Tuesday, September 4, 2007

Σκοτώνουν αρκούδες με δηλητήριο (εφημ. Τα Νέα)




Θάνατος από δηλητήριο. Η θηλυκή αρκούδα, βάρους περίπου 130 κιλών, εντοπίστηκε από την ομάδα της οργάνωσης «Καλλιστώ» νεκρή με μορφασμό σπασμού, στάση που πρόδιδε βασανιστικό θάνατο

Με αφανισμό απειλείται το προστατευόμενο είδος της καφέ αρκούδας μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά θανάτωσης ζώων από αγρότες και κτηνοτρόφους με δηλητηριασμένα δολώματα.

Η αρκούδα που βρέθηκε το Σάββατο νεκρή κοντά στις πηγές του ποταμού Βενετικού στα Γρεβενά ήταν η τρίτη που θανατώθηκε με αυτό τον τρόπο τους τελευταίους δύο μήνες- εξέλιξη που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η θηλυκή αρκούδα, βάρους περίπου 130 κιλών, εντοπίστηκε από την ομάδα της οργάνωσης «Καλλιστώ» νεκρή με μορφασμό σπασμού, χωρίς εμφανές τραύμα από πυροβόλο όπλοκάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι εξοντώθηκε σκόπιμα με τη χρήση δηλητηριασμένου δολώματος. Σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία που έκαναν οι κτηνίατροι της «Καλλιστώ», στον συγκεκριμένο τρόπο θανάτωσης συντείνουν και άλλες ενδείξεις, όπως η στάση του ζώου που πρόδιδε βασανιστικό θάνατο με σπασμούς και πρήξιμο στην κοιλιά, αλλά και το ότι βρέθηκε δίπλα σε νερό, το οποίο αποζητούν τα ζώα για να αποβάλουν τις τοξίνες.

Συνολικά είναι το ένατο γνωστό περιστατικό εξόντωσης αρκούδας της Πίνδου με δηλητήριο από το 2000 και το τρίτο μέσα στο 2007. (συνεχίζεται)

__________________________
-->> ολόκληρο το άρθρο εδώ

-->> αν δεν ανοίγει ο σύνδεσμος, διαλέξτε:
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070904&nid=5873327&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876



Labels: , , , ,

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

να κυρηχθουν υπο διωγμο αγροτες και κτηνοτροφοι

ουστ τα ανεγκεφαλα ζωα που σκοτωνουν και καινε και εκβιαζουν και επιδοτησεις απο πανω

September 4, 2007 at 9:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

Η δεκαετία του 80 είναι πάλι εδώ!
myitalodisco.blogspot.com

September 4, 2007 at 1:15 PM  
Blogger μελονικος said...

Η αρκούδα πάει πολύ σε ρέγκα.
Στριχνίνη σε ρέγκες και τέλος.Ύπάρχουν και γεωργικά φάρμακα σαν τη στριχνίνη.
Πέρνεις από τα μαγαζιά όσα θέλεις.

September 4, 2007 at 1:19 PM  
Anonymous Anonymous said...

από το ίδιο άρθρο

............είπε στα «ΝΕΑ» ο βιολόγος, υπεύθυνος της οργάνωσης, Γιώργος Μερτζάνης. «Με βάση την τελευταία καταγραφή που έγινε με ανάλυση DΝΑ πριν από περίπου δύο χρόνια, ο πληθυσμός της αρκούδας στην περιοχή των Γρεβενών ήταν περίπου 40 άτομα. Εάν κάθε χρόνο εξοντώνεται το 10% με 15% των ζώων και ιδιαίτερα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, θηλυκά, τότε η απώλεια είναι πολύ σημαντική. Κι αν συνυπολογίσει κανείς τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στον Γράμμο, αλλά και στα Πιέρια και το Ζαγόρι, όπου επίσης υπάρχει μικρός αριθμός αρκούδων, τότε ο κίνδυνος για το ευάλωτο αυτό είδος έχει γίνει πολύ μεγαλύτερος». Με αφορμή το σοβαρό αυτό πρόβλημα, η «Καλλιστώ» έστειλε υπόμνημα προς τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες, όσο και στη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης για την εφαρμογή και ενεργοποίηση ειδικών γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων.

September 4, 2007 at 6:36 PM  
Blogger ΦΑΝΤΙ said...

Tο πιθανότερο είναι η αρκούδα να έχει δηλητηριαστεί από αγρότη (κτηνοτρόφο ή γεωργό).

Είναι ο ίδιος αγρότης που βλέπουμε στην τηλεόραση να ορίεται για την έλλειψη πυροσβεστικών, είναι ο ίδιος αγρότης που έπινε τσίπουρα στο καφενείο τα προηγούμενα χρόνια και δεν ξεχόρτιασε γύρω απο το σπίτι του, είναι ο ίδιος αγρότης που αιώνες τώρα καταστρέφει τα δάση για να σπείρει την σοδιά του, είναι ο ίδιος αμαθής αγρότης που δεν γνωρίζει πως η υγεία του χωραφιού του εξαρτάται απο το δάσος και τα άγρια ζώα του, είναι ο ίδιος αμαθής αγρότης που εξουθενώνει το χωράφι του και αναγκάζεται να μετατρέπει αιώνες τώρα όλο και περισσότερο δάσος σε καλιεργήσημα χωράφια, είναι ο ίδιος αγρότης που έγινε "άρχοντας" του χωριού και πίεσε την κεντρική εξουσία να περάσει η Εγνατία Οδός κόντα απο τον δήμο/νομό του για να "αναπτυχθεί" η περιοχή αδιαφορώντας για την κοπή βιοτόπων στην μέση, είναι ο ίδιος αγρότης/ άρχοντας που για να κρατηθεί στην θέση του καθοδηγείται απο τα τοπικά μικρο-συμφέροντα και σκοτώνει αρκούδες

http://www.oikologos.gr/Releases2006/R0752.html

Είναι ο τοπικός άρχοντας που αδυνατεί να ηγηθεί της τοπικής κοινωνίας αφού είναι το ίδιο περιβαντολογικά αμόρφωτος με εκείνη ...

Κατά τα άλλα υπάρχουν άνθρωποι ακόμη και πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν με αφέλεια να δωθούν περισσότερες εξουσίες στις τοπικές κοινωνίες!!!

September 5, 2007 at 12:05 AM  
Blogger ellinida said...

Τι κτήνη που υπάρχουν!

September 5, 2007 at 3:35 AM  
Blogger Νέαρχος Γαλανάκης said...

Σιγά μπας κι ιδρώσει κάνα αυτί

September 5, 2007 at 6:20 AM  
Blogger Eduardo Waghorn said...

Lets save our animals!!!!!
.........
Warm greetings from Chile!
Visit me if you want.

September 6, 2007 at 9:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

To be a upright charitable being is to be enduring a make of openness to the far-out, an gift to trusteeship undeterminable things beyond your own pilot, that can govern you to be shattered in unequivocally outermost circumstances pro which you were not to blame. That says something very outstanding with the prerequisite of the righteous passion: that it is based on a conviction in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a prize, something rather tenuous, but whose mere item attractiveness is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 4:01 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home