Tuesday, October 16, 2007

"Σώζουμε" τη μία, καταστρέφουμε την άλλη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη λίμνη Βόλβη. Όπως εκτιμούν, η μεταφορά νερού από τη μία λίμνη στην άλλη, που προβλέπεται στο σχέδιο για τη διάσωση της Κορώνειας, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα των υδάτων της Βόλβης.

Επικαλούμενη το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα Τα Νέα επισημαίνει την Τρίτη ότι το οικοσύστημα της Κορώνειας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κατάρρευσης, ενώ συνεχείς είναι οι πληθυσμικές εκρήξεις τοξικών κυανοβακτηρίων στη λίμνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από περίπου ένα μήνα, όταν υπήρξαν μαζικοί θάνατοι πουλιών στη λίμνη, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των τοξικών οργανισμών που έχουν καταγραφεί ποτέ: 1,6 δισ. κύτταρα ανά κυβικό μέτρο νερού, τη στιγμή που οι ανώτερες φυσιολογικές τιμές δεν ξεπερνούν τα 350.000 κύτταρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αριστοτελείου, που εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα, οι σχεδιαζόμενες δράσεις που θα συνδέσουν τη σωτηρία της Κορώνειας με τη λίμνη Βόλβη μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την τελευταία.

Οι βιολόγοι επισημαίνουν τον κίνδυνο με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο εκατοντάδων πουλιών στη λίμνη Κορώνεια, ο οποίος συνέπεσε με μεγάλη αύξηση τοξικών κυανοβακτηρίων στο νερό της λίμνης.

Αντιθέτως, η Βόλβη παραμένει σε μέτρια κατάσταση, παρουσιάζοντας σχετική σταθερότητα στην ποιότητα των νερών της. Οι συγκεντρώσεις τοξικών βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλής επικινδυνότητας, ενώ αύξηση κυανοβακτηρίων έχει διαπιστωθεί μόνο σε ιδιαίτερα ξηρές και άνυδρες περιόδους.

Πηγή: in.gr, 16-10-2007

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home