Tuesday, December 18, 2007

Το βαθύ κράτος επιτίθεται στην βιολογική γεωργία

ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ
ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Δελτίο τύπου

Μέρος 1ο

Οι νέοι Υπουργοί και Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Φώλιας, Βλάχος, Κοντός και Κιλτίδης, φαίνεται πως ενέδωσαν σε χρόνο ρεκόρ στο βαθύ κράτος. Οι καλοί λόγοι που έχουμε ώστε να γίνεται αντιληπτό αυτό το φαινόμενο παρουσιάζονται σε δύο συνέχειες.

Ανύπαρκτο Πολιτικό Ήθος

Για άλλη μία φορά προχωρεί μόνη της η πολιτική ηγεσία των δύο Υπουργείων, στέλνοντας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΣΔ 249/07) για τις Αγορές των Βιοκαλλιεργητών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση όπως δεσμεύτηκε εγγράφως στις 31 Οκτωβρίου 2007 (συν. ΥΠΑΝ, ΓΓΕ, Α.Π. 3133/31.10.2007).

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δε βολεύει

Η πολιτική ηγεσία και των δύο Υπουργείων έχει ενημερωθεί για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να γνωστοποιηθεί στην αρμόδια Διεύθυνση TRIS/Enterprise της Επιτροπής (συν. σύσταση Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης). Τούτο ισχύει σύμφωνα με την Οδηγία 98/34/ΕΚ ενσωματωμένη στην Εθνική Νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 39/2001 εκδοθέν από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αντί αυτού η ηγεσία των δύο υπουργείων δεν έχει πράξει αντιστοίχως και χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία όποτε και όπως τη βολεύει.

ΥΠΑΝ κατά Προτύπων και Επιχειρηματικότητας

Σε αντίθεση με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προσέλθει ούτε μία φορά στις συνεδρίες για τη σύνταξη του Προτύπου ΕΛΟΤ 1428, που αφορά στις απαιτήσεις λειτουργίας των αγορών των βιοκαλλιεργητών. Αντίστοιχα δεν προβλέπει σε αυτό το Π.Δ. τη δυνατότητα λειτουργίας των αγορών με βάση το Πρότυπο ΕΛΟΤ. Έτσι «στηρίζουν» την επιχειρηματικότητα οι αρμόδιοι Υπουργοί!

Πρότυπο Διαβούλευσης ΥΠΑΝ: Ανατολίτικο Παζάρι

Μιας και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν κατάφερε να κλείσει όλες τις αγορές των βιοκαλλιεργητών όπως αρχικά υπολόγιζε, τελικά προσπαθεί να κλείσει τις μισές κατά το πρότυπο του ανατολίτικου παζαριού. Τούτο το καταφέρνει με συγκεκριμένες διατάξεις που έχουν ολέθρια αποτελέσματα για τις αγορές των βιοκαλλιεργητών και τους βιοκαλλιεργητές, ενώ απαξιώνουν το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης πλήρως - ακόμη και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο μη διάλογος που υιοθετούν τα αρμόδια Υπουργεία κρύβεί αυτές τις διατάξεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο επόμενο δελτίο τύπου.

Τα σωματεία των βιοκαλλιεργητών όλης της χώρας δεν μπορούν να δεχτούν ένα αντιαναπτυξιακό Προεδρικό Διάταγμα, που είναι προϊόν κρατισμού, μη διαλόγου, τσαμπουκά του ισχυρού, και μίας νοοτροπίας «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Τα κεκτημένα δικαιώματα κάθε έλληνα και ευρωπαίου πολίτη ισχύουν εξίσου και για τους βιοκαλλιεργητές, και απαιτούμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση ως οφείλουν, να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, και να εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Σχετικά με την Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, οι Υπουργοί θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι σύμφωνα τη Γενική Συνέλευση της 18ης Νοεμβρίου 2007 αποφασίστηκε η διενέργεια προώρων εκλογών κατά ενάμιση χρόνο (στις 30 Μαρτίου του 2008), λόγω της ως τώρα ελλιπούς και ανεπαρκούς εκπροσώπησης των βιοκαλλιεργητών σε αυτήν.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Αθήνα 14 Δεκεμβρίου 2007

Μέρος 2ο


Πως θα αναπτυχθούν οι αγορές των βιοκαλλιεργητών, οι πρώτες και μοναδικές αγορές παραγωγών στη χώρα μας;

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Μόνο μία Ξεχωριστή Διεύθυνση στο Υπουργείο Ανάπτυξης που θα έχει σαν αρμοδιότητα τις αγορές βιοκαλλιεργητών, και θα εκπροσωπείται εκεί ο χώρος της βιολογικής γεωργίας και οι κοινωνικοί εταίροι (Βιοκαλλιεργητές, πιστοποιητικοί οργανισμοί, καταναλωτές, Διεύθυνση βιολογικής γεωργίας, αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση) μπορεί να αναπτύξει τις αγορές.

ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ: ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΟΥ ΟΛΑ

Για κάποιο λόγο όμως τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν ακριβώς το αντίθετο και εντάσσουν τις αγορές των βιοκαλλιεργητών στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών (ΟΛΑ) και το σύστημα των συμβατικών λαϊκών.

Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών ουδεμία σχέση έχει με τη βιολογική γεωργία και τους βιοκαλλιεργητές, ενώ απαρτίζεται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο με μηδενική εκπροσώπηση του χώρου της βιολογικής γεωργίας και των καταναλωτών βιολογικών προϊόντων (ν.3377/2005, άρθρο 6).

