Thursday, November 1, 2007

Κι άλλος πανεπιστημιακός υπέρ των σπορών στα καμένα!



http://www.iucn.org/dbtw-wpd/edocs/FR-IS-005.pdf

Ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπιλάλης, εξειδικευμένος στη βιολογική γεωργία, σε ημερίδα των Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων νομών που έγινε στην Καλαμάτα με τη σύμπραξη της Νομαρχίας Μεσσηνίας :
«Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για ψυχανθή στα καμένα». Στις πρώτες κύριες ενέργειες κατέταξε τη σπορά ψυχανθών, όπως ο βίκος, και σιτηρών, κυρίως κριθαριού στις καμένες εκτάσεις, που κάνουν και για ζωοτροφή. Τα φυτά αυτά θα συγκρατήσουν και το έδαφος προστατεύοντάς το από τη διάβρωση.
Μάλιστα, για μελλοντική προστασία από τις φωτιές πρότεινε τη δημιουργία γύρω από δάση ζωνών με λιβάδια ή χωράφια με κτηνοτροφικά φυτά, όπου αν μπει η φωτιά, μετά από 5-6 μέτρα σβήνει.

Σπορά με σβόλους
Προκειμένου να ξαναβλαστήσουν τα καμένα, ο βιοκαλλιεργητής από την Κεφαλλονιά Σπύρος Ρισιάνος πρότεινε τη μέθοδο Φουκουόκα (Ιάπωνας εισηγητής της φυσικής γεωργίας) που εφαρμόζει ο γεωπόνος Παναγιώτης Μανίκης, η οποία συνίσταται στη σπορά σβόλων από άργιλο, μέσα στους οποίους είναι προστατευμένοι οι σπόροι. Επίσης, ο γεωπόνος του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας Παναγιώτης Κάτσαρης επεσήμανε πως η μέθοδος της αεροσποράς χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ήδη από το 1948 για να ξαναβλαστήσουν καμένα εδάφη. Επίσης, έκανε γνωστό ότι στην Κύπρο ήδη ξεκίνησαν αεροσπορές στο όρος Τρόοδος λόγω της φωτιάς που ξέσπασε εκεί τον Ιούλιο.

Όχι στους «ευεργέτες»!
Βασικό πρόβλημα για την ανάπτυξη της βιοκαλλιέργειας είναι η κατάτμηση του κλήρου και η λειψανδρία στην ύπαιθρο, επεσήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, πυρηνικός μηχανολόγος μηχανικός στην ειδικότητα, Αλέξανδρος Καράμπελας, που είναι και πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών της Ηλείας. Ανέφερε ακόμη ότι «ο κίνδυνος μετά τις πυρκαγιές είναι η εμφάνιση πολλών …ευεργετών. Έχουν πλακώσει όλοι οι πρακτορίσκοι για φτηνά λιπάσματα, φτηνά ζιζανιοκτόνα και γενετικώς τροποποιημένους σπόρους. Στο πνεύμα της επετείου, να πούμε ένα μεγάλο «Όχι» σ’ αυτές τις “ευεργεσίες”!».
Ο κ. Καράμπελας έκανε γνωστό και το γεγονός ότι διπλωματική εργασία που έχει αναλάβει φοιτητής του έχει ως θέμα τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών στο πυρόπληκτο Καρβέλι, για εγκατάσταση ενεργειακής μονάδας ήπιων μορφών ενέργειας.
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=12763

Ιστοσελίδα για το κλίμα, την ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ και την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ: εδώ.

Labels: , ,

0 Comments:

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home