Friday, December 28, 2007

ζωντανά δωράκια



Χριστούγεννα ,Πρωτοχρονιά,Ονομαστικές γιορτές, γενέθλια, ανάγκη για αγορά δώρου. Πώς όμως θα ξεχωρίσουμε? Πώς θα ξεφύγουμε από τα τετριμμένα «ρούχα, μπιμπελό, μπιζού κλπ»? Μήπως το «δώρο» να είναι ζωντανό??… Αλήθεια, είναι απλά ένα «δώρο» το κουτάβι ή το γατάκι?

Ένα ρούχο, ένα μπιμπελό που μας δώρισαν, μπορούμε να τα πετάξουμε όταν τα βαρεθούμε ή όταν χαλάσουν. Έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε το ίδιο με ένα ζωντανό πλάσμα?

Κατ’ αρχήν, αυτό είναι παράνομο.

Πριν λοιπόν αποφασίσουμε να πάρουμε «ζωντανό δώρο» στον εαυτό μας ή σε κάποιον που αγαπάμε, καλό θα είναι πρώτα να θέσουμε τις εξής ερωτήσεις και να προσπαθήσουμε να δώσουμε σε όλες απαντήσεις:

1. Μπορούμε να έχουμε για 15 περίπου χρόνια σαν μέλος της οικογένειας ένα ζωάκι?

2. Έχουμε την οικονομική δυνατότητα να του προσφέρουμε αυτά που χρειάζεται (καλή τροφή και όχι ξεροκόμματα, εμβόλια, εξετάσεις, σωστή συμπεριφορά χωρίς νεύρα και ξύλο, σωστό μέρος διαβίωσης και όχι δεμένο σε ταράτσα ή μπαλκόνι όλη μέρα)?

3. Τι θα το κάνουμε όταν πάμε διακοπές? Θα το παίρνουμε μαζί μας, θα το αφήνουμε σε ένα κέννελ ή θα μένει αδέσποτο και αν τύχει να το βρούμε όταν γυρίσουμε, καλώς έχει?

4. Μήπως ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος μας δημιουργήσει πρόβλημα και το ζωάκι καταλήξει στο δρόμο?

5. Μήπως όταν αποφασίσαμε να πάρουμε ένα ζωάκι, ξεχάσαμε ότι αυτό είναι ζωντανό πλάσμα και κάνει πιπί και κακά (ίσως και πάνω στο ακριβό χαλί μας ή στον καναπέ αν δεν προσέξουμε)?? Έχουμε αγάπη, υπομονή και επιμονή?

6. Ξέρουμε ότι τα γατάκια αρέσκονται να ξύνουν τα νύχια τους σε μοκέτες, χαλιά, καναπέδες, κουρτίνες και ξύλινα έπιπλα?

7. Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να σκουπίζουμε συχνότερα τώρα που αποκτούμε κατοικίδιο? Δυστυχώς τα ζωάκια έχουν μεγαλύτερη τριχόπτωση από τους ανθρώπους…

8. Μήπως, ενώ μας αρέσει κάποιο συγκεκριμένο σκυλάκι, όταν αυτό μεγαλώσει, παραείναι μεγάλο για το διαμέρισμα ή τα γούστα μας? Ξέρουμε πού πρέπει να αποταθούμε ώστε να ενημερωθούμε σωστά για τη ράτσα του σκύλου που μας ταιριάζει?

9. Είμαστε διατεθειμένοι να στειρώσουμε το ζωάκι μας ώστε να μην δημιουργήσουμε κι άλλα αδέσποτα στην πολύπαθη από αδέσποτα Ελλάδα? Ξέρουμε ότι η εκτροφή είναι παράνομη από μη ειδικευμένους εκτροφείς?

10. Μπορούμε να του προσφέρουμε την ευκαιρία να μάθει καλούς τρόπους και να μην καταλήξει στο δρόμο, πηγαίνοντάς το σε έναν σωστό εκπαιδευτή, ή έστω να τον ρωτήσουμε κάποια βασικά πράγματα που θα κάνουν και τη δική μας αλλά και του σκύλου μας τη ζωή καλύτερη και ευκολότερη?

Διαβάζοντας τα παραπάνω ερωτήματα, καταλαβαίνετε ότι η υιοθεσία ενός ζώου, σίγουρα, δεν είναι παιχνίδι. Αν λοιπόν δεν έχετε ικανοποιητικές απαντήσεις, προτείνω να πάτε σε ένα καλό παιχνιδομαγαζί και να αγοράσετε το ακριβότερο λούτρινο ζωάκι για δωράκι ….

Σοφία Αυγερινού
savgerinou@stray.gr


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home