Monday, June 30, 2008

Αναπόφευκτες οι πολύωρες περικοπές για να μην υπάρξει black out...


«Εφιάλτης» για τη ΔΕΗ η ζήτηση 11.580 MW.
Αποτελεί την αιχμή της ζήτησης, στην οποία ίσως να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
ENA ακόμη «θερμό καλοκαίρι» ξεκίνησε για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, με την απειλή του black out να επικρέμεται διαρκώς και τις οργανωμένες περικοπές να αποτελούν συνήθη πρακτική. Την εβδομάδα που πέρασε η αιχμή της ζήτησης ξεπέρασε για πρώτη φορά εφέτος τα 10.000 MW μετατρέποντας σε βεβαιότητα τις ανησυχίες για την προοπτική επαλήθευσης των πλέον αρνητικών σεναρίων, σύμφωνα με τα οποία η αιχμή το 2008 θα προσεγγίσει τα 11.600 MW. Oλα δείχνουν μάλιστα ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν όχι μόνο το καλοκαίρι του 2009, αλλά οπωσδήποτε μέχρι και το 2012, οπότε και θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες μονάδες που προγραμματίζονται από τη ΔΕΗ καθώς και από ιδιώτες.
Σύμφωνα με τη μελέτη ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΜΑΣΜ) για την περίοδο 2008-2012, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται με ομαλούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι τη δεκαετία 1998-2007 αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,7%, την πενταετία 2003-2007 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης ήταν 2,7%, ενώ την τριετία 2005-2007 ήταν 2,5%.
Εντελώς διαφορετική και ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ετήσιας αιχμής της ζήτησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΔΕΣΜΗΕ, τη δεκαετία 1998-2007 η αιχμή της ζήτησης αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,7%, την πενταετία 2003-2007 με 5,1% και την τριετία 2005-2007 αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,5%. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών και της μαζικής εγκατάστασης κλιματιστικών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 1993 και μετά, οπότε άρχισε η μαζική εγκατάσταση κλιματιστικών συστημάτων, η αιχμή της ζήτησης έπαψε πια να σημειώνεται τον Δεκέμβριο και περί τις εορτές των Χριστουγέννων και μεταφέρθηκε στον Ιούλιο, οπότε και παρατηρούνται οι υψηλότερες θερμοκρασίες του έτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σενάρια που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΜΗΕ για την κατάρτιση της ΜΑΣΜ, ακόμη και στο πλέον αρνητικό ο ρυθμός αύξησης της μέσης ετήσιας ζήτησης είναι 3,5%, ενώ στο σενάριο αναφοράς η μέση ετήσια ζήτηση αυξάνεται με ρυθμό 3% και στο ήπιο σενάριο με 2,5%. Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της αιχμής της ζήτησης που έχει αναδειχθεί το πλέον κρίσιμο μέγεθος, αφού το σύστημα δεν διαθέτει εφεδρείες για την κάλυψη των αιχμών. Και τούτο διότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση τεράστιων επενδύσεων για μονάδες που θα λειτουργούν λίγες μόνο ώρες τον χρόνο σε πλήρη δυναμικότητα. Αυτό, δε, σε όρους ελεύθερης αγοράς σημαίνει ότι οι μονάδες αυτές θα πουλάνε πάρα πολύ ακριβό ρεύμα. Το κόστος αυτό μέχρι στιγμής δεν αναλαμβάνεται από κανέναν και η εύκολη λύση που τείνει να παγιωθεί είναι οι οργανωμένες περικοπές ρεύματος.
Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Αναδείχθηκε για πρώτη φορά εν όψει του καλοκαιριού του 2004 και των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε η πρόβλεψη για την αιχμή της ζήτησης ήταν μεγάλη και ο κίνδυνος να εκτεθεί διεθνώς η χώρα ακόμη μεγαλύτερος. Οι επιτελείς της ΔΕΗ τότε, δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι είχαν λάβει όλα τα μέτρα και ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει πρόβλημα. Κάτι το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη, αφού δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ό,τι αφορά δε το black out της 12ης Ιουλίου του 2004, αποδείχθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών από την πλευρά του ΔΕΣΜΗΕ. Eκτοτε όμως, και όπως όλα δείχνουν και μέχρι τουλάχιστον το 2012 τα προβλήματα είναι υπαρκτά και αποτελούν καθημερινότητα με την οποία καλούνται να μάθουν να ζουν ο Eλληνας πολίτης και η ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι συμφωνημένες περικοπές 165 MW του 2005 έφθασαν το 2007 στα 500 MW. Το 2007 η πραγματική αιχμή έφθασε τα 10.616 MW και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΜΗΕ θα είχε φθάσει στα 11.110 εάν δεν γίνονταν περικοπές.
Για τα επόμενα χρόνια και με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται να εισαχθούν νέες μονάδες στο σύστημα τα πράγματα αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερα. Για το εφετινό καλοκαίρι το ακραίο σενάριο (όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθεί, αν σκεφθεί κανείς ότι την προηγούμενη εβδομάδα η αιχμή έφθασε τα 10.060 MW και μάλιστα χωρίς παρατεταμένο καύσωνα) προβλέπει ότι η αιχμή θα φθάσει τα 11.580 MW, ενώ το 2012 θα είναι της τάξεως των 12.640.

