Monday, February 18, 2008

«Ασπίδα» για άγρια άλογα

300 ζώα καλπάζουν ελεύθερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα υπό την προστασία του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης. 60 έχουν μείνει και μειώνονται χρόνο με τον χρόνο στο Σούλι

Πέντε αγέλες άγριων αλόγων -300 ζώα συνολικά- καλπάζουν αγέρωχα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπό την προστασία του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης.

Αντίθετα, μειώνεται χρόνο με τον χρόνο ο πληθυσμός τους στο Σούλι, στα όρια των Νομών Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, όπου έχουν απομείνει μόλις 60 άγρια άλογα, ενώ σε επαγρύπνηση βρίσκονται οικολογικές οργανώσεις στις Σέρρες για την προστασία των άγριων αλόγων που βρήκαν καταφύγιο στο Μενοίκιο όρος.

«Ασπίδα» για άγρια άλογα

Τέσσερα χρόνια πριν και σε συνεργασία με το δασαρχείο ο Δήμος Ιάσμου έστησε τρία στέγαστρα με τροφή και νερό πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να προστατέψει τα άγρια άλογα από τις καιρικές συνθήκες.

«Ασπίδα» για άγρια άλογα

Λόγω του ψύχους τα άλογα της Ροδόπης, που φτάνουν σε αριθμό τα 300, κατεβαίνουν χαμηλά και τον περασμένο Δεκέμβριο κάποια από αυτά εντοπίστηκαν έξω από τον Ιασμο. Ενα μάλιστα χτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο, όπως είχε συμβεί και πέρσι με άλλα τρία.

Αναζητούν τροφή
Αλλωστε δεν είναι σπάνιο, τα άγρια άλογα όταν αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν βρίσκουν τροφή για μέρες, να κατεβαίνουν σε πεδινές περιοχές και συχνά να αναζητούν τροφή σε κατοικημένες περιοχές. Είναι ακίνδυνα και περισσότερο τρομάζουν τα ίδια από την ανθρώπινη παρουσία, παρά τρομάζουν τους ανθρώπους, ενώ σε πολλά περιπτώσεις κτηνοτρόφοι τους δίνουν από την τροφή που έχουν για τα ζώα τους.

«Τα άγρια άλογα μετακινούνται σε πέντε αγέλες των 60 ατόμων η καθεμιά και βρίσκουν καταφύγιο ανάλογα με τις διαθέσεις του επιβήτορα», είπε στο «Εθνος», ο δήμαρχος Ιάσμου, Κυριάκος Αμουτζάς, και πρόσθεσε: «Εμείς φροντίζουμε ώστε να βρίσκουν πάντα τροφή και νερό στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί τα στέγαστρα κι αν έχει πολύ δυσμενείς καιρικές να περνούν εκεί μερικές ώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Αμουτζά, στην ίδια περιοχή έχουν εντοπιστεί και 12 ζευγάρια βασιλαετών, ένα σπάνιο, προς εξαφάνιση, είδος αρπακτικών στην Ευρώπη, και ο δήμος προσανατολίζεται στο να στήσει την άνοιξη κάποιες ταϊστρες και για τα πουλιά αυτά. Στο Σούλι της Ηπείρου η κατάσταση είναι πιο άσχημη, καθώς ο βαρύς χιονιάς του 2005 εξαφάνισε πολλά από τα άγρια άλογα και σήμερα δεν έχουν απομείνει παρά 40-60.

Οι ισχυροί άνεμοι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2005 αφάνισαν σχεδόν τα μισά από τα 100 άγρια άλογα, τα οποία εγκλωβίστηκαν στο χιόνι και πέθαναν με φρικτό τρόπο.

Η περιφέρεια Ηπείρου εγκατέστησε τότε δύο στέγαστρα γύρω από το Σούλι, αλλά, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Λάκκας Σουλίου, Χρήστος Μπακαλέτσης, δεν έχουν εφοδιαστεί με τροφή και νερό, αφού δεν βρέθηκε ο τρόπος ανεφοδιασμού.

Τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Σουλιώτικη Συμπολιτεία», ξεκινούν τις επόμενες μέρες την καταγραφή του αριθμού των άγριων αλόγων, ενώ στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος θα προτείνουν τρόπους για την προστασία τους.

Η καταγραφή των αλόγων αυτών είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι μετακινούνται συνέχεια και απομακρύνονται όταν πλησιάσει άνθρωπος.

Τα άλογα «αγρίεψαν» τη δεκαετία του 50 όταν οι αγρότες εγκατέλειψαν τα ορεινά χωριά και άφησαν πίσω τους τα ζώα, τα οποία έπρεπε να βρουν μόνα τους τροφή και να επιβιώσουν. Σήμερα τα άγρια άλογα είναι ανθεκτικά στο κρύο, στη βροχή και στο χιόνι, αντέχουν για μέρες στην πείνα και την δίψα και για να επιβιώσουν τρώνε ακόμη και τον φλοιό των δέντρων.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Σε συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι οικολογικές οργανώσεις των Σερρών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άγρια άλογα που κατέβηκαν από τα βουνά για να βρουν τροφή, δέχονται επιθέσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους με την αιτιολογία ότι καταστρέφουν το χορτάρι από τα λιβάδια.

Τα άγρια άλογα βρίσκονται στο Μενοίκιο όρος των Σερρών εδώ και πολλά χρόνια, όταν οι αγρότες τα αντικατέστησαν με μηχανήματα και τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον.

Τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Σερρών με ανοιχτή επιστολή τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης καλούν το δασαρχείο, τους δήμους και την κτηνιατρική υπηρεσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεδομένου ότι τα άγρια άλογα είναι είδος υπό προστασία.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

από εδώ κι'εδώ



2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

symfono kai xerw apo afta giati exw ena alogo stin germania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

May 8, 2010 at 12:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

hi gyes !!!i am from canada and i love so much horses!!!!!!!!!!!!please,give me an email of u

May 8, 2010 at 12:12 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home