Wednesday, November 7, 2007

Shoe box campaign αλά ελληνικά

Λοιπόν, σας ενημερώνω για μια ιδέα που διάβασα σε αγγλική εφημερίδα:

Τώρα τις γιορτές, άτομα από φτωχές οικογένειες ή από περιοχές που υπέστησαν καταστροφές, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι, ΔΕΝ θα λάβουν κανένα δώρο τις γιορτές.
Δημιουργήθηκε λοιπόν η ιδέα, όποιος πολίτης θέλει να μαζέψει δωράκια και να τα βάλει σε ένα κουτί όσο το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών (εξού και Shoe box campaign), και να το παραδώσει σε οργανώση που τα μαζεύει και θα τα μοιράσει σε όσους έχουν ανάγκη. Στις χώρες που επέλεξαν οι Βρετανοί ΔΕΝ βρίσκεται η Ελλάδα, παρά τις τεράστιες καταστροφές στη χώρα μας.

Άρα γιατί να μην δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο και να πάρουμε την κατασταση στα χέρια μας?

Ο κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης θα πάρει ένα κουτί και θα το γεμίσει με δώρα και θα γράψει απέξω τα εξής στοιχεία του δώρου ανάλογα με τις εξής κατηγορίες:

Για αγόρι ή κορίτσι
Για ηλικίες: 3-5, 6-10, 11-15, 16-18 ή για ηλικιωμένους άνω πχ. των 70

Ακόμη και όσοι από εμάς δεν μένουμε Αθήνα, ή μένουμε εξωτερικό, δεν είναι πια φοβερά τα έξοδα να στείλουμε κάτι με το ταχυδρομείο.

Που θα μαζέψουμε τα δώρα: Αυτό εξαρτάται από τις δυνατότητες εθελοντών, δηλ. αν κάποιος έχει κάποια αποθήκη που δεν την χρησιμοποιεί και έχει χώρο. Εναλλακτικά, ίσως μπορούμε να συνεργαστούμε με φορείς όπως το χαμόγελο του παιδιού ή φροντίδας ηλικιωμένων για παραχώρηση προσωρινά χώρου αποθήκευσης. Χρειαζόμαστε διεύθυνση για ταχυδρομική αποστολή.

Πως θα πάνε τα δώρα στην Πελοπόννησο: όπως πήγαν και τα βιβλία. Με εθελοντική συμμετοχή κυρίως όσων έχουν αυτοκίνητο ή ακόμη καλύτερα μεγάλο τζιπ ή βαν. Βέβαια, πριν την συνάντηση θα έρθουμε σε επαφή με τοπικές αρχές και δασκάλους.

Παραδείγματα δώρων: μολύβια, γόμες, ξύστρες με σχέδια και χρώματα, μπλοκάκια, βιβλία, σκούφοι, γαντάκια, κάλτσες, CD με τραγούδια ή παιδικά παραμύθια, DVD ανάλογα την ηλικία, καραμέλες, κλπ. Η λίστα μπορεί να μεγαλώσει. Ειδικά για ηλικιωμένους: σοκολάτες υγείας, σκούφοι, κασκόλ, γάντια, κάλτσες (τα άκρα των ηλικιωμένων παγώνουν εύκολα λόγω κακής κυκλοφορίας).

Και όποιος δεν μπορεί να στείλει δώρο για ανθρώπους, ας αφήσει έξω από την πόρτα του ένα μικρό κόκκαλο από δέρμα (στα pet-shops και τα σούπερ-μάρκετ) για κάποιο αδέσποτο ζωάκι που θα περάσει...

Labels: ,

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Πολύ καλή ιδέα. Ας δούμε πόσοι ενδιαφερόμαστε για να ξεκινάμε σιγά σιγά..

November 8, 2007 at 9:37 AM  
Blogger ellinida said...

Απίθανη ιδέα. Ποιός μπορεί να το οργανώσει;

November 9, 2007 at 5:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΕΜΕΙΣ πρεπει να το οργανωσουμε.
http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=54&topic=639.0

November 9, 2007 at 8:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Δειτε συζητηση στο www.oikologio.g ==> φορουμ ==> εθελοντισμός ==> δράσεις

November 9, 2007 at 8:12 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home