Wednesday, October 10, 2007

Βιοκαύσιμα και Εξοικονόμηση Ενέργειας







Διάβασα αυτή την εβδομάδα το αφιέρωμα του ελληνικού National Geographic στα Βιοκαύσιμα.

Ακόμα και μέσα από αυτό φαίνεται καθαρά ότι οι "παραδοσιακές μέθοδοι" παρασκευής αιθανόλης από εδώδιμα είδη όπως το καλαμπόκι, ακόμα και από ζαχαροκάλαμο, είναι καταστροφή για το περιβάλλον και τους πεινασμένους στον κόσμο.

Όμως υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα γεωργικά υπολείμματα ή άνυδρα φυτά.

Αν μπορείς π.χ. να κρατήσεις κόσμο στους ξηρόκαμπους και τις χερσοπλαγιές της ενδοχώρας, όπου αφθονούν τα ...άνυδρα γαϊδουράγκαθα (αγριοαγγινάρες), τότε θα απαλύνεις την πίεση για απασχόληση στις πόλεις.

Αν θέλεις όμως να φυτέψεις ποτιστικά βιοκαύσιμα στις μεγάλες πεδιάδες της χώρας,

δεν έχεις νερό σε λίγο για να πιουν οι άνθρωποι .. (είδα το ρεπορτάζ στην Τιβι, ότι σώνεται το νερό της ΕΥΔΑΠ).

Πάντως μέχρι να αλλάξει γενικά η οικονομικο-κοινωνική οργάνωση και να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια (αυτός πρέπει να είναι ο τελικός στόχος), πρέπει να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση.

Ή θα πάμε σε μια μείξη Βιοκαυσίμων και Εναλλακτικών Πηγών (δεν νομίζω ότι μόνες τους οι Εναλλακτικές Πηγές να είναι αρκετές, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον..), ή θα ξαναζηστήσουμε σοβαρά την ατομική ενέργεια.

Προσωπικά το χειρότερο σενάριο που σκέφτομαι είναι να μεταβληθεί ο ευαίσθητος Βόρειος Πόλος σε αιματοβαμένη Μέση Ανατολή του άμεσου μέλλοντος.. (όπως διάβασα στον "Ελεύθερο Τύπο").

Εσείς τι λέτε; πραγματικά θέλω τη γνώμη σας!



Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Εδώ συχνάζεις τώρα φασιστόμουτρο;

Ξέρουν οι contributors αυτού του blog το προσωπικό σου blog που έχεις εξαφανίσει απ' το προφίλ σου;

α ρε αλήτη...

October 9, 2007 at 1:10 AM  
Blogger xasodikis said...

Είναι πολύ περίπλοκο το ζήτημα...

Από όσα έχω διαβάσει και ακούσει, καταλαβαίνω ότι μόνη λύση με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι ο συνδυασμός διαφόρων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης.

Ένα (απλοϊκό) παράδειγμα: φωτοβολταϊκό στην ταράτσα για όσες ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να σηκώσει, βιοκλιματισμός για ψύξη/θέρμανση, φυσικό αέριο (όσο υπάρχει...) για την κουζίνα... Αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά για περιοχές με περιορισμένο σχετικά πληθυσμό.

Το κεφάλαιο "υποκατάστατα υγρών καυσίμων" είναι ακόμα πιο μεγάλο... Τα βιοκαύσιμα (που έχουν και άλλες "παρενέργειες") δεν το καλύπτουν. Αν δεν βρεθεί βιώσιμος τρόπος να παράγουμε ενέργεια από το υδρογόνο, φοβάμαι ότι το πρόβλημα δεν λύνεται...

Η πυρηνική ενέργεια, παρά τα όποια πλεονεκτήματά της, έχει δύο μειονεκτήματα πάρα πολύ κρίσιμα: διαχείριση των αποβλήτων και πιθανά ατυχήματα. Πέραν του ότι, αν μαζικοποιηθεί η χρήση της, θα υπάρχει και ζήτημα πρώτης ύλης.

Αυτά εντελώς συνοπτικά...

October 9, 2007 at 3:20 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home