Wednesday, December 19, 2007

Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα: Εγένετο Ομάδα Εθελοντισμού

Από την εξόρμηση της ομάδας στις όχθες του Αξιού


Συνάντηση με τα άγρια άλογα του Αξιού

Η δημιουργία της εθελοντικής Ομάδας Φύσης Δέλτα, για την προστασία της περιοχής Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Γαλλικού και Αλυκής Κίτρους είναι πια γεγονός, καθώς την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου έγινε στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, η πρώτη συνάντηση εθελοντών. Παρά το τσουχτερό κρύο παραβρέθηκαν στη Χαλάστρα περίπου δεκαπέντε άτομα, οι περισσότεροι ήδη εθελοντές στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Στόχος της πρώτης αυτής συνάντησης ήταν να δημιουργηθεί μία «βάση» εθελοντών οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν στον τομέα του ενδιαφέροντος τους ο καθένας (για παράδειγμα στην καταγραφή πουλιών ή στη μελέτη άλλων ειδών και παράλληλα στην καταγραφή απειλών ή την καταγγελία παρανομιών, εφόσον βρίσκονται στο πεδίο). Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν για το πρόγραμμα μελέτης των άγριων αλόγων της περιοχής, τα οποία και συναντήσαμε κατά την εξόρμησή μας στις όχθες του Αξιού.
Η ομάδα ονομάστηκε «Ομάδα Φύσης Δέλτα». Το επόμενο βήμα θα γίνει προσπάθεια για «άνοιγμα» στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εμπλακούν οι κάτοικοι της περιοχής. Η προστατευόμενη περιοχή εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη έκταση -περίπου 320 τ.χλμ.- και έτσι η συμμετοχή εθελοντών για τη προστασία της είναι περισσότερο από αναγκαία. Σημειώνεται ότι οι συνήθεις απειλές για την περιοχή είναι τα παράνομα μπαζώματα, η λαθροθηρία, η ρύπανση των υγροτόπων από βιοτεχνικές μονάδες.
Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την προστασία της περιοχής μπορούν να επικοινωνήσουν με το Φορέα Διαχείρισης στο τηλ. 2310 794811 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση axiospress@otenet.gr.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home