Friday, October 12, 2007

Σαββατοκύριακο βοήθειας στη Ζαχαρω 13+14/Οκτωβρίου

**μου το εστειλαν και το αναδημοσιευω. μακαρι να μπορουσα να συνεισφερω και εγω , πιστευω την επομενη φορα να μην εχω τοσες οικογενειακες υποχρεωσεις και να τα καταφερω**


Συνολικά, από τα 19 χωριά που ανήκουν στο Δήμο της Ζαχάρως, τα 16 έχουν καταστραφεί.

Μάκιστος, Αρτέμιδα, Σμέρνα, Ροδινά, Μίνθι, Καλίδονα, Ξηροχώρι, Αρήνη, Λέπρεο, Χρυσοχώρι και Ταξιάρχες θρήνησαν ανθρώπινες ζωές, σπίτια, καλλιέργειες.
Από τους συνολικά 68 συνανθρώπους που χάσαμε τον περασμένο Αύγουστο οι 46 ήταν από το Δήμο της Ζαχάρως!
Η συγκεκριμένη περιοχή μετρά με διαφορά τις περισσότερες πληγές.
Οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς σπίτια και το κυριότερο χωρίς εισόδημα.
Όλοι έχουν χάσει τις ελιές τους, το κύριο βιοποριστικό τους μέσο. Οι ελιές θα είναι πάλι παραγωγικές σε 10 χρόνια το λιγότερο. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά μέσα στα αποκαϊδια;

Πήγαμε στη Ζαχάρω ως εθελοντές για ένα Σαββατοκύριακο και μείναμε σχεδόν 2 εβδομάδες.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας άμεσης αντιμετώπισης εκείνες τις μέρες συντονιζόταν από το Σώμα Προσκόπων Αχαΐας. Ευτυχώς, κάποιοι πρόσκοποι συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή και να προσφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τις πρώτες μέρες όλοι οι εθελοντές βοηθούσαμε στην αποθήκη. Παραλαμβάναμε τα φορτία, ταξινομούσαμε τα τρόφιμα, γεμίζαμε σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους που ερχόντουσαν στην αποθήκη.
Την πρώτη μέρα ήρθε ένας άνθρωπος με μία βερμούδα και μία σαγιονάρα. Αυτά ήταν όλα και όλα που του είχαν μείνει από τη φωτιά. Τι να του δώσεις αυτού του ανθρώπου σε μία σακούλα;
Κάποιοι έκλαιγαν. “Ήμασταν νοικοκυραίοι και καταντήσαμε ζητιάνοι” έλεγαν. Τι να τους απαντήσεις; Ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα μας; Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Ήρθε και ο πατέρας που έχασε τα τέσσερα παιδιά του, τη γυναίκα του και τη μητέρα του. Αυτόν δεν τολμήσαμε καν να τον κοιτάξουμε στα μάτια…
Δύο φορές την ημέρα ανεβάζαμε και το συσσίτιο στα χωριά. Κάθε μεσημέρι και βράδυ ερχόταν από το νοσοκομείο του Ρίου ζεστό φαγητό σε μερίδες το οποίο μοιράζαμε στις πυρόπληκτες οικογένειες. Όπως ακριβώς στη Κατοχή..
Ένας μικρός πόλεμος λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Τέτοιες ώρες είναι δύσκολο να συγκρατηθείς.

Με βάση την καταγραφή των άμεσων αναγκών ξεκίνησε μία ακόμα εθελοντική ενέργεια ανεύρεσης υλικών πρώτης ανάγκης για την περιοχή, όπως αλυσοπρίονα, ελιές και παιχνίδια για το νηπιαγωγείο Ζαχάρως. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση και συγκινητική!

Πολλοί δήλωσαν ήδη ότι ενδιαφέρονται για εθελοντική εργασία στην περιοχή, άλλοι έκαναν διάφορες προσφορές, αλλά και εταιρίες ανέλαβαν τη δωρεά υλικών, όπως γνωστή εταιρία παιχνιδιών που θα αναλάβει τον εξ ολοκλήρου εξοπλισμό του νηπιαγωγείου. Αυτή ακριβώς η ανταπόκριση μας γεμίζει όλους αισιοδοξία! Τίποτα δεν τελείωσε ακόμα. Όλα τώρα αρχίζουν.


Αυτά που προσπαθούμε να συντονίσουμε σε αυτή τη φάση είναι:
Α. Αγορά αλυσοπρίονων (έχουμε συγκεντρώσει πολύ λίγα)
Β. Αγορά ελιών (έχουμε ήδη 150 ρίζες αλλά δεν φτάνουν)
Γ. Πουλμαν για τη δωρεάν μεταφορά των εθελοντών και υλικών (κανένα)
Δ. Μετάβαση εθελοντών στη Ζαχάρω στις 13-14 Οκτωβρίου για

α. να κόψουμε καμμένα δέντρα και
β. να τακτοποιήσουμε την αποθήκη (περίπου 80 άτομα).

Εμείς θα βρισκόμαστε εκεί από την Παρασκευή 12/10 το απόγευμα.

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 θα γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες.
Μία ομάδα (βασικά άντρες) θα χειριστούν το κομμάτι της κοπής των καμμένων δέντρων και μια άλλη ομάδα θα χειριστεί την αποθήκη. Σε περίπτωση που μέχρι τις 12 του μήνα δεν έχουμε καταφέρει να αγοράσουμε μεγάλο αριθμό αλυσοπρίονων, η ομάδα κοπής θα είναι περιορισμένη και θα επικεντρωθούμε περισσότερο στο συμμάζεμα της αποθήκης.

Όσον αφορά στα καταλύματα, υπάρχουν στη Ζαχάρω κάποια φθηνά ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως επίσης και ο καταυλισμός των εθελοντών (camping) τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι οι εθελοντές χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Για την αγορά των υλικών (αλυσοπρίονα, ελιές) αυτό που προτείνουμε στον κόσμο είναι να μαζέψει χρήματα (από φίλους, γνωστούς κτλ) και να επικοινωνήσει μαζί μας για τις τεχνικές προδιαγραφές ή για όποιες λεπτομέρειες. Όταν γίνει η αγορά θα πρέπει να κανονίσουμε πως θα γίνει η μεταφορά τους στη Ζαχάρω (ποιος παραλαμβάνει κτλ). Για ευνόητους λόγους προσπαθούμε να αποφύγουμε να πάρουμε χρήματα οι ίδιες. Ζητάμε τη έμπρακτη συμπαράστασή σας σε αυτή την προσπάθεια. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, κυρίως μετά την κυκλοφορία της σχετικής παρουσίασης. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να βρούμε αρκετές ρίζες και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο για τους κατοίκους της περιοχής.

Στηριζόμαστε σε εσάς.
Επικοινωνήστε μαζί μας και δηλώστε συμμετοχή στην προσπάθεια ή ενημερώστε μας για πιθανούς προμηθευτές που ίσως θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην έκκληση αυτή:

ll_th@hotmail.com

kika_m7@yahoo.co.uk

natalievalaki@hotmail.com.

Μπορεί το θέμα να μην πρωτοστατεί στα δελτία πιά, αλλά εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι ο ανθρωπισμός δεν ορίζεται από τη δημοσιότητα. Ευχαριστούμε για τη στήριξή σας.


Για όσους ενδιαφέρονται να κατέβουν Σάββατο 13/10
9:30:

1. Συνάντηση στην αποθήκη Ζαχάρως (οδός Δημοκρατίας. Στα κεντρικά φανάρια της Ζαχάρως δεξιά προς θάλασσα. Η αποθήκη βρίσκεται στα 400μ στο αριστερό χέρι)
2. Τελική καταμέτρηση εθελοντών
3. Δημιουργία των δύο ομάδων:
α. τακτοποίηση της αποθήκης και
β. κοπή καμμένων δέντρων


10:00:
1. Η ομάδα της αποθήκης παραμένει εκεί και ξεκινάει τις εργασίες.
Α. Τα άτομα θα χωριστούν σε μικρότερες ομάδες που θα αναλάβουν συγκεκριμένες κατηγορίες (πχ. Γάλατα, όσπρια, ζυμαρικά κτλ). Οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε κατηγορία: Να τακτοποιηθούν τα προϊόντα Να στοιβαχτούν σωστά και σύμφωνα με τις ημερομηνίες λήξης τους Να μπουν χαρτιά μπροστά με περιγραφή των προϊόντων που υπάρχουν
Β. Για τα ρούχα: θα πρέπει να γίνει ταξινόμηση ξανά των ρούχων σύμφωνα με τις βασικές κατηγορίες: αντρικά χειμωνιάτικα παντελόνια, γυναικίες μπλούζες κτλ.
Γ. Για την αποθήκη του χειμώνα: θα πρέπει να τακτοποιηθεί εξ ολοκλήρου.

Για οποιαδήποτε απορία: Νάταλι Βαλάκη (694 8260400) – Βίκυ Μουτσάκη (6977 242167)


2. Η ομάδα της κοπής των ξύλων αναχωρεί για τα σημεία του έργου.
Θα τους ακολουθήσει μία εθελόντρια και κάποιος υπεύθυνος του Δήμου.

Για οποιαδήποτε απορία: Έλλη Θούα (6944 414757)


Κυριακή 14/10
10:00:

1. Συνάντηση στην αποθήκη Ζαχάρως
2. Τελική καταμέτρηση εθελοντών
3. Δημιουργία των δύο ομάδων: α. τακτοποίηση της αποθήκης και β. κοπή καμμένων δέντρων

10:30:
1. Εκκίνηση εργασιών


Άλλες πληροφορίες:

Πως να έρθει κανείς στη Ζαχάρω:

Α. διαδρομή:
Αθήνα, Πάτρα, Πύργος, Ζαχάρω (μετά τον Πύργο πρέπει να προσέξετε πολύ. Υπάρχει μία μικρή πινακίδα στην οποία πρέπει να στρίψετε δεξιά, όχι ευθεία για Αρχ. Ολυμπία. Περνάτε το Σαμικό, Κάτω Σαμικό, Λίμνη Καϊάφα και μετά είναι η Ζαχάρω)

Β. διαδρομή:
Αθήνα, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Ζαχάρω. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι λίγο πιο σύντομη αλλά έχει αρκετές στροφές.


Χρήσιμα λινκ για πληροφορίες και υποστήριξη σε ανάγκες των κατοίκων της περιοχής
http://www.hrtachaias.gr/

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home