Εντάσσοντας τις αγορές στον ΟΛΑ, τα Υπουργεία μάλλον επιδιώκουν να τις κλείσουν.

Σκοπός ΥΠΑΝ: Λυγίστε τους βιοκαλλιεργητές

Το κάνουν τούτο λυγίζοντας τους βιοκαλλιεργητές με αφόρητη γραφειοκρατία και υψηλά κόστη. Για παράδειγμα οι τριμελείς επιτροπές αυτοψίας στα κτήματα επιτελούν ακριβώς το ίδιο έργο με τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης, όπως καταγραφή κτημάτων, εκτάσεων, καλλιεργούμενων ειδών, ποσοτήτων κοκ. (Σχέδιο ΠΔ, άρθρο 6).

Απαξιώνουν το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης

Τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης εποπτεύουν, επιβλέπουν και διαπιστεύουν οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, ΟΠΕΓΕΠ) και του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΣΥΔ). Με τις τριμελείς επιτροπές υπονοείται ότι οι αρμόδιοι φορείς των Υπουργείων είναι αναξιόπιστοι και ότι οι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης είναι αναποτελεσματικοί. Έτσι απαξιώνεται το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης στο σύνολό του, προστίθεται ένα περιττό κόστος στους βιοκαλλιεργητές, και θίγεται η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων.

Η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, ο ΟΠΕΓΕΠ και το ΕΣΥΔ μπορούν να απαντήσουν δημοσίως αν ασκούν τα καθήκοντά τους όπως ορίζει ο νόμος, και γιατί χρειάζονται τριμελείς επιτροπές για όσους συμμετέχουν στις αγορές των βιοκαλλιεργητών και όχι στους βιοκαλλιεργητές που διαθέτουν στη χονδρική ή σε καταστήματα.

Aδειες για λίγους

Η γραφειοκρατία, το κόστος και οι προϋποθέσεις για την έκδοση των αδειών κάθε εξάμηνο, στερούν από πολλούς βιοκαλλιεργητές το δικαίωμα συμμετοχής στις αγορές και αυτούς που δικαιούνται τους μετατρέπουν σε επαγγελματίες κυνηγούς αδείας. Δεν είναι τυχαίο ότι με το ίδιο σύστημα στις συμβατικές λαϊκές μόνο το 30% είναι παραγωγοί. Τούτο συμβαίνει μεταξύ άλλων διότι η νομοθεσία για τα υπαίθριο εμπόριο δε λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου και του αγροτικού πληθυσμού. Σαν να βρισκόμαστε ακόμη στο 1960.

Aδειες κατά παρέκκλιση;

Σύμφωνα με το νόμο 3557/2007 (άρθρο 12, παρ.12,(ε)) δικαίωμα αδείας έχουν αμιγώς οι παραγωγοί των βιολογικών προϊόντων, ενώ σύμφωνα με το ΠΔ που βρίσκεται στο ΣΤΕ δικαίωμα αδείας έχουν και εμπορικές οντότητες (Σχέδιο ΠΔ, άρθρο 2). Μήπως οι Υπουργοί που υπογράφουν το εν λόγω ΠΔ αγνοούν το νόμο;

Λιγότερες Επιλογές για καταναλωτές και παραγωγούς = ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Το εν λόγω κείμενο Π.Δ. περιορίζει τις επιλογές των παραγωγών και καταναλωτών, αφού απαγορεύει στους παραγωγούς να συμμετέχουν σε αγορές εκτός μίας Νομαρχίας (π.χ. Αθήνα ή Ανατολική Αττική, αλλά όχι και στις δύο). Έτσι οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι παραγωγοί της επαρχίας που έχουν ανάγκη τις αγορές στην πόλη (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη) δε θα μπορούν να λειτουργούν αγορές στον τόπο τους, στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, κοκ. Σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές σε πολλές περιοχές της χώρας δε θα έχουν πρόσβαση στις αγορές των βιοκαλλιεργητών, αφού αυτές δε θα υπάρχουν. Συνεπώς οδηγούμαστε σε τεχνητή μείωση της προσφοράς και σε ακριβότερα βιολογικά προϊόντα.

ΥΠΑΝ: Οι βιοκαλλιεργητές είναι πολίτες 2ης κατηγορίας

Ενώ οι συμβατικοί παραγωγοί μπορούν με μία άδεια να συμμετέχουν σε αγορές όλης της χώρας (ν.3377/2005, άρθρο 4, παρ.7), οι βιοκαλλιεργητές μπορούν να συμμετέχουν σε αγορές μόνο μίας Νομαρχίας (Σχέδιο ΠΔ, άρθρα 3,7). Φαίνεται πως για το Υπουργείο Ανάπτυξης οι βιοκαλλιεργητές έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους συμβατικούς αγρότες.

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ στη χώρα; Το ΚΑΡΤΕΛ στα οπωροκηπευτικά που είχε θίξει ο κύριος Γκαργκάνας στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής στις 14 Φεβρουαρίου 2007 έχει συγκεκριμένες αιτίες, και μερικές από αυτές βρίσκονται στους ίδιους τους νόμους.

ΑΠΟΣΥΡΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

την απόσυρση αυτού του αντιαναπτυξιακού, ολοκληρωτικού και αυθαίρετου Προεδρικού Διατάγματος,
τη διενέργεια και ολοκλήρωση του διαλόγου όπως δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, και
ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ.

Επικοινωνία
Σακελλαρίδη 3, ΤΚ 11253 Αθήνα, Τηλ. 6937287899, 6945263929, 6937202253, Fax: 2108614659, Email: sybilaat(παπάκι)otenet.gr

από το e-ecology

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home