Tuesday, July 24, 2007

Πυρκαγιές στα δάση - ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Η αγανάκτηση όταν «καίγεται το σπίτι σου» γίνεται κακός σύμβουλος για να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την καθημερινότητα και να δείς σφαιρικά την πραγματικότητα.

H ΝΑSA έχει ένα πρόγραμμα δορυφορικής φωτογράφησης των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Ένα μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στις πυρκαγιές. Μελετώντας τις εικόνες διαπιστώνουμε την «οικολογική καταστροφή» κατά σειρά μεγέθους σε Β. Αμερική, Β. Αυστραλία, Β.Α. Ασία, Κ. Αφρική, Ν. Αμερική και Ν. Ευρώπη.

Εστιάζοντας στις καταστροφές της «δική μας περιοχής» ξεκάθαρα τα πρωτεία διατηρούν οι βορειότερες της Ελλάδας χώρες, με ψυχρότερο και υγρότερο κλίμα αλλά και ελλιπέστερα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Εντυπωσιακή η εικόνα της Νότιας Ιταλίας με καμένη τη Σικελία αλλά και της Ουκρανίας. Η πρώτη διαπίστωση που μπορώ να κάνω είναι ότι η καταστροφή των δασών δε μπορεί να είναι συντονισμένο έργο εμπρηστών ταυτόχρονα σε όλη τη Νότια Ευρώπη

Η συγκυρία διευκολύνει την εύκολη επέκταση και τη μεγιστοποίηση της καταστροφής από τις πυρκαγιές, η πρόκληση όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έργο των αυτοσχέδιων χωματερών και το δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ. Η ανικανότητα πρόληψης και καταστολής και η αποποίηση ευθυνών οδηγούν σε θεωρίες «εμπρηστών με αυτοσχέδιους αλλά μοντέρνους εμπρηστικούς μηχανισμούς» και άλλες θεωρίες πολιτικής συνομωσίας κατά του «έθνους και της πατρίδας».

Ίσως πρέπει να εστιάσουμε στην επόμενη μέρα και να αφήσουμε τη φύση απερίσπαστη να επαναδημιουργήσει ότι καταστρέφει ο άνθρωπος

΄Όλο το άρθρο στο Αθήνα – Οδηγός επιβίωσης

6 comments:

Γιάννης said...

Εχεις δίκιο φίλε το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο μόνο. Το βάζεις στη σωστή του διάσταση.

Η επόμενη μέρα είναι που μετράει.

confused said...

Δυστυχώς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι η επόμενη ημέρα φέρνει αυθαίρετα!

Manos said...

Δυστυχώς η επόμενη μέρα δεν φέρνει μόνο αυθαίρετα αλλά φέρνει μόνιμη και διαρκή αυθαιρεσία. Δεν είναι μόνο τα σπίτια που θα αναδασώσουν τα καμένα δάση κυρίως είναι η επέκταση των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων που είναι ολέθριες για τη "φυσική αναδάσωση". Τουλάχιστον σ΄αυτόν το τομέα συμφωνούν και όλοι οι "ειδικοί" επιστήμονες. Εύχομαι το φτάνει πιά να είναι γενικευμένο σε κράτος και πολίτες για να δούμε μιά ¨πράσινη μέρα"

eduardo waghorn said...

Hello to everybody, my friends!
I am Eduardo from Chile, Southamerica...everybody invited to comment into my blogs, even into your own language...
Wonderfull page, congratulations:)

DIONYSOS said...

Περισσότερη ευαισθησία Δασολογική τώρα είναι, που χρειάζεται. Εντυπωσιακό το στοιχείο ότι οι εθνικοί μας εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πολύ λιγο έχουν ασχοληθεί με ερωτήσεις και επερωτήσεις ελέγχου στη Βουλή με περιβαντολογικά θέματα.Που θα είναι αυτοί όταν θα πνιγόμαστε και θα πολεμάμε "για μια κουταλιά νερό και αγέρα;;"

anywhere_Smile said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.