Πηγή: Express.gr 29/06/08-09:30


Ακόμα πιο εφιαλτικές στιγμές θα περάσουμε όλοι εμείς που ζούμε "στην σκιά του ενεργειακού Νταχάου της Ελλάδας", στην Κοζάνη.Για να μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πελάτες της η ΔΕΗ Α.Ε θα εντατικοποίησει την λειτουργία των διασυνδεμένων μονάδων αλλά και των ορυχείων που είναι υπεύθυνα για την συνεχή τροφοδότηση τους με λιγνίτη, πράγμα που σημαίνει πως χιλιάδες τόνοι λιγνίτη και χώματος θα μετακινηθούν. Έτσι μεγάλες αιωρούμενων σωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα θα κατακλείσουν την ατμόσφαιρα, αφού ούτε καν για τα στοιχειώδη πράγματα πέρνονται μέτρα πρόληψης (διαβροχές κλπ). Για να λειτουργεί σωστά η ΔΕΗ Α.Ε στην περιοχή 2 είναι τα πιθανά σενάρια:
Σενάριο1: Σε καθημερινή βάση να μας επισκέπτονται υψηλά "ιστάμενα πρόσωπα" της κυβέρνησης ή μη.
Σενάριο 2:Να το διεκδικήσουμε εμείς.
Το σενάριο 1 είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Οι πολιτικοί μας επισκέπτονται μόνο στις προεκλογικές περιόδους για να διεκδικήσουν την ψήφο μας, οι δε άλλοι υψηλά ιστάμενοι δύσκολα φεύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα για να έρθουν στην λεγόμενη επαρχία.
Το σενάριο 2 είναι αυτό που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αφού δεν αντιδρουμε η ΔΕΗ Α.Ε κάνει την δουλειά της όπως θέλει. Στο βωμό της επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας καταπατήται το αναφέρετο δικαίωμα μας στην υγεία. Ως πότε λοιπόν θα παραμένουμε με σταυρομένα τα χέρια, περιμένωντας τις εξελίξεις; Μήπως θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουμε τις εξελίξεις; Κανείς δεν μας προσφέρει κάτι επειδή μας "αγάπησε" ξαφνικά...
Βασική προυπόθεση για να αλλάξει κάτι είναι να "σπάσουμε την τέφρα" που έχει τσιμεντοποιηθεί στον εγκέφαλο μας...Ας παίξουμε επιτέλους τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε αυτό το πολυπαιγμένου έργου και όχι το ρόλο του ευτελή κομπάρσου στον οποίο δίνοντας του κάτι κάνεις εύκολα την δουλειά σου ...

2 Comments:

Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Μια φωνή αντίστασης στη μοιρολατρεία, που πρέπει να ενισχύουμε, καθώς πάνε να την πνίξουν τα κρατικά λαμόγια και οι ψευτοοικολόγοι που πολεμάνε την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω Αποκέντρωσης-Αυτάρκειας, νομίζοντας ότι θα παρασιτούν αιώνια σε βάρος όλων μας που μας θεωρούν κατώτερους.
Ας ξεμπροστιάζουμε όσους "εκλεκτούς" ξοδεύουν και στο ίντερνετ το ρεύμα για ιδιοτελείς και όχι κοινωφελείς σκοπούς. Η αρρώστια τού (και ενεργειακού) εγωισμού θεραπεύεται, και δεν είναι δικαίωμα, αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Μακάρι τα μπλακάουτ να αυξήσουν τις συζητήσεις για τη δοκιμασμένη Αποκέντρωση-Αυτάρκεια, που δε χρειάζεται το πομπηιακό κράτος, αλλά ΘΑΡΡΟΣ για να ξεκινήσει πιο οργανωμένα!

June 30, 2008 at 10:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

To be a upright human being is to from a kind of openness to the mankind, an cleverness to trusteeship uncertain things beyond your own control, that can take you to be shattered in uncommonly outermost circumstances pro which you were not to blame. That says something uncommonly impressive about the fettle of the principled autobiography: that it is based on a conviction in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a prize, something fairly dainty, but whose extremely particular attraction is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 4:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home