Tuesday, December 4, 2007

Γνωρίστε την Βικτώρια

Μια Monachus monachus στην περίθαλψη.

Έχει κλείσει ήδη δύο μήνες στην περίθαλψη και η μικρή Βικτώρια μάς έχει εκπλήξει με τον αγώνα της για επιβίωση.

1-15/10/07: μετά τη διάσωσή της και αφού της χορηγούνται οι πρώτες βοήθειες επί τόπου, η Βικτώρια μεταφέρεται από την Τήνο στην Αθήνα για εξετάσεις. Φέρει βαθιά τραύματα και πάσχει από έλλειψη πρωτεϊνών ενώ οι τιμές σακχάρου είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Καθώς ο ομφαλός της είναι ακόμα ανοιχτός κινδυνεύει από ομφαλίτιδα, λοίμωξη που επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. Ξεκινάει θεραπεία στο Κέντρο Περίθαλψης στην Αλόννησο με αντιβιοτικά ενώ αρχίζει να λαμβάνει και τροφή (ψαροπολτό) με σωλήνα. Η Ομάδα Διάσωσης της MOm ανησυχεί καθώς το πεπτικό σύστημα της Βικτώριας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην τροφή.

16-31/10/07: Με την θεραπευτική αγωγή αποφεύγεται ο κίνδυνος μολύνσεων, η Βικτώρια αρχίζει να προσαρμόζεται στη νέα τροφή και να κερδίζει βάρος. Μέρα με τη μέρα δείχνει όλο και πιο δυνατή. Η Ομάδα Διάσωσης την μαθαίνει να κολυμπά και να κάνει βουτιές, έτσι ώστε να αρχίσει να αποκτά δεξιότητες απαραίτητες για την επιβίωσή της!

1/11/07: η Βικτώρια τρώει πάνω από ένα κιλό ψαροπολτού την ημέρα, φτάνοντας τα 22 κιλά από 15 που ήταν όταν βρέθηκε. Έχει βγάλει τα τέσσερα πρώτα δόντια της και ήδη αλλάζει τρίχωμα, όπως είναι και το φυσιολογικό. Ενώ αρχικά απέφευγε την επαφή με το νερό, πλέον δεν λέει να βγει απ΄την πισίνα ενώ η Ομάδα Διάσωσης την εισάγει σιγά-σιγά στο κυνήγι τροφής. Για την ώρα, η Βικτώρια αντί να κυνηγά τα ζωντανά ψάρια στην πισίνα της, παίζει μαζί τους. Μπορεί η θεραπευτική αγωγή να ολοκληρώνεται με επιτυχία, αυτό όμως που από εδώ και πέρα θα κρίνει την επιβίωση αυτής της Μεσογειακής φώκιας της στο φυσικό της περιβάλλον είναι η επιτυχία της διαδικασίας της επανένταξης.

Σήμερα 29/11/07: Η θεραπεία ολοκληρώθηκε! Το φωκάκι, είναι δυο μηνών πια, έχει βγάλει 15 δοντάκια – απ΄τα 32 – και έχει φτάσει τα 33 κιλά, σημάδι υγείας. Η Ομάδα Διάσωσης σταμάτησε τη χορήγηση ψαροπολτού και η Βικτώρια τώρα τρέφεται με στερεά τροφή, φιλέτα ψαριού. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να αρχίσει να κυνηγάει την τροφή της. Αργά αλλά σταθερά, δείχνει να καταλαβαίνει ότι τα ζωντανά ψάρια στην πισίνα της είναι κάτι παραπάνω από παιχνίδια! Για να δούμε….

Άλλες πληροφορίες

Η Βικτώρια είναι μια ορφανή θηλυκή Μεσογειακή φώκια που βρέθηκε στην παραλία Κολυμπήθρα της Τήνου την πρώτη Οκτωβρίου από περαστικό κάτοικο εν μέσω έντονης θαλασσοταραχής. Από τις 3 Οκτωβρίου βρίσκεται στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας της MOm στην Αλόννησο υπό τη φροντίδα της Ομάδας Διάσωσης της οργάνωσης.

Η περίθαλψη και επανένταξη μιας Μεσογειακής φώκιας διαρκεί περίπου 5 μήνες. Αν η Βικτώρια τα καταφέρει και αν συμπληρώσει όλο τον κύκλο ζωής της στο φυσικό περιβάλλον της θα έχει φέρει στον κόσμο 15 περίπου Monachus monachus. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στη MOm λέμε ότι η διάσωση και επανένταξη έστω και μιας Μεσογειακής φώκιας μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Από την ΜΟΜ

Η ΜΟΜ αναζητάει εθελοντές περίθαλψης για την Βικτώρια. Πληροφορίες εδώ.


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home