Monday, December 3, 2007

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΙΛΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

.
Πρέπει να αναγνωρίσω ότι είναι προς τιμήν του κ. Κιλτίδη που απάντησε άμεσα στις διαμαρτυρίες μας. Ξεκαθαρίζω όμως από την αρχή ότι η απάντηση του -που ακολουθεί - δεν με καλύπτει.

Δεν με καλύπτει, γιατί υποτιμά τις καταστροφές που έχουν ήδη συντελεστεί, και αγνοεί τις καταστροφές που θα ακολουθήσουν.

Δεν με καλύπτει, γιατί η άγρια φύση δεν είναι άγρια Δύση.

Δεν είμαι φυτοφάγος- τρώω ζώα και ψάρια που κάποιοι άλλοι σκοτώνουν για μένα. Παράλληλα είμαι απόλυτα αρνητικός απέναντι στο κυνήγι. Σάς φαίνεται υποκριτική η στάση μου; Εγώ θεωρώ μαξιμαλιστική τη στάση των αυστηρά φυτοφάγων. Και παράλληλα με ξενίζει η αιμοβόρα στάση των κυνηγών. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως για όλους να συμφωνούν μαζί μου: ΔΕΝ θα σε κάνω φίλο μου, κυνηγέ, αν και δέχομαι το δικαίωμά σου να κυνηγάς, αν σέβεσαι τους κανόνες και τους Νόμους.

Όσον αφορά το κυνήγι όμως, πέρα από την υποκειμενική άποψη του καθενός, υπάρχουν και οι αντικειμενικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών- που έχουν αλλάξει τελείως τα δεδομένα. Ήδη σήμερα η κατάσταση όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον έχει χειροτερέψει τόσο ραγδαία που δεν μοιάζει καθόλου με αυτήν που επικρατούσε επί χιλιετίες. Αλλά το χειρότερο είναι πως οι καταστροφές που είδαμε ως τώρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που θ' ακολουθήσουν. Δεν μιλάμε πιά για ένα θεωρητικό ζήτημα αρχών, αλλά για την επιβίωση της άγριας πανίδας.

Πόσο μυαλό πρέπει να έχει κανείς για να προβλέψει ότι αυτά που συνέβησαν πέρσι στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Αττική, στο Γράμμο, στην Ροδόπη, μέσα στα επόμενα χρόνια θα συμβούν και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας;

Και έρχεται ο Υφυπουργός κ. Κιλτίδης και επιτρέπει ΠΑΝΤΟΥ το κυνήγι, σαν να μην συνέβη τίποτα! [όχι στα καμμένα, κύριε Υπουργέ, κανείς δεν το είπε αυτό, αυτό θα μάς έλειπε άλλωστε!] Ακόμα και στις περιφέρειες που επλήγησαν φέτος σε βαθμό τραγωδίας, ορίζοντας κάποια υποτυπώδη "περιμετρική ζώνη" απαγόρευσης, που είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θα την σεβαστεί. Ακόμα και στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Αττική... αλλά ποιά η διαφορά; Σε όλη την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα για την επιβίωση της άγριας πανίδας.

Και για να γίνω ακόμα πιό σαφής: Ολόκληρη η Πελοπόννησος έχει έκταση 21.439.192 στρέμματα. ΦΕΤΟΣ ΜΟΝΟ ΚΑΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 1.772.654 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ. Μιλάμε για το 12% της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ έκτασης. Δώδεκα τοις εκατό!!!! ΜΟΝΟ ΦΕΤΟΣ!!!! Και δεν θεωρήσατε λογικό να απαγορεύσετε το κυνήγι ούτε καν στην Πελοπόννησο συνολικά, κύριε Υπουργέ; Ούτε εσείς, ούτε οι 'εμπειρογνώμονές " σας;;;;

Η "διασκέδαση' των αιμοβόρων μπάινει λοιπόν πάνω από την ΕΠΙΒΙΩΣΗ της Ελληνικής πανίδας;;;;;

Αφού λοιπόν ο πατέρας μου (το ελληνικό κράτος) δεν με καλύπτει, αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να διαμαρτυρηθώ όπου μπορώ, έστω και εκθέτοντάς τον.

Βοήθησε κι εσύ, στέλνοντας τη δίγλωσση επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο.


Ακολουθεί η απάντηση του κ. Κιλτίδη στην επιστολή διαμαρτυρίας των Ελλήνων bloggers
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις επιστολές και τα μηνύματα διαμαρτυρίας που μου στείλατε με αφορμή την έκδοση της νέας απόφασης που αφορά στις ρυθμίσεις θήρας.


Σέβομαι κάθε άποψη, πόσο μάλλον την αντίθετη άποψη, δεν επιθυμώ να τη σχολιάσω ή να αντιδικήσω με κανέναν, επιτρέψτε μου όμως να κάνω ορισμένες χρήσιμες διευκρινίσεις.


Η Πατρίδα μας είναι μια ευνομούμενη Πολιτεία όπου οι θεσμοί και οι νόμοι υπηρετούνται από τους εκφραστές της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Στη χώρα μας μάλιστα εφαρμόζονται αυστηρότερα οι κανονισμοί που αναφέρονται στη θήρα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Οι Δασολογικές Σχολές εδώ και ενενήντα χρόνια έχουν έδρες με αντικείμενο τη θήρα, στη δε Γενική Διεύθυνση Δασών και Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργεί και συγκεκριμένο τμήμα.


Ειλικρινά λυπούμαι που με αδικείτε γιατί αγνοείτε ή παραγνωρίζετε ότι ουσιαστικά στις περιοχές όπου έχει απαγορευθεί το κυνήγι, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση, έχουν προστεθεί πενήντα δύο πυρόπληκτες περιοχές, με περιμετρική έκταση πολλές φορές τριπλάσια της καμένης έκτασης.

Η ισορροπία της άγριας πανίδας σαφώς είναι ζητούμενο για την προστασία του περιβάλλοντος και βεβαίως εάν θέτετε θέμα παράνομης θήρας, όπως και σε κάθε παράνομη ή παράτυπη πράξη, πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να αγωνιστούμε για την πάταξη του φαινομένου και να ενισχύσουμε τις Δασικές Υπηρεσίες και τη θηροφυλακή.


Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Κιλτίδης
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Η - καταργημένη στην πράξη- απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η επίμαχη Υπουργική Απόφαση (που καταργεί ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ την απόφαση του ΣτΕ)

Οι πανηγυρισμοί της εφημερίδας "Έθνος" για την έμπρακτη ακύρωση της απόφασης του ΣτΕ


7 comments:

Vossinakis Andreas said...

αντιγράφω απο το σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους: Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί στην ουσία την πιο μαζική μορφή εσωτερικού τουρισμού τους χειμερινούς μήνες, καθώς ένα μέρος του εισοδήματος ορεινών κοινοτήτων πηγάζει από την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων (ξενώνες, ταβέρνες, βενζινάδικα, καφενεία, κτηνοτροφικά προϊόντα) σε κυνηγούς.
Υπάρχουν και άλλες μορφές χειμερινού τουρισμού όπως πεζοπορία ή ορειβασία, οι οποίες δεν έχουν και περιορισμό χρονικό όπως το κυνήγι, αλλά δεν βλέπω να τις εκμεταλλεύονται όπως θα έπρεπε στην επαρχία. Τώρα τελευταία κάτι έχει αρχίσει να γίνεται όμως. Και απο αυτές τις δραστηριότητες θα μπορέσει να επωφεληθεί ή ερημωμένη επαρχία μας.

stelios katsaris said...
This comment has been removed by the author.
stelios katsaris said...

Πιστεύω πως δεν του καίγεται καρφί.
Η ξύλινη γλώσσα με την οποία τοποθετούνται οι πολιτικοί επάνω σε θέματα ζωτικής σημασίας με κάνει και αηδιάζω.
Καλά κάνει και δεν σε καλύπτει.
Κανέναν δεν καλύπτει.
Κανέναν μας δεν πείθει!

Кроткая said...

"Στη χώρα μας μάλιστα εφαρμόζονται αυστηρότερα οι κανονισμοί που αναφέρονται στη θήρα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες."

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ?
ΑΛΗΘΕΙΑ?
ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ?

όποιο κι αν είναι το νομοθετικό πλαίσιο, δε νομίζω να επιτρέπει την θήρα κύκνων σε υγροβιότοπο, όπως έχει συμβεί στην Καστοριά και στον Έβρο.
Ούτε νομίζω πως επιτρέπει την θήρα μεταναστευτικών πουλιών.

ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ!

Επίσης, ΠΟΙΟΝ καλεί ο Υπουργός (ή υφυπουργός ή ότι είναι τέλοσπάντων) να ενώσει τις δυνάμεις του; Εμάς; Με το Υπουργείο; Μας δουλεύει;

Δλδ, τι ακριβώς θέλει να κάνουμε; Να στήσουμε καρτέρι στους κυνηγούς και να τους καταγγέλουμε ΑΦΟΥ αυτοί θα έχουν επιτελέσει το θεάρεστο έργο τους -και όντας βέβαιοι ότι μετά θα σβηστεί η κλήση ή η τιμωρία τους και όλα μέλι γάλα;

Εμ, δεν ψηφίζουν τα ελάφια, οι λαγοί και τα αγριογούρουνα... Ενώ οι κυνηγοί ψηφίζουν -και αρκετά συχνά ψηφίζουν το κυβερνών κόμμα κιόλας...

Μαύρος Γάτος said...

Ανδρέα, η σοφιστεία αυτή του ¨Εθνους είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Οι κυνηγοί σπάνια είναι 'τουρίστες", συνήθως είναι ντόπιοι που μαζέυονται για αν κυνηγήσουν και μετά άντε να πάνε σε καμμιά ταβέρνα να ψήσουν τα κυνήγια και να πιούνε καμμιά ρετσίνα ρεφενε΄.

Στέλιο, περίμενες τίποτα καλύτερο σααν απάντηση;

Κόκκινη Κροτ, βάλε εσύ καμμιά φωνή στη Grande Place μπας και μας ακούσει ο Δήμας και γίνει τίποτα... και θα σού στείλω όσα Τρίγωνα τραβάει η ψυχή σου (και τετράγωνα και πεντάγωνα, να μη σού πω Σ;)))))

Anonymous said...

Καμμιά πιό γελοία δικαιολογία δεν είχαν στο Εθνος;
Εθνος και Ελεύθερος Τύπος βγάζουν έντυπα για τους κυνηγούς. Τι άλλο να περιμένει κανείς από αυτούς;
Να θίξουν το target market τους;
Βρε ουστ βρωμοφυλλάδες!

ellinida said...

Ναι το Εθνος που διαφημίζει τους δολοφόνους των ζώων.
Περιμένατε κάτι άλλο εκτός από πλύση εγκεφάλου; Ποιός ηλίθιος το έγραψε αυτό;
Ωστόσο μιά απορία την έχω. Τα κτηνοτροφικά προιόντα προορίζονται για τους κυνηγούς; :PPP