Saturday, June 30, 2007

Αναδάσωση

Κάλεσμα για συγκρότηση πρωτοβουλίας αφύπνισης & αναδάσωσης, πολιτών του διαδικτύουΜε αφορμή το έγκλημα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες,δημιουργήθηκε αυτό το blog ,ώστε να εξεταστούν οι περιπτώσεις μιας συλλογικής ενέργειας από τους Έλληνες bloggers, και τους υπόλοιπους πολίτες του διαδικτύου, ώστε να εξεταστεί εάν είναι εφικτό να συγκροτηθεί μια πρωτοβουλία διαδικτυακής αφύπνισης και εθελοντικής συμβολικής αναδάσωσης/σεων.


Γενικά είμαστε ενάντια στον εθελοντισμό για διάφορους λόγους (ο κυριότερος είναι ότι χρησιμοποιείται ως λύση για δωρεάν εργατικά χέρια-την στιγμή μάλιστα που οι δείκτες ανεργίας είναι υψηλοί).
Όμως οι ετήσιοι αναδασωτέοι κρατικοί προγραμματισμοί είναι ανεπαρκείς, πάντα σε σχέση με τις καμένες / αναδασωτέες εκτάσεις και του ανθρώπινου δυναμικού.
Θεωρούμε, ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι αναγκαία, αφού δεν έχει να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες ούτε με συμφέροντα "άλλων", αφού οι "άλλοι"είμαστε όλοι εμείς.

Στόχος μας δεν είναι να καλύψουμε αυτή την ανεπάρκεια,(θα ήταν πολύ αισιόδοξο αν μπορούσαμε έστω να το ελπίζουμε κατά το 1χιλιοστό) αλλά να αφυπνίσουμε ,να ενημερώσουμε, να πιέσουμε , και αν μπορούμε να καλύψουμε ένα μέρος , με οποιοδήποτε τρόπο από αυτήν την "μαύρη τρύπα".

Ο ακτιβισμός μέσα απο τα blogs και το διαδίκτυο ,σιγά-σιγά έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις:
Υποθέσεις Kareem, Αμαλίας, blogme, παιδεία, κλπ.
Banners, υπογραφές, και κινητοποιήσεις για τις παραπάνω υποθέσεις.

Μπορούμε να οργανωθούμε και για το περιβάλλον !!!

Το ζήτημα μας εδώ είναι το εξής :

* Μπορούμε αρχικά συγκροτήσουμε μια δικτυακή κοινότητα και προπαγανδίσουμε με banners και κείμενα την ιδέα μιας εθελοντικής ομάδας αφύπνισης και αναδάσωσης,που θα πηγάζει μέσα απο τα blogs και θα επεκτείνεται στο ιντερνετ γενικά, και όχι μόνο;

* Να προχωρήσουμε στην ίδρυση της ως μη κερδοσκοπικού σωματείου (δικηγόρους και άλλους που θα βοηθήσουν έχει η blogoσφαιρα);

* Να ζητήσουμε-απαιτήσουμε από τους αρμόδιους με τροφοδότηση δένδρων; (αποτελεί υποχρέωσή τους, η με ποιους τρόπους μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε).

* Να διατηρούμε αναρτημένα στα blogs μας, banners, ανακοινώσεις και να προβαίνουμε σε διάφορες ενέργειες ενημέρωσης σχετικές με τα θέματα;

* Να προβαίνουμε σε μαζικές δημοσιεύσεις καταγγελίες μέσα απο τις σελίδες μας,για τυχών ατασθαλίες,μεθοδεύσεις σε βάρος των δασικών εκτάσεων;
(Οι αναδασώσεις είναι περισσότερο συμβολικές, η καλύτερη αναδάσωση είναι η φυσική, μπορεί να διασφαλιστεί);

* Και βέβαια αν γίνουν τα παραπάνω (περί δημοσιεύσεων το μόνο εύκολο) ,και αν αποφασίσουμε να προβούμε σε συμβολικές αναδασώσεις, θα μπορούμε να αφιερώσουμε μερικά Σ/Κ απο την ώρα του "φραπέ μας", φορώντας γαλότσες και φυτεύοντας δέντρα;

# Ας κλείσουμε τις οθόνες μας,(όσοι δεν μπορούν, ας το κάνουν έστω για λίγο) και να μετατρέψουμε τις ευαισθησίες που γράφουμε από τον καναπέ μας σε πράξη.
Να βγούμε " έξω", από τον εικονικό μας κόσμο, εκεί που είναι η πραγματικότητα.

# Ας προσπαθήσουμε εμείς η να πιέσουμε άλλους με δημοσιεύσεις να υπάρχουν δέντρα, πριν αποχαρακτηριστούν οι δασικές εκτάσεις ως οικόπεδα.

# Ας βρεθούν αντιμέτωπες στο φως της δημοσιότητας και στην κατακραυγή των σελίδων μας , οι όποιες παρατυπίες που ίσως κάποτε γίνουν.

# Ας προλάβουμε τις μπουλντόζες των εργολάβων,τα συρματοπλέγματα και τα "νέα βοσκοτόπια" .

# Ας υπάρχει τουλάχιστον αφύπνιση.

Το blog αυτό, για αρχή , δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα κάλεσμα για μια συζήτηση,για το αν είμαστε ικανοί να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας .
Έγινε με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές, και λαμβάνοντας γνώση άλλες ενέργειες που έκανε η blogoσφαιρα, ευελπιστώντας ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι.
Το αρχικό κείμενο είναι γραμμένο στο "πόδι",απλά για να προλάβουμε τις εξελίξεις.
Αν προϋπάρχει κάποιος ανάλογος παρόμοιος χώρος ,ας ενημερώσει κάποιος να μεταφέρουμε την συζήτηση εκεί.


Αν όχι διαδώστε το blog, οποιοσδήποτε πιστεύει τα παραπάνω μπορεί να γίνει συνεργάτης του blog, αν μαζευτούμε πολλοί/ές για αρχή εδώ, και κατόπιν απο κοντά μέσα απο ανοιχτή συνάντηση, ίσως μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

ΥΓ. Να διευκρινίσουμε ότι αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν οι τελευταίες πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο στην Πάρνηθα.
Οποιες συζητήσεις έχουν να κάνουν σχετικά με αναδασώσεις δεν αφορούν αποκλειστικά τις τελευταίες καταστροφές, όπου σύμφωνα με ειδικούς είναι χρονικά ανέφικτο.
Οι μεταξύ μας ανοικτές συζητήσεις/αποφάσεις θα προωθηθούν σε ειδικούς πριν την οποιαδήποτε ενέργεια.
Σε αυτό που μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε όλοι, και είναι πολύ σημαντικό, είναι η επαγρύπνηση , η ενημέρωση και η δημοσιοποίηση που μπορούμε να πετύχουμε από τις σελίδες μας, σε τυχών μελλοντικές "άτυχες κινήσεις" που αφορούν τις δασικές εκτάσεις.


http://anadasosi.blogspot.com/


***
Διαφωνώ με την παράγραφο
"Γενικά είμαστε ενάντια στον εθελοντισμό για διάφορους λόγους (ο κυριότερος είναι ότι χρησιμοποιείται ως λύση για δωρεάν εργατικά χέρια-την στιγμή μάλιστα που οι δείκτες ανεργίας είναι υψηλοί)."
Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές δεν θα γινόταν διόλου έργο. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν αρκετοί.
***

9 comments:

anadasosi said...

Σχετικά με τον εθελοντισμό....
Δεν εννοώ τις ΜΚΟ,και οικολογικές ομάδες,οπού πραγματικά κάποιες απο τι πρωτοβουλίες τους είναι εξαιρετικές.
Για παράδειγμα ενοω τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπού οι άλλοι "πάιζαν" με τα δις (χορηγοί,πολυεθνικές,cocacola κλπ) και σου ζητούσαν να πας εθελοντής.

ioannis said...

sinxaritiria dia tis sostes apopsis sas ...tha ithela na prostheso pos sthn kipro apo ta dimotika sxolia akoma ta paidia mathenoyn tin anadasosi, kai malista dini to kratos dorean ta dendra otan kapioi mathites zitisoun na analawoun tin frontida enos anadasoteou dasous parexontas toys ta panta se oth afora kai tin sintirisi tou neofitemenou dasous. efxome kai se emas tous ellines na geinei paraksi.

Mirage said...

Λάθος.

ΟΧΙ στις σπαμπωδικές δράσεις, ΟΧΙ στις άσχετες αναδασώσεις χωρίς επιστημονική μελέτη. Διάβασε εδω

http://biostore-aloa.blogspot.com/2007/06/blog-post_29.html

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ.

Το Ολοκαύτωμα της Πάρνηθας ήταν μόνο η αρχή του φαινομένου των ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ. Φαίνεται πως ήδη ξεχάσαμε τον χειμώνα που μας πέρασε. Τα χειρότερα τα έχουμε μπροστά μας τις επόμενες δεκαετίες.

Το συγκεκριμένο site επειδή ακριβώς έχει συγκεκριμένη θεματολογία οφείλει να είναι πιο προσεκτικό στην ενημέρωση που κάνει. Υπάρχει που υπάρχει η ασχετοσύνη των πολλών. Αντί να την ενισχύετε θα έπρεπε να την πολεμάτε προσφέροντας πραγματική γνώση ...

ellinida said...

Αναδάσωση
Ε δεν έχεις και πολύ άδικο... :))

Iωάννη
Από το στόμα σου και στων κυβερνήσεων τ'αυτί...

Mirage
Δεν είπαμε να πάμε να φυτέψουμε δέντρα αύριο το πρωί... Να προωθήσουμε όμως την ιδέα, δεν μας κοστίζει τίποτα. Να αφυπνιστούν όπως λες.
Σου στέλνω πρόσκληση να ανεβάσεις ότι θέλεις.

convinced said...

Αναδασωση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πριν προλάβουν τα λαμόγια να περιφράξουν την καμένη γή , αν δεν το έχουν κάνει ήδη...

Zoophilos said...

Η Αναδάσωση είναι η μόνη λύση, ΑΛΛΑ πρέπει να γίνει άμεσα (μέσα σε λίγους μήνες), ώστε να μην πατηθούν τα νέα δεντράκια που ΤΥΧΟΝ θα φυτρώσουν φυσικά.

Έχω βαρεθεί να ακούω τα περί "φυσικής αναγέννησης της γης". Αυτά γίνονται ΜΟΝΟ όταν το δάσος φυλάσσεται και αφήνεται στην ησυχία του για αρκετά χρόνια. ΑΥΤΟ λένε οι ειδικοί και ας μην το παρερμηνεύουμε. ΔΕΝ μπορεί να αναγεννηθεί φυσικα ένα δάσος που καίγεται κάθε τρεις και λίγο ρε παιδιά ή που το τρώνε συνέχεια τα κατσίκια.

Και ακριβώς γι αυτό, κάθε προσπάθεια αναδάσωσης πρέπει να συνοδεύεται από περιπολίες - ας προσλάβει στο κάτω κάτω το ρημάδι για κράτος ΦΥΛΑΚΕΣ για τα καμμένα, ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε τους φόρους - ώστε να μείνουν τα δεντράκια στη θέση τους και να μην "εξαφανιστούν" ως δια μαγείας την επόμενη μέρα, όπως σχολίασε λυπημένα μια πολίτης με την εμπειρία αυτή. Διαβάστε σχετικά το σχόλιο της natasha.n, 30 Ιούνιου 2007 9:13 μμ, στο http://anadasosi.blogspot.com/

Προσωπικά είμαι μέσα ως μέλος στο site σας και σε κάθε κίνηση να πιέσουμε κυβερνήσεις.

ioannis said...

apo tin prosopiki mou empiria to dasarxio poulaei gia tin parti tou olla ta kamena dendra tou dasous(lathrea) aythn tin fora na ta dosoume nomima gia ta eksoda kalis theliseos tou kratous gia tin anadasosi tous...Q)))

ioannis said...

otan polema o enas gia mia idea...
tote ''polema''.
otan oloi enothoun gia mia idea...tote ''genate i eirini.''

Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://www.flukiest.com/b/chopardhappy]Watches[/url]
Watches