Tuesday, October 30, 2007

Γερμανική πόλη τροφοδοτείται αποκλειστικά με «πράσινη» ενέργεια

Η πόλη του Κάσελ είναι η πρώτη μεγάλη πόλη της Γερμανίας που θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της Μπέρτραμ Χίλγκεν. Η ενέργεια που προέρχεται από μια σκανδιναβική υδροηλεκτρική μονάδα, διανέμεται από έναν από τους τέσσερις μεγάλους γερμανικούς ενεργειακούς ομίλους, τον Vatenfall.

Η πόλη αυτή των 200.000 κατοίκων, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, στην οποία παρουσιάζεται κάθε πέντε χρόνια η μεγαλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης του κόσμου «Documenta», βρίσκεται έτσι και «στην πρωτοπορία της προστασίας του κλίματος και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε με ικανοποίηση ο κ. Χίλγκεν.

Η απόφαση αυτή αφορά 97.000 νοικοκυριά και γραφεία, καθώς θα αντικατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από πυρηνικές και θερμικές μονάδες με πράσινη ενέργεια σε παρόμοια τιμή.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν το 14% της παροχής ενέργειας στη Γερμανία.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, της οποίας η χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, θέλει να αυξήσει κατά 20% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς θα επιτρέψει να κλείσουν 14 από τις 19 γερμανικές πυρηνικές μονάδες, και 18 από τις 21 μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα.

Από την Καθημερινή

3 Comments:

Blogger DAKIS said...

Πολύ ενδιαφέρον! Για να γίνει κάτι τέτοιο στην χώρα μας πρέπει να περάσουν πολλές δεκαετίες ακόμα!

November 1, 2007 at 3:18 AM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Για να γίνει κάτι τέτοιο στην χώρα μας έγκαιρα πρέπει να μην το αφήσουμε από προτεραιότητα ποτέ!
Πολλά δεν έγιναν επειδή δεν ήταν επίμονη η διεκδίκησή τους και πολλά κοινωφελή έγιναν ακριβώς επειδή δεν παραιτήθηκαν μοιρολατρικά από το να τα απαιτούνε, π.χ. τα απλά και πολύτιμα: οι αιμοδοσίες, η διανομή στα ληξιαρχεία εντύπου σχετικά με τη σημασία τής ήρεμης εγκυμοσύνης, οι κατά καιρούς τοπικές λαϊκές συνελεύσεις με αποτελέσματα συχνά αξιοθαύμαστα, η συνεχής, μη κατευθυνόμενη σιωπηρή ή μη εθελοντική δράση από εδώ σε όλον τον πλανήτη, που συμπεριλαμβάνει την εποχή αυτή, τις καταπολεμούμενες αντιπλημμυρικές σπορές στα καμένα. http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/free-reforestation-video.html

November 1, 2007 at 10:42 AM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Συγγνώμη, αλλά δεν έχω νεώτερη πληροφόρηση ότι ξαναάλλαξε γνώμη η ραδιενεργοΜέρκελ κατά των ραδιενεργοκτονοστασίων, από τις 6-7-2007:
"ΣΤΡΟΦΗ στην πυρηνική ενέργεια προτίθεται να κάνει η Γερμανία ύστερα από την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σ' ένα τελικό κείμενο προβλέπει τρία σενάρια για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας".
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_9_06/07/2007_196295
Υπάρχει κάτι νεώτερο ή μήπως παρασύρθηκε ο συντάκτης τής είδησης από ευσεβή πόθο;
Είναι κρίμα, πάντως, ότι πολλοί ψευτοφιλάνθρωποι, εδώ και αλλού, δεν κάνουν τίποτα, ούτε καν για τη διάδοση των παθημάτων τύπου Τσερνομπίλ. Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (www.manw.org, ευτυχώς δεν πτοείται !

November 1, 2007 at 12:15 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home