Sunday, October 14, 2007

παραπλευρες απωλειες...

9 εκατ.ελαιοδεντρα εγιναν σταχτη
7.5 % της παραγωγης ελαιολαδου πηγε περιπατο
2.5 χιλιαδες τονοι κορινθιακης σταφιδας σβηστηκαν απο το χαρτη.
Αδυνατη η εκπληρωση συμβολαιων αφου το 60% των κρασοσταφυλων καηκαν.Λιγες μερες πριν ειχε κατατεθει φακελος στην Κομισιον με το αιτημα των σταφυλοπαραγωγων για να ενταχθει η κορινθιακη σταφιδα στα προ'ι'οντα προστατευομενης γεωγραφικης ενδειξης.
Τα λιοδεντρα,ακομα κι αν φυτευτουν νεα αυριο το πρωι,θελουν 6 χρονια για να καρποφορησουν και 8-10 χρονια για να φτασουν σε ικανοποιητικη καρποφορια.
Η φωτια στον Παρνωνα και στα χωρια της Αρκαδιας κατεστρεψε τις μεγαλες αποθηκες φαρμακευτικων φυτων της χωρας,κατι που κανεις δεν ανεφερε.Η ζημια στη βιοποικιλοτητα ειναι τεραστια.
Η μελισσοκομια δεχτηκε τεραστιο πληγμα,για την κτηνοτροφια τι να πουμε...ζωα καμενα κι αυτα που ζουν μενουν νηστικα γιατι δεν υπαρχουν ζωοτροφες κι ουτε φυσικα λιβαδια για να βοσκησουν.
Περα απο την οικονομικη καταστροφη που βλεπουμε,υπαρχει κι αυτη που ερχεται.Μειωση εξαγωγων σε μια χωρα που ηδη εχει αυξησει τις εισαγωγες σε διαφορα προ'ι'οντα και κανει ο,τι μπορει για να αποθαρρυνει τους αγροτες απο το να ασχολουνται με τη γεωργια.
Αυξησεις τιμων ερχονται ΦΥΣΙΚΑ αφου τα κηπευτικα που καταναλωνε η πρωτευουσα προερχονταν απο την Πελοποννησο.Επισης,αν θυμαμαι καλα,στο σχολειο διδαχτηκα πως...
Οι αρχαιοι προσφεραν στους θεους τους,για να τους εξευμενισουν,ΛΑΔΙ,ΜΕΛΙ,ΚΡΑΣΙ,ΚΡΕΑΣ.
Οι αθλητες αλειφαν το σωμα τους με ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ πριν μπουν στην παλαιστρα.Οι ολυμπιονικες σταφανωνονταν με στεφανι απο κλαδια ΕΛΙΑΣ κι η οικογενεια τους εξασφαλιζε το ΛΑΔΙ της χρονιας ως επαθλο.
Οι αρχαιοι Ελληνες ηταν οι μονοι που ειχαν θεο για το ΚΡΑΣΙ και την ΑΜΠΕΛΟ.
Ο ΤΡΥΓΟΣ ηταν παντα γιορτη.Η ΜΕΛΙΣΣΑ ηταν συμβολο γονιμοτητας.ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ αναβει το καντηλι στο μικρο ξωκλησι και στα μνηματα των αγαπημενων.ΚΡΑΣΙ κοινωνουμε στη Θεια Μεταληψη.ΚΡΑΣΙ μοιρασε ο Χριστος στους μαθητες του,ΚΡΑΣΙ εφτιαξε στο γαμο της Κανα.Σε φατνη γεννηθηκε και τα ΠΡΟΒΑΤΑ τον ζεσταιναν με τα χνωτα τους συμφωνα με τις παραδοσεις, την κρυα νυχτα που γεννηθηκε.Σαν ΠΡΟΒΑΤΟ θυσιαστηκε για τη λυτρωση μας.
ΣΤΑΦΙΔΕΣ κι ΕΛΙΕΣ,εσωσαν τους Ελληνες στην κατοχη,η μονη τροφη που υπηρχε για να τους θρεψει.
ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ μας βαζουν στο μυστηριο της βαφτισης,ΚΡΑΣΙ πινουν απο το ιδιο ποτηρι οι νιοπαντροι,ΜΕΛΙ τα'ι'ζουν ο ενας τον αλλο για να ειναι η ζωη τους γλυκια και μελωμενη.
