Monday, November 19, 2007

Επίσκεψη του Αλέκου Αλαβάνου στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα


«Καλύτερα να το πάρετε απόφαση, η περιοχή δεν θα εξαιρεθεί από το καθεστώς προστασίας!»

Επίσκεψη στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα πραγματοποίησε στις 12 Νοεμβρίου 2007 ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Νίκο Κουράκη και Λίτσα Αμανατίδου, καθώς και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Αλαβάνος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Φορέα και την οικολογική αξία της προστατευόμενης περιοχής που περιλαμβάνει τα Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία, καθώς και την Αλυκή Κίτρους.

Η «επίμαχη» Γ΄ Ζώνη
Επίσης, ο κ. Αλαβάνος άκουσε τις απόψεις των τοπικών φορέων – εκπροσώπων των γαιοκτημόνων της περιοχής που αντιδρούν στη θέσπιση της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο και ζητούν την εξαίρεση της Γ΄ Ζώνης από αυτό. Από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην παγκόσμια τάση για όλο και μεγαλύτερη προστασία της φύσης και βιοτόπων, η οποία προκύπτει πλέον ως επιτακτική ανάγκη, και προέτρεψε τους καλλιεργητές και ιδιοκτήτες γης «να δουν την αλήθεια» που είναι ότι η περιοχή δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το καθεστώς προστασίας.Εξάλλου, υποστήριξε ότι «αυτό που φαίνεται ως σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος και της ανάγκης για διασφάλιση του εισοδήματος των τοπικών κοινωνιών μπορεί να ξεπεραστεί».Οι ζώνες προστασίας πρέπει να υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και το κόστος στις τοπικές κοινωνίες, τόνισε, και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να υπάρξουν ενισχύσεις ή κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες της γης, «ώστε να δουν με αγάπη και ενδιαφέρον το περιβάλλον». Παρακίνησε δε τους εκπροσώπους των αγροτών και γαιοκτημόνων να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών τρόπων ανάπτυξης, όπως ο αγροτουρισμός

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home