Sunday, November 18, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤ΄ ΕΠΙΦΑΣΗ

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007 κατά τις 5 το απόγευμα ενώ γυρνούσα με την οικογένεια από το ορεινό χωριό Ξηρολίβαδο στο Βέρμιο, σε ένα σημείο της διαδρομής πάνω στο δρόμο και σε απόσταση 4-5 μέτρων από εμάς περνούσε ένα κοπαδάκι αγριογούρουνα. 'Οχι τυχαία. Το είχε βγάλει μια ομάδα κυνηγών . Ο αδίστακτος δεν κόλλησε και πυροβόλησε το γουρούνι πάνω στο δρόμο και σημαδεύοντας προς την δική μας πλευρά. Όταν άρχισα να κορνάρω στον κατ΄επίφαση άνθρωπο μου ζήτησε και τα ρέστα λέγοντάς μου με ύφος χιλίων νταλικιέρηδων " Tι θέλεις ΡΕ;"
Δεν είχε καν αντιληφθεί τι έκανε, ότι πυροβολούσε δηλαδή πάνω στο δρόμο και με στραμμένο το όπλο προς το μέρος μας σε απόσταση 4-5 μέτρων.
Πάνω στην ταραχή μου δεν πρόσεξα , αλλά μου φάνηκε ότι οι επαναλαμβανόμενες τουφεκιές ήτανε πάνω από τρεις. Το άσπρο τζιπάκι της θηροφυλακής μας είχε προσπεράσει ένα λεπτό πριν και βρισκόταν στα 300 μέτρα από εμάς χωρίς όμως οπτική επαφή με το συμβάν. Δεν ξέρω αν γύρισε να δει τι έγινε γιατί η γυναίκα μου έντρομη βλέποντας το αγριογούρουνο να σφαδάζει και να σέρνεται στην προσπάθειά του να φύγει προς την άλλη άκρη του δρόμου μου φώναζε να φύγουμε ενώ κρατούσε σκυμμένο το κεφάλι του μωρού που μόλις άρχισε να ξυπνάει. Δεν άντεξα να δω τη χαριστική βολή από απόσταση αναπνοής από τον κατ΄επίφαση άνθρωπο κι έφυγα βρίζοντας από μέσα μου για ακόμα μια φορά.Φωναχτά όμως μπορώ να πώ αυτό:
ΕΥΓΕ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ.
-Τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα σε περίπτωση που θέλει να πράξει τα νόμιμα. ( σιγά μην πράξει)
Εγώ το μόνο που έχω να κάνω από δω και στο εξής είναι να μιλάω με το χειρότερο τρόπο για τους κατ' επίφαση ανθρώπους.
"Συγνώμη" αν παίρνει το βόλι και κανέναν αθώο , αλλά καλύτερα στα λόγια παρά στην πράξη .

Χάρης Κουρουζίδης
Υπεύθυνος
Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Ν. Ημαθίας

12 comments:

Μαύρος Γάτος said...

Φίλε και συντοπίτη Χάρη δυστυχώς αν αποκαλούσαμε τους συγκεκριμένους μας συνανθρώπους μας ζώα θα ήταν πολύ άδικο για τα ζώα. Ανεβαίνοντας για το Κομνήνιο στη βόλτα μου βλέπω συχνά διάφορα ζωάκια, ειδικά μια αλεπού πριν λίγες μέρες είχε τόσο θλιμμένο βλέμμα...

miltiadis_s@yahoo.gr

ellinida said...

Γιατί δεν εκπλήσσομαι;

Sakis said...

Αν μπορούσες να έχεις κάποια στοιχεία του ΕΠΡΕΠΕ να του κάνεις ζημιά.!!! Του άξιζε του ψευτόμαγγα.
(Μαζί καμμιά φώτο βίντεο από το κινητό κλπ. )
Ωραίο τύλιγμα σε μιά λαδόκολλα και αργό ψήσιμο σαν το γουρουνάκι που σκότωσε εκεί.

XarisK said...

ΚΑτι εκανα . θα δειξει τις επομενες μέρες

foxy vegan said...

Κανείς άνθρωπος που τρέφεται με τις σάρκες ζώων δεν μπορεί να είναι σε ειρήνη με τη φύση. Απλά οι συγκεκριμένοι είναι χειρότεροι γιατί αντλούν χαρά από την εξουσία ζωής και θανάτου πάνω σε ένα ανυπεράσπιστο θύμα. Θα ήθελα να τους δώ να προσπαθούν να σκοτώσουν αγριογούρουνο με γυμνά χέρια, σαν τα σαρκοφάγα που ισχυρίζονται πως είναι. Εκεί να δούμε ποιός είναι ο ισχυρός.

Ifigeneia said...

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρωτοπώ.
Οι καταστάσεις αυτές δυστυχώς είναι
πολύ συχνές. Καλά θα ήταν να
μπορούσαν να τιμωρηθούν αυτά τα
απάνθρωπα υποκείμενα.
Αν και πιστεύω πως στη ζωή ότι
δώσεις θα πάρεις. Και θα το πάρεις
σε πολλαπλάσιο βαθμό. Είτε αυτό είναι
καλό είτε είναι κακό.

Sakis said...

Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήταν κυνηγός. Από καταβολής του είδους κυνηγούσε στην αρχή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ύστερα κακά τα ψέματα γιατί η ζωική τροφή τένοιωθε πως καταπράυνε καλύτερα τη πείνα του (αυτό είναι άλλο ευαγγέλιο και όχι της στιγμής). Πάντα όμως σεβότανε το θήραμα του και ενδόμυχα ίσως πάντα του έδινε ευκαιρίες.
Το πράγμα όμως άρχισε να χαλάει όταν ανακαλύφθηκαν τα όπλα εκτόξευσης σφαιρών (δυσυχώς τεχνολογική εξέλιξη του πολέμου) οπότε ο άνθρωπος αλαζονικά ένοιωσε παντοδύναμος και άρχισε η γνωστή εξαφάνιση από υπερθηραλίεία των ειδών.
Εδώ ο άνθρωπος έπαψα να σέβεται την φύση και κατ επέκταση τον ίδιο τον εαυτό.
Ακριβώς Ιφιγένεια εκτός των άλλων που υπονοείς για την καθημερινή μας ζωή και τα πεπραγμένα μας, θα το εισπ΄ραξουμε ανταποδοτικά στον χείριστο βαθμό από την ίδια τη φύση από την οποία παίρνουμε πολλαπλά περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.

IxNiLaTiS said...

@ Sakis

Μιλάς με την χαρακτηριστική αφέλεια του άσχετου που νομίζει ότι τα γνωρίζει όλα.

¨όπως διάβασες στο αρχικό κείμενο ο συγγραφέας του είδε ένα κοπάδι αγριόχοιρους και ο κυνηγός σκότωσε μόνον ένα!!!

Γιατί; Γιατί είχε πυροβόλο όπλο.

Αν δεν κυνηγούσε με όπλο αλλά με άλλους αρχαίους τρόπους πχ δίχτυα ή παγίδες ( σκαμμένος λάκκος που με παγάνα τα οδηγούν ΟΛΑ μέσα στο λάκκο) θα τα είχε πιάσει όλα.

Για αυτό και ο νομοθέτης επιτρέπει τα όπλα και απαγορεύει ΟΛΟΥΣ τους άλλους τρόπους που εσύ θεωρείς σωστούς.

IxNiLaTiS said...

Αν και η ιστορία του φίλτατου μπάζει από παντού.
Ένας κυνηγός μπορεί να καταλάβει τις αντιφάσεις … αλλά τέςπα

τώρα …. βαριέμαι να το παίζω "ανακριτής" από το πληκτρολόγιο.

Sakis said...

Ιχνηλάτη
Οπως βλέπεις δεν αναφέρθηκα πολύ στην ιστορία, του ποστ.
Ούτε και εγώ μπορώ να πω αν μπάζει ή δεν μπάζει. Δεν έχω όμως λόγο να αμφισβητήσω ότι έιναι κατά μεγάλο μέρος αληθινή.
Και το μεμπτό σημέιο της ιστορίας είναι ότι οι εν λόγω μάγκες ακριβώς δεν έδωσαν καμμία ευκαιρία στο ζώο να γλιτώσει, με την κατα τύχη εμφάνιση των συνανθρώπων μας, τους οποίου μάλιστα έξεθεσαν στον κίνδυνο των βολών τους.
Εγώ εδώ με την ευκαιρία που μας έδωσε ο φίλος έκανα μιά ανάλυση κατά την γνώμη μου (με σοβαρές και όχι αφελεις προθέσεις)του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ και ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ, στην εξελικτική του πορεία. οσο μπορούσε να γίνει σε λίγες γραμμές. Την γνώμη μου πάντα και δεν απαιτώ να την ενστερνιστείς. Ούτε και εγώ την δική σου φυσικά που είναι απόλυτα σεβαστή πάντως.
Και άλλες γνώμες θα ήταν χρήσιμο να ακουστούν πάντως

Οι ομαδικές παγίδες που αναφέρεσαι ναι μεν μπορούσαν να πιάσουν πολλά ζώα μαζί ,αλλά απλά μπορούσαν, δούλευαν δηλαδή με τις πιθανότητες να περάσει το κοπάδι ακριβώς στο σημείο, ακόμη και αν το έσπρωχναν προς τα εκεί οι άνθρωποι. Δεν δούλευε πάντα το κολπο δηλαδη.
Ενώ με τα shooting weapons οι πιθανότητες δεν συγκρίνονται.

anywhere_Smile said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.

Anonymous said...

To be a adroit human being is to procure a make of openness to the in the seventh heaven, an skill to group undeterminable things beyond your own control, that can lead you to be shattered in hugely extreme circumstances for which you were not to blame. That says something remarkably impressive thither the condition of the principled life: that it is based on a corporation in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a sparkler, something somewhat feeble, but whose extremely special beauty is inseparable from that fragility.