Στα ΜΕΛΙΑ λεμε βρισκονται οσοι ειναι ακομα ερωτευμενοι...και κατι ακομα απο την αρχαιοτητα που μου ηρθε μολις τωρα.
Η Αθηνα κι ο Ποσειδωνας ειχαν λεει κοντρα για το ποιος θα γινει προστατης της πολης της Αθηνας.Οι Αθηναιοι διαλεξαν την Αθηνά κι ετσι στερηθηκαν το νερο που θα εκανε ευφορη τη γη τους.
Η θεα ομως τους αποζημιωσε δινοντας τους την ΕΛΙΑ για να μην πεινασουν ΠΟΤΕ.
Η ΕΛΙΑ συμβολιζει την ΕΙΡΗΝΗ...ποια ειρηνη;Ποια ελια;
Ο συμβολισμος νομιζω οτι ειναι φανερος για το ποσο σημαντικα για την ιστορια και την καθημερινοτητα μας ειναι οσα χαθηκαν ή επληγησαν...κι οι ανθρωποι που αρνηθηκαν να εγκαταλειψουν τα χωραφια και τα κοπαδια τους δεν το εκαναν για να μη χασουν τα φραγκα,το ψωμι...συνηθως τα γιδια τους εχουν το καθενα το δικο του ονομα κι οταν σφαζουν,πρωτα τα κλαινε και μετα τα παραδιδουν στο μαχαιρι.Ο ελαιωνας φυτευτηκε απο τον πατερα,τον παππου,τον προπαππο,κουβαλαει ιστορια,εχει μνημη.
Φετος λεει δεν θ'ανοιξουν τα ελαιοτριβεια αφου τουλαχιστον στην Ηλεια καηκαν 4.310.000 ελαιοδεντρα απο τα 6.000.000 του νομου.Τα λιοδεντρα ευτυχως εχουν αρχισει να πετανε αλλα θα περασουν τουλαχιστον 3-5 χρονια μεχρι να δωσουν καρπο κι οι αετονυχηδες και καλα ειδικοι ηδη προτεινουν τη φυτευση ελαιοδεντρων νανων απο την Ισπανια που δινουν αλλης ποιοτητας και γευσης λαδι.Καμια σχεση με το ελαιολαδο κι αυτο το λεω εκ πειρας αφου εχω δει κι εχω δοκιμασει το ισπανικο και το 1ης και το 2ης ποιοτητας.Καμια σχεση ουτε καν στην οψη του δεντρου ουτε στις απαιτησεις αφου χρειαζεται επιπεδη γη για να ευδοκιμησει κατι που αυτη η χωρα δεν διαθετει.
Στη Μεσσηνια η ζημια θεωρειται ισαξια με το πληγμα του σεισμου που ειχε ισοπεδωσει την πολη της Καλαματας.
Μαλιστα...αναρωτιεμαι...εχει κι αλλο πατο αυτο το βαρελι;

2 Comments:

Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Οπως το ειπες και εσυ...παραπλευρες απωλειες...
Αυτα τα οποια αναφερεις ομως δεν ειδα να τα υποστηριζουν και οι μεγαλες οικολογικες οργανωσεις της χωρας μας...

October 14, 2007 at 2:35 PM  
Blogger water girl said...

Ο Νικος Μαργαρης που εχει ξεκησωσει θυελλες αντιδρασεων κατα καιρους-οχι οτι ειμαι κι οπαδος του ετσι;-εχει πει το εξης:Οικολογος με ηλεκτρικο ρευμα,αιρ κοντισιον και ψυγειο γινομαι κι εγω!Οι οικολογικες οργανωσεις που λες δεν σκεφτονται οτι ο ανθρωπος εχει αναγκη τις ριζες του και το παρελθον του,νοιαζονται μονο για αναμορφωση και διαμορφωση συνειδησεων κι εμενα μου κανει τουλαχιστον υποπτο αυτο.

October 15, 2007 at 10:20 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home