Wednesday, February 20, 2008

Mom - Η Βικτώρια στέλνει μήνυμα ζωής

Μία από τις τελευταίες 500 Mοnachus monachus του πλανήτη κέρδισε τη μάχη για επιβίωση! Η «Βικτώρια», η Μεσογειακή φώκια που βρισκόταν για 4 μήνες υπό τη φροντίδα της MOm, επέστρεψε στο φυσικό της σπίτι, τις ελληνικές θάλασσες στις 2 Φεβρουαρίου.



Η απελευθέρωση της Βικτώριας, η οποία είχε βρεθεί στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη στην Τήνο σε κρίσιμη κατάσταση, πραγματοποιήθηκε από τη MOm, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, Βορείων Σποράδων. Η απελευθέρωση συγκίνησε την τοπική κοινωνία του νησιού, η οποία παρευρέθηκε σε σχετική εκδήλωση, μαζί με εκπροσώπους του Δήμου Αλοννήσου, του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και της Τράπεζας Πειραιώς.

Το νεαρό ζώο, πληρώντας τα απαραίτητα κριτήρια απελευθέρωσης, μεταφέρθηκε από το Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας της MOm στην Αλόννησο, σε απόμερο σημείο, σε προστατευμένη ζώνη του Πάρκου. Ικανή να τρέφεται μόνη της, χαίροντας άκρας υγείας και εμβολιασμένη για τον επικίνδυνο ιό Morbillivirus που προκαλεί μαζικό θάνατο στα θαλάσσια θηλαστικά, η Βικτώρια στέλνει μήνυμα ζωής.

Η προσαρμογή του ζώου στο φυσικό περιβάλλον παρακολουθείται από τη MOm, μέσω…κινητής τηλεφωνίας. Ο ειδικός πομπός που φέρει στη ράχη της πια η Βικτώρια στέλνει μήνυμα στη MOm με πολύτιμα δεδομένα για τη νεαρή φώκια: γεωγραφικό στίγμα, βάθος κατάδυσης, χρόνο που περνάει μέσα και έξω από το νερό καθώς και ταχύτητα κολύμβησης. Είναι η πρώτη φορά, παγκοσμίως, που εφαρμόζεται σε Μεσογειακή φώκια αυτός ο τρόπος παρακολούθησης, ο οποίος θεωρείται ακόμη πιο αποτελεσματικός από τη μέθοδο παρακολούθησης μέσω δορυφόρου, που χρησιμοποίησε, επίσης για πρώτη φορά, η MOm στην περίπτωση του «Δημήτρη» το 2004.

Κλείνοντας φέτος 20 χρόνια δράσης, η MOm, μέσα από την ιστορία της Βικτώριας στέλνει το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα: η Mοnachus monachus μπορεί να επιβιώσει έχοντας στο πλευρό της όλους εμάς, Συμμάχους. Καλό ταξίδι Βικτώρια!

Η διάσωση της Βικτώριας και μέρος της περίθαλψης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος LIFE - ΦΥΣΗ «ΜΟFI».

Η Τράπεζα Πειραιώς στάθηκε για άλλη μια φορά, πιστός συνοδοιπόρος στον αγώνα για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας, υποστηρίζοντας ηθικά και πρακτικά το πρόγραμμα της περίθαλψης και επανένταξης της Βικτώριας, μέσα στα πλαίσια της Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Πειραιώς.

Από την mom


1 Comments:

Blogger foxy vegan said...

___ τι υπέροχη ιστορία! Επιτέλους να διαβάζουμε και κάτι θετικό! ____
Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε μία φόρμα επικοινωνίας αν θέλετε να στείλετε
ευχαριστήριο μήνυμα στην οργάνωση για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν.
http://www.mom.gr/Contact.asp?ITMID=80

February 21, 2008 at 9:56 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home