Tuesday, October 9, 2007

Greenpeace : Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε "έξυπνα" σπίτια

«Τόσο έντονη συζήτηση γίνεται για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ κανείς δεν μιλάει για την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου». Ετσι υπογράμμισε ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, κ. Ν. Χαραλαμπίδης, τη σημασία της πρωτοβουλίας της οικολογικής οργάνωσης να καταθέσει δέσμη προτάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
«Εχουμε εμπειρία. Το κτίριο που νοικιάζει η Greenpeace είναι ένα παλιό πενταώροφο, ιδιαίτερα ενεργοβόρο, κτίριο. Με περιορισμένες σχετικά επεμβάσεις μειώσαμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 52%, ενώ ανάλογη είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας», σημείωσε η κ. Αλεξάνδρα Μεσαρέ, υπεύθυνη εκστρατειών της οργάνωσης. «Στη θέση των παλαιών μεταλλικών κουφωμάτων με απλά τζάμια, βάλαμε νέα “έξυπνα” παράθυρα και κουφώματα με θερμοδιακοπή. Αλλάξαμε τον λέβητα πετρελαίου με φυσικού αερίου. Τοποθετήσαμε ανεμιστήρες οροφής, λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού, ισχύος 1,62 κιλοβάτ, στην οροφή», εξήγησε η κ. Μεσαρέ.
Ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα καταναλώνει το 1/3 της συνολικής ενέργειας και εκπέμπει το 40% του διοξειδίου του άνθρακα. «Και όμως δεν υπάρχει ένα συνεκτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα για αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια», τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης. «Οι δύο σημαντικότερες κοινοτικές οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και για την προώθηση εθνικών σχεδίων δράσης με τουλάχιστον 1% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε χρόνο δεν εφαρμόζονται ακόμη στη χώρα μας, παρά τις υποχρεώσεις μας. Η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε. Για να προχωρήσουν όμως οι πολίτες χρειάζεται, πέραν της ενημέρωσης, και η παροχή κινήτρων από την πολιτεία». Η Greenpeace κατέθεσε δέσμη προτάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται: Υποχρεωτική εφαρμογή «καθαρών» ενεργειακών τεχνολογιών (π.χ. ηλιακών) σε νέα κτίρια και στον δημόσιο τομέα κατά το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία). Παροχή άμεσων ενισχύσεων και φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά και εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, καθώς και για παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων, που συμβάλλουν στην οικονομία.
Ιδιαίτερο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ο οποίος χρησιμοποιεί περίπου 200.000 κτίρια σε όλη την Ελλάδα. «Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημόσιων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με οικονομικά αποδοτικό κόστος, είναι 22%. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 425 εκατομμύρια τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν και 110 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο», τονίστηκε.


Του Γιαννη Ελαφρου, από την Καθημερινή

2 Comments:

Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Μια χαρα μας τα λεει η Greenpeace...
Για την υποθεση με τα γιαουρτακια της ΝΟΥΝΟΥ δεν βλεπω να λεει τιποτε...

October 10, 2007 at 12:22 AM  
Blogger Ρόδι said...

Νατασσάκι μπράβο! Για δείτε κι αυτό που είναι σχετικό!
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071002&nid=6197458&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

October 11, 2007 at 2:32 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home