Tuesday, June 24, 2008

Νερολογίες

Από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας υπάρχει η θεωρία ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Με το τελευταίο ράλι των τιμών του πετρελαίου, αυτή η διατύπωση φαίνεται πιο μακρινή, συνάμα όμως αρκετά υπαρκτή.

Προερχόμενος από περιοχή όπου λειτουργεί το οξύμωρο της λειψυδρίας και της άσκοπης σπατάλης νερού από την γεωργία μέσω των μπεκ (στον θεσσαλικό κάμπο η εικόνα με τα μπεκ που ψεκάζουν μέρα-μεσημέρι και κατασπαταλούν έως και 80% της ποσότητας του νερού είναι απόλυτα συνηθισμένη) αλλά και επισκεπτόμενος περιοχές όπως πχ τα νησιά του Αιγαίου όπου το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο, βλέπω από πρώτο χέρι το πρόβλημα. Όσοι περνάμε από την Υλίκη δίπλα στην Εθνική οδό μπορούμε να δούμε ότι το πρόβλημα μεγαλώνει διαρκώς.

Ήδη οι φορείς κινούνται προς κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αύριο υπογράφεται η Χάρτα της Εθελοντικής Δέσμευσης για την εξοικονόμηση του νερού. Γιατί όμως μας αφορά όλους;

Πέρα από τα κλασικά ότι το νερό είναι ζωοδότρια δύναμη για τον πλανήτη και για εμάς, είναι υπόθεση που αφορά σε πολλούς. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, εξοικονομώντας όσο το δυνατόν περισσότερο νερό αλλάζοντας ελαφρώς ορισμένες από τις συνήθειές μας, τόσο απλές που ούτε θα το καταλάβουμε πόσο καλό κάνουμε.

Για παράδειγμα, στο ξύρισμα ή στο μπάνιο μπορούμε να μην αφήνουμε την βρύση να τρέχει αδιάκοπα αλλά απλώς να την ανοιγοκλείνουμε όταν χρειάζεται. Το πότισμα των γλαστρών στις βεράντες μας έχει καλύτερη απόδοση όταν γίνεται το βράδυ, καθότι οι απώλειες νερού από την εξάτμιση είναι πολύ μικρές. Το πλύσιμο του αυτοκινήτου με το λάστιχο να είναι μονίμως ανοιχτό μπορεί επίσης να περιοριστεί. Οι βρύσες που στάζουν ή ακόμη και οι βλάβες της ΕΥΔΑΠ είναι εξίσου τεράστιο πρόβλημα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές άλλες προτάσεις.

Όλα αυτά χρειάζονται απλώς λίγη περισσότερη προσοχή από πλευράς μας. Ας μην αδιαφορούμε γιατί το νερό είναι πολύτιμο και δυστυχώς δεν είναι απεριόριστο. Η εξοικονόμηση στην κατανάλωση από καθέναν από εμάς είναι πολύ σημαντική, γιατί και πάλι η δύναμη είναι στα χέρια μας.Ας μην κοιτάξουμε για μια φορά τις σπατάλες που κάνουν οι άλλοι και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι οι ίδιοι. Προσέχουμε για να έχουμε.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Επίσης η χάρτα του νερού και η εθελοντική δέσμευση πολιτών.
Επιπλέον, φόρμα υποβολής βλάβης προς την ΕΥΔΑΠ.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home