Sunday, October 14, 2007

«Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα» - Διάλεξη

Οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ και το Οικολόγιο - www.οikologio.gr (Ανεξάρτητη Διαδικτυακή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Περιβάλλον) σας προσκαλούν στη Διάλεξη που διοργανώνουν, υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, στις 19 Οκτωβρίου 2007 και ώρα 19:00 στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ", οδός Νίκου Τρυπιά 45 Ν. Φιλαδέλφεια, με θέμα:

«Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα»
(πρόληψη, καταστολή και μεταπυρική διαχείριση των καμένων εκτάσεων)

Ομιλητής/Εισηγητής: Δρ. Παύλος Κωνσταντινίδης
Ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης– ΕΘΙΑΓΕ (τηλ. 2310-461171,2,3)

Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επικοινωνία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας: τηλ. 210-2582466
Επιμέλεια: Για τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Π.Π.Ν.Φ.: Έλλη Καρακούλη, τηλ. 2108544660, e-mail: elikarakouli@yahoo.gr
Για το Οικολόγιο: Καλλιόπη Χαρκιανάκη e-mail: kalliopi_x@yahoo.com

=======================

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Οι φετινές πυρκαγιές δεν ήταν απλά οι χειρότερες της σύγχρονης τουλάχιστον ιστορίας μας, αλλά έδειξαν συγχρόνως ότι τόσο το κράτος όσο και οι πολίτες, στην πραγματικότητα ελάχιστα γνωρίζουμε για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα όμως αποδείχθηκε ότι οι πολίτες μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν δυναμικά και συντεταγμένα εκδηλώνοντας την αγωνία για το σήμερα και το αύριο του τόπου και η φωνή τους να ακουσθεί μέχρι και την κορυφή του κράτους.

Στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε για το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών των δασών, ανοίγουμε μια σειρά συζητήσεων στις οποίες καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι (πολίτες, ΜΜΕ, σύλλογοι, φορείς ΟΤΑ, κρατικές υπηρεσίες). Σ’ αυτές θα τοποθετηθούν ειδικοί επιστήμονες, θα τεθούν ερωτήματα και προβληματισμοί ώστε στο τέλος να κατατ'ιθενται προτάσεις βασιζόμενες στην επιστημονική γνώση και όχι στην «αίσθηση του σωστού» όπως αυτή υποδεικνύεται από το ένστικτο. Ζώντας σε μια χώρα που η προστασία του περιβάλλοντος ακόμη δεν έγινε συνείδηση, είναι απαραίτητη η αυτοοργάνωση και ενημέρωσή μας.

Η προσπάθειά μας αυτή, σε συνεργασία με τους Εθελοντές Πολιτική Προστασίας Νέας Φιλαδέλφειας, ξεκινά την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007, και ώρα 19:00. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ" οδός Νίκου Τρυπιά 45. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Παύλος Κωνσταντινίδης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ ο οποίος:

· Θα πραγματευθεί το θέμα «Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας».
· Θα αναφερθεί στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα ως προς την πρόληψη, την καταστολή των πυρκαγιών και τη μεταπυρική διαχείριση των καμένων εκτάσεων.

Θα τοποθετηθεί σε σειρά καίριων ερωτημάτων, μεταξύ άλλων:

· Γιατί καίγονται τόσα πολλά δάση, σπίτια και κυρίως γιατί χάνονται άνθρωποι;
· Γιατί δεν υπάρχει οργάνωση και όλα βασίζονται σε αυτοσχεδιασμούς; Πόσο φταίνε οι εμπρηστές και πόσο οι προστάτες του δάσους για τις καταστροφές.
· Ποιος ο ρόλος της φωτιάς στη δημιουργία και διατήρηση του μεσογειακού οικοσυστήματος.
· Πόσο αναγκαία είναι η αναδάσωση και πότε και πως πρέπει να γίνεται;
· Δασική Υπηρεσία ή Πυροσβεστική στην κατάσβεση; Και πολλά άλλα.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα αναδειχθούν τα τεράστια λάθη που γίνονται και θα υποβληθούν προτάσεις βασιζόμενες στη διεθνή εμπειρία και πρακτική.

Επιπροσθέτως, η ανοιχτή συζήτηση που θα ακολουθήσει της παρουσίασης, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους να τοποθετηθούν, να ρωτήσουν και να διαλεχθούν με στόχο την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη και θα μας δώσει ιδιαίτερο κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

www.oikologio.gr
email: media@oikologio.gr

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home