Tuesday, July 31, 2007

Πριν και μετά και καιγόμαστε πάρτε το χαμπάρι

Εδώ θα βρείτε φωτογραφίες του Υμηττού.

Κι'εδώ της Πάρνηθας.

Eλλάδα όμως δεν είναι μόνο το λεκανοπέδιο και καίγεται από άκρη σε άκρη.
Εν τω μεταξύ υπολογίζεται να έχουν καεί μέχρι στιγμής 900.000 στρέμματα (εκ των οποίων τα 600.000 είναι δασικές εκτάσεις). Και οι φωτιές συνεχίζονται. Που θα σταματήσει αυτό;
Ο Γράμμος καίγεται 9 μέρες τώρα! Κι'έχουμε ακόμα μπροστά μας ολόκληρο Αυγουστο και ίσως κι'έναν καυτό Σεπτέμβριο.

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον Γράμμο

Καφέ αρκούδες, ζαρκάδια και αγριογούρουνα, δεκάδες είδη πουλιών, σημαντικός αριθμός φυτών της σπάνιας χλωρίδας ακόμη και οι τρίτωνες (σπάνιο είδος αμφίβιου που ζει σε αλπικές λιμνούλες και πηγές του βουνού) θα υποστούν περισσότερο τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής που έχουν προκαλέσει τόσο η μεγάλη πυρκαγιά σε Κοτύλη-Κυψέλη Καστοριάς και η οποία συνεχίζει για ένατη ημέρα το καταστροφικό της έργο σε υψόμετρο άνω των 1300 μέτρων, όσο και αυτή που καίει από τις 18 του μηνός, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, κοντά στην κορυφογραμμή του Γράμμου.

Ο Γράμμος εκτός από βιότοπος λειτουργεί για την καφέ αρκούδα και τα άλλα άγρια θηλαστικά ως διάδρομος του οικοσυστήματος προς Πίνδο, προς τα βουνά της Αλβανίας και μέσω του δρυμού των Πρεσπών με τα βουνά της ΠΓΔΜ.

«Μια από τις άμεσες συνέπειες είναι ορισμένα από αυτά τα είδη μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα κατέβουν πιο χαμηλά προς αναζήτηση τροφής και θα πλησιάσουν περισσότερο σε κατοικημένες περιοχές» επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του «Αρκτούρου» κ. Δ. Μπούσμπουρας.

Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι οι πυρκαγιές άφησαν ανεπηρέαστο το μικρό πληθυσμό του αγριόγιδου του Γράμμου που ζει σε μεγαλύτερο υψόμετρο, αλλά κατέστρεψαν τους βιοτόπους πολλών πουλιών.

Η μοναδικότητα του Γράμμου οδήγησε περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας να πιέζουν, ώστε να χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο «κάτι που τώρα μετά την πυρκαγιά είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο νομάρχης Καστοριάς κ. Κ. Λιάντσης εκτιμά ότι μέχρι τώρα έχουν καεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δάσους «κι είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών, αφού μία εστία έσβηνε και 50 ξεπηδούσαν».


Το πήρα από εδώ.

Η μάχη με τις φωτιές μοιάζει να είναι εντελώς χαμένη πλέον. Αναρωτιέμαι αν ξέρουμε κιόλας τα αληθινά μεγέθη. Η αν μπορούν να υπολογιστούν οι συνέπειες.
Η Γαλλία κάηκε, η Ιταλία καίγεται, τα Βαλκάνια επίσης. Μήπως πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη; Mήπως η ερημοποίηση είναι κάτι που μας απειλεί άμεσα; Πόσο γρήγορα θα γίνει αν οι πυρκαγιές έχουν τα επόμενα χρόνια τέτοια μεγέθη;
Τι θα κάνουμε εμείς για αυτό;

Για αρχή νομίζω πως πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι οι μπλόγκερς και να δυναμώσουμε τα μπλογκς που φτιάχτηκαν για αυτόν τον σκοπό.
Γραφτείτε όλοι σε αυτό το μπλογκ ή σε κάποιο άλλο.
Να δείξουμε πως έχουμε δύναμη και πως δεν αδιαφορούμε.
Να οργανώσουμε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε μεγαλύτερη κλίμακα. Να βγούμε στους δρόμους να μαζέψουμε υπογραφές, να πιέσουμε. Οχι μιά κι'έξω αλλά συνέχεια. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Γιατί νομίζω πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να λάβουμε μέτρα, εμείς οι πολίτες. Προεκλογική περίοδος είναι, θα μας ακούσουν.
Αυτά είχε να πει η απελπισμένη ελληνίς που δεν αντέχω να βλέπω να καιγόμαστε και να κάθομαι με τα χέρια σταυρωμένα.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home