Thursday, December 6, 2007

Ο κακός μας ο καιρός σε 80 χρόνια

Ερημος στη Μεσόγειο, στέπες στη Βραζιλία, εύκρατο κλίμα στη Ρωσία και «βύθιση» ολόκληρων περιοχών σε όλο τον κόσμο προβλέπει η επικαιροποιημένη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών

Οι κλιματολογικές αλλαγές που φέρνουν ήδη την «κόλαση» επί γης για τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, θα αλλάξουν το «σπίτι» μας οριστικά μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Βάσει της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, κλιματολογικά «σοκ» έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν τη Γη, με τις φτωχότερες χώρες να υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες παρ ότι έχουν τις λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Και οι χώρες αυτές, όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Γουατεμάλα, που είδαν να τις χτυπούν μέσα σε έναν χρόνο δεκάδες τυφώνες, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, υποχρεώνονται να περικόψουν τα αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά προγράμματά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του μεταβαλλόμενου κλίματος.

Παρά τις δεσμεύσεις των ισχυρών, τα μέτρα που λαμβάνονται για την επιβράδυνση των κλιματολογικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ελάχιστα. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος των ανεπτυγμένων χωρών δεν θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα, το τέλος του αιώνα θα βρει την ανθρωπότητα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

Οι κλιματολόγοι Φραντς Ρούμπελ του Πανεπιστημίου της Βιέννης και Μάρκους Κότεκ της Κεντρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Βιέννης, ανέλυσαν τα ευρήματα της τέταρτης έκθεσης για το κλίμα του ΟΗΕ και διαπίστωσαν ότι ο παγκόσμιος χάρτης «γράφεται» από την αρχή ανατρέποντας τα κλιματολογικά και, κατά συνέπεια, πλουτοπαραγωγικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Για παράδειγμα, οι χώρες περί τη Μεσόγειο και κυρίως το Μαρόκο, οι ακτές της Ισπανίας, η Αλγερία και η Τυνησία, όπως και η Κύπρος, θα μετατραπούν σε άγονες στέπες. Οι παγετώνες στις Αλπεις, τις Ανδεις, ακόμη και στα Ιμαλάια θα πάψουν να υπάρχουν, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα. Τα κράτη νοτίως των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από το Μεξικό, θα υποστούν ερημοποίηση.

«Κερδισμένη» θα είναι η Ινδία, από την άποψη της αύξησης των βροχοπτώσεων και άρα της βλάστησης και των καλλιεργειών, ενώ η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία θα αποκτήσουν ηπιότερο κλίμα, που θα βελτιώσει τη γονιμότητα του εδάφους. Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι σκανδιναβικές χώρες θα αποκτήσουν εύκρατο κλίμα. Το «κέρδος» αυτό, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι πρόσκαιρο, αφού το λιώσιμο των παγετώνων θα οδηγήσει όλο τον πλανήτη σε νέες περιπέτειες.

Free Image Hosting at allyoucanupload.com

Μαρία Αδαμίδου
madam@pegasus. gr

Link: Εφημερίδα Έθνος

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home