Friday, December 28, 2007

Δυναμικό όχι των Δήμων στα τσίρκο με ζώα


Ομόφωνη Απόφαση της ΚΕΔΚΕ για απαγόρευση λειτουργίας

Δήμοι, Κοινότητες και περισσότερα από 150 φιλοζωικά σωματεία ενώνουν τις φωνές τους για να υπερασπίσουν το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων.

Ένα πραγματικό άλμα προς την απαγόρευση των Τσίρκο με Ζώα στη χώρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ). Οι δήμοι της χώρας αποφάσισαν να αγκαλιάσουν το αίτημα η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα, ενισχύοντας τις προσδοκίες όλων μας προκειμένου η απαγόρευση να νομοθετηθεί.
Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων κου Ανδρέα Φούρα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ πάρθηκε ομόφωνη απόφαση που απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα. Καταρχήν αποφασίστηκε να προωθηθεί εθνική νομοθεσία που θα απαγορεύει τη λειτουργία Τσίρκο με ζώα στην χώρα μας. Όμως όλοι γνωρίζουμε πως η ψήφιση ενός νέου νόμου μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά. Έτσι η ΚΕΔΚΕ εξουσιοδότησε τον κο Φούρα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεσμών και τις Νομικές Υπηρεσίες της ΚΕΔΚΕ να προτείνουν μια τροπολογία η οποία να ορίζει ότι προκειμένου ένα Τσίρκο με ζώα να δώσει παραστάσεις σε μια συγκεκριμένη πόλη, να οφείλει να έχει άδεια του οικείου Δήμου. «Επιδίωξή μας είναι τα Τσίρκο με Ζώα να μην μπορούν να λειτουργούν σε Δήμο, χωρίς την άδεια του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, είτε εγκαθίστανται σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο χώρο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση του Δήμου να υπάρχουν ποινικές συνέπειες γιατί θα παραβιάζεται ποινικός νόμος» μας εξηγεί ο Δήμαρχος Πατρέων, κος Ανδέας Φούρας.
Η αναγκαιότητα για τη δραστηριοποίηση της ΚΕΔΚΕ προς την απαγόρευση του θεσμού προκλήθηκε από το γεγονός ότι η κείμενη νομοθεσία αδυνατεί να στηρίξει την απόφαση 20 και πλέον Δήμων που δεν θέλουν την εγκατάσταση και λειτουργία Τσίρκο με Ζώα εντός των συνόρων τους. Ο λόγος είναι πως τα Τσίρκο με Ζώα θεωρούνται, νομικά, υπαίθριες αγορές, κάτι που επιτρέπει τη λειτουργία τους σε ιδιωτικούς χώρους, ακόμα και αν ο Δήμος είναι αντίθετος. Το πρόστιμο που καλείται το Τσίρκο να πληρώσει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι διοικητικό ενώ η φιλοδοξία της ΚΕΔΚΕ είναι να υπάρχουν σύντομα και ποινικές κυρώσεις.

Το αίτημα περισσότερων από 150 φιλοζωικών σωματείων της χώρας για την απαγόρευση λειτουργίας Τσίρκο με Ζώα στην Ελληνική Επικράτεια δεν φαίνεται πια μακρινό. «Η απόφαση των Δήμων να ταχθούν στο πλευρό των φιλόζωων ήταν ένα θαυμάσιο χριστουγεννιάτικό δώρο. Η επόμενη κίνηση θα πρέπει να έρθει από εμάς τους ίδιους» δηλώνουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. «Ας στηρίξουμε έμπρακτα την απόφαση των Δήμων μας αποφεύγοντας να επισκεφθούμε τσίρκο με ζώα ακόμη κι αν έχουμε δωρεάν εισιτήρια. Δεν είναι διασκέδαση. Πρόκειται για παραστάσεις πόνου και εξευτελισμού. Τα παιδιά μας δικαιούνται ψυχαγωγίας στη φύση και περιβαλλοντικής αγωγής και όχι ψευδείς εικόνες εγκλεισμού και άσκοπης επίδειξης της άγριας ζωής» δηλώνει η εκπρόσωπος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Βάσω Πετρίδου.
Μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε στην κινητοποίηση, υπογράφοντας στην ιστοσελίδα arcturos.wordpress.com, προκειμένου η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα. Ο υπογραφές όλων μας θα κατατεθούν στην Ευρωβουλή αλλά και στους αρμόδιους φορείς της χώρας, ως ένα ακόμα μέσο πίεσης για την ενδυνάμωση του αιτήματός μας.

Για το ΓΑΒ, Κλέα Μοριανού

Δείτε κι'εδώ.
Μην ξεχάσετε να υπογράψετε εδώ.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home