Friday, December 28, 2007

ζώα στα τσίρκο

Επίθεση της Ευρωπαικής Ενωσης στον Αυστριακό νόμο περί προστασίας των ζώων.

Πληροφορίες για τα άγρια ζώα στα τσίρκο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την κατάργηση του Αυστριακού νόμου για την απαγόρευση της χρήσης και κατοχής άγριων ζώων στα τσίρκο.

Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα.
Η ΕΕ απειλεί την κατάργηση των αυστηρών κανονισμών της Αυστριακής κυβέρνησης για την προστασία των ζώων. Μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε όχι μόνο η Αυστρία θα πρέπει να αποδυναμώσει τη νομοθεσία της, αλλά επίσης ότι πιθανά θα απαγορευτεί σε άλλες χώρες της ΕΕ να εγκαθιδρύσουν μια σχετική απαγόρευση άγριων ζώων στα τσίρκο, έστω και αν έχουν γίνει βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Ήδη το 1999 η Αυστρία αναγκάστηκε να αναιρέσει έναν νόμο για την προστασία των ζώων. Τότε, επρόκειτο για τον Αυστριακό νόμο για την μετακίνηση των ζώων, τον οποίο κατήργησε η ΕΕ, διότι εμπόδιζε ανεπίτρεπτα την «ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων» εντός της ΕΕ. Τώρα πρόκειται για τα άγρια ζώα στα τσίρκο και αυτή τη φορά το επιχείρημα είναι η «ελεύθερη παροχή υπηρεσιών». Φτάνει πια! Πρέπει επιτέλους να εξασφαλίσουμε ότι η ευημερία των ζώων έχει προτεραιότητα.

Ας δείξουμε στην Επιτροπή ότι η ευημερία των ζώων είναι πιο σημαντική από την ελευθερία παροχής υπηρεσιών. Ας δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο που θα καταδεικνύει την υψηλή σημασία της ευημερίας των ζώων.
Η απαγόρευση των άγριων ζώων στα τσίρκο στην Αυστρία πρέπει να παραμείνει!


Η παρούσα κατάσταση

Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για την απαγόρευση χρήσης άγριων ζώων στα τσίρκο, στις 1.1.2005, μια ανώνυμη, μη Αυστριακή, επιχείρηση τσίρκο κατέθεσε διαμαρτυρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι ο νόμος της Αυστρίας εμποδίζει την άσκηση των δραστηριοτήτων της.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εσωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών, κ. Charlie McCreevy, έστειλε εκ μέρους της Επιτροπής επιστολή (Σύσταση 2005/ 4510 Κ ( 2005 ) 4020) (Επιστολη στα Γερμανικα, και Αγγλικα), στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, απαιτώντας η Αυστρία να πάρει σχετική θέση μέσα σε δύο μήνες, όπως ορίζει το άρθρο 226 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Σύμφωνα με την επιστολή, εάν η Αυστρία δεν προθυμοποιηθεί να επιτρέψει σε ξένες επιχειρήσεις τσίρκο την χρήση άγριων ζώων μπορεί να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παραβίαση των όρων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Ο Σύλλογος κατά της εκμετάλλευσης των Ζώων (VGT) εξέδωσε θέση ενάντια στην καταγγελία ότι η αυστριακή απαγόρευση για την χρήση άγριων ζώων στα τσίρκο εμποδίζει ανεπίτρεπτα την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών από τα τσίρκο. (Γερμανικα, Αγγλικά)

Η απόφαση για το εάν θα οδηγηθεί η Αυστρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του Ευρωπαϊκού συμβολαίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και βγαίνει βάση ψηφοφορίας στην οποία συμμετέχει κάθε Επίτροπος της ΕΕ. Συνήθως, οι Επίτροποι ακολουθούν την γνώμη του υπεύθυνου Επιτρόπου, στην περίπτωση αυτή του κ. Charlie McCreevy. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα αποφάσεων.

περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Ανοικτή διαμαρτυρία. Μπείτε και στείλτε ένα γράμμα στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Charlie McCreevy εδώ.

Στείλτε ένα γράμμα και στον Ελληνα επίτροπο κύριο Δήμα εδώ.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε εδώ.

Υπογράψτε και στο μπλογκ του Αρκτούρου.

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και υπογραφές χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών (μέσα στις οποίες και οι δικές σας), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε επίσημα τις διαδικασίες παράßασης κατά της Αυστρίας τον Δεκέμβριο 2006. Ο αυστριακός νόμος που απαγορεύει τη χρήση ζώων στα τσίρκο όχι μόνο παρέμεινε σε ισχύ, αλλά η πρωτοβουλία της χώρας αποτελεί πλέον και παράδειγμα προς μίμηση των υπόλοιπων κρατών-μελών. Το Πάντα είναι αισιόδοξο ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο ßήµα για την απαγόρευση της χρήσης ζώων σε τσίρκο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

January 9, 2008 at 1:31 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home