Friday, December 21, 2007

e-διαδηλώστε για τις φάλαινες

Η Ιαπωνία υπαναχώρησε για την μεγάπτερη φάλαινα

Χριστουγεννιάτικο δώρο για τη μεγάπτερη φάλαινα, γνωστή για τα τραγούδια και τις ακροβατικές της επιδείξεις: Έπειτα από την κατακραυγή, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι σταματά το φετινό κυνήγι έξω από την Ανταρκτική.

Το Τόκιο αποφάσισε να υποχωρήσει έπειτα από έκκληση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν φέτος τη θέση της προεδρίας στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, που έχει επιβάλει μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία από το 1986.

Η Ιαπωνία συνεχίζει το κυνήγι εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στην απαγόρευση της Επιτροπής, το οποίο επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς. Φέτος θα κυνηγήσει 950 ρυγχοφάλαινες και 50 πτεροφάλαινες, των οποίων το κρέας καταλήγει στην ιαπωνική αγορά.

Μόνο η Ισλανδία και η Νορβηγία αψηφούν εντελώς το μορατόριουμ.

Η πρόθεση της Ιαπωνίας να σκοτώσει μεγάπτερες φάλαινες στο Νότιο Ωκεανό, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, είχε προκαλέσει διπλωματική ένταση με την Αυστραλία, η οποία δέχεται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο οικοτουρίστες που φτάνουν για να δουν τις φάλαινες την εποχή του ζευγαρώματος.

Στην προηγούμενη εξόρμησή του, ο φαλαινοθηρικός στόλος της Ιαπωνίας είχε συμπλακεί με ακτιβιστές της Greenpeace, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα εμπόδιζε και το φετινό κυνηγι.


Το κυνήγι της μεγάπτερης φάλαινας έχει απαγορευτεί από το 1963. Οι Ιάπωνες είχαν ανακοινώσει ότι θα έπιαναν 50 μεγάπτερες φέτος.

από το in.gr
Ενα παλιότερο σχετικό άρθρο θα βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ κι'εδώ.
Δυστυχώς ισχύει μόνο για τις μεγάπτερες φάλαινες. Ο αγώνας συνεχίζεται καθώς οι Ιάπωνες σκοπεύουν να σφαγιάσουν 950 ρυγχοφάλαινες και 50 πτεροφάλαινες.

Ε-διαδηλώστε εδώ.

Labels: ,

1 Comments:

Blogger τσότσος said...

Επιτέλους οι "κιτρινιάρηδες" είδαν λίγο πιο πέρα από τη μύτη τους, όχι γιατί τους έπιασε ευαισθησία για το περιβάλλον (αυτοί μόνο την οικονομική ανάπτυξη προσκυνούν) αλλά γιατί έτσι τους είπε το αφεντικό (ΗΠΑ)...
Καλά Χριστούγεννα!

December 22, 2007 at 3:32 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home