίδιο τρόπο και τα άλλα ζώα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΖΩΑ! δεν είναι οικιακά σκεύη ....

Deep Harmonic Ecology said...

καλό....πάντως και το προιόν καλό είναι

gepas said...

Που καταντήσαμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον για να χζουν οι γάτες.

[Τζεφέρης Πέτρος] [Tzeferis Peter] said...

αγαπητέ δεν είναι ολες οι παραγωγικές δραστηριότητες καταστροφικές για το περιβάλλον.
Αλοίμονο..
Εγω βλέπω πιο καταστροφικό το αειφόρο τίποτε..που ουτε παράγει, ούτε αβγατίζει, ούτε μειώνει την ανεργία, ούτε κληροδοτείται στις επόμενες γενιές.

Επειδή βλέπω εχεις την "πορτάρα" της Νάξου σου στέλνω ενα ποστ μου για τη νάξο..και τους εξαίρετους αρχαίους κούρους της.

Αρχαίοι Κούροι της Νάξου και Λατομική Δραστηριότητα!

Να λοιπόν που κάποτε συνδυαζόταν η λατομική δραστηριότητα με την πλαστική και την γλυπτική!

Anonymous